Η Silicon Valley "απαντά" στο διάταγμα Trump για την αναστολή μετανάστευσης

[ad_1]

Χάος και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ως αποτέλεσμα του οποίου αναστέλλεται προσωρινά η μετανάστευση από επτά μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη). Εκατοντάδες άτομα (ακόμη και πληρώματα αεροπορικών εταιρειών) εγκλωβίστηκαν σε αεροδρόμια από τις πρώτες ώρες εφαρμογής του, με τη σύγχυση να οδηγεί ακόμη και σε σύλληψη ατόμων που έχουν πράσινη κάρτα παραμονής στις ΗΠΑ.

airport

Σε πολλά αεροδρόμια της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί ήδη μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες, καθώς, πέρα από πρόσφυγες και μετανάστες από τις συγκεκριμένες χώρες, πολλοί επιστήμονες, φοιτητές αλλά και βετεράνοι που έχουν συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, φέρεται να έχουν συλληφθεί, ανακριθεί ή αρνηθεί την είσοδο στη χώρα.

Εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων το Facebook, η Google, η Apple, η Microsoft, το Netflix και άλλες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για την υπόθεση, αλλά και υπαλλήλους τους που μπορεί να αφορά.

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, με “πολιτικό” μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι οι πρόγονοι του υπήρξαν μετανάστες από την Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία) όπως και οι γονείς της συζύγου του από την Κίνα και το Βιετνάμ, ζητώντας από τον Trump να “ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες”.

sergey brin

Ο συνιδρυτής της Google και πρόεδρος της Alphabet, Sergey Brin, ένωσε τη φωνή του με διαδηλωτές στο διεθνές αεροδρόμιο του San Francisco, θυμίζοντας ότι είναι ο ίδιος “ένας πρόσφυγας”, καθώς η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Σοβιετική Ένωση το 1979. Ο CEO της Google, Sundar Pichai, επίσης μετανάστης από την Ινδία, έστειλε μήνυμα στους υπαλλήλους της εταιρείας σχετικά με το θέμα, καλώντας μάλιστα όσους επηρεάζονται από την απαγόρευση να επιστρέψουν άμεσα στις ΗΠΑ.

Η πιο σκληρή απάντηση έχει έρθει από τον CEO του Netflix, Reed Hastings ο οποίος χαρακτηρίζει την ενέργεια “αντιαμερικανική”, ενώ ο Tim Cook για λογαριασμό της Apple σημείωσε σε επιστολή προς τους υπαλλήλους της ότι οι εντολές του Trump “δεν είναι μία πολιτική που υποστηρίζει η εταιρεία”, διευκρινίζοντας ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και το νομικό τμήμα της εταιρείας βρίσκεται σε επαφή με υπαλλήλους που επηρεάζονται με σκοπό την υποστήριξή τους.

Το ίδιο σημειώνει και η Microsoft με τον, επίσης μετανάστη, CEO της, Satya Nadella, να δημοσιεύει το σχετικό memo της εταρείας στο Linkedin.

Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, το Twitter, η Mozilla ή η Tesla, με πιο “συγκινητική” την ενέργεια του Airbnb να προσφέρει δωρεάν στέγη σε άτομα που δεν επιτρέπεται να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Screen Shot 2017-01-29 at 11.35.34

Κι ενώ λίγες ώρες αργότερα από το διάταγμα, ομοσπονδιακή δικαστής φρέναρε τις “απελάσεις” όσων έχουν φτάσει στη χώρα με έγκυρη βίζα, η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί δεν έχει προηγούμενο…

The post Η Silicon Valley “απαντά” στο διάταγμα Trump για την αναστολή μετανάστευσης appeared first on Digital Life!.

[ad_2]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.