θα ειναι αραγε το 2013 η καλυτερη χρονια για τον τουρισμο μας…;

IMG_0180

Η Ελλάδα επιστρέφει στην κορυφή. Στην κορυφή των προτιμήσεων τωνΕυ

ρωπαίων –και όχι μόνο- τουριστών, οι οποίοι πέρσι είχαν μείνει μακριά της λόγω του φόβου που προκαλούσε η αβεβαιότητα των διπλών εκλογών και του αποτελέσματός τους.

Μπορεί τα οικονομικά της προβλήματα να μην έχουν λυθεί, μπορεί ο ελληνικός λαός να πασχίζει να σηκώσει το κεφάλι του μέσα στην κρίση, αλλά τα στοιχεία που φόβιζαν τους ξένους τουρίστες μοιάζουν να έχουν εξαλειφθεί πια. Το ευρώ παραμένει το αδιαμφισβήτητο νόμισμα της χώρας (πέρσι, τέτοια εποχή, πολλοί στοιχημάτιζαν ότι σύντομα ερχόταν η δραχμή) ενώ οι διαδηλώσεις και οι απεργίες έχουν περιοριστεί αισθητά. Πλέον, ο τουρίστας από το εξωτερικό νιώθει αρκετά σίγουρος ότι το ταξίδι του στην Ελλάδα δεν θα έχει απρόοπτα. Ότι θα απολαύσει τον ήλιο, τη θάλασσα και τις γεύσεις της χώρας μας, χωρίς να χρειάζεται να νoιαστεί για κάτι άλλο.

 

Και όχι μόνο αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη βαθιά μέσα στην κρίση, σημαίνει κάτι ακόμη: Οι τιμές είναι πιο χαμηλές από ποτέ. Κάτι που έχει διπλή σημασία τον τουρισμό π

ου μας έρχεται από το εξωτερικό. Από τη μία όσοι τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν στην Ελλάδα με οικονομικά πακέτα, μπορούν πλέον με πολύ κοντινές τιμές να επιλέξουν μια πιο πολυτελή αναμονή ή ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας. Από την άλλη, η Ελλάδα κερδίζει τουρίστες που έχασε τα προηγούμενα χρόνια από την Ισπανία και την Τουρκία λόγω τιμών. Είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να γίνουν εκτιμήσεις για το πόσο ψηλά θα φτάσουν φέτος οι αφίξεις των ξένων τουριστών, αλλά δεν είναι λίγοι οι γνώστες της οικονομίας του τουρισμού που είναι αισιόδοξοι ακόμη και για μεγάλα ρεκόρ!

17.000.000 τουρίστες. Αυτή είναι μια πρόβλεψη που ακούγεται έντονα. Πέρσι, καταφέραμε να κλείσουμε τη χρονιά με 16 εκατ., σε μια εντυπωσιακή ανατροπή που ήλθε από τον Αύγουστο και μετά (από Μάιο μέχρι και Ιούλιο οι πληρότητες σε πολλά από τα τουριστικά μέρη της χώρας ήταν αρκετά χαμηλά). Αυτό το 1 εκατ. παραπάνω, είναι μια αύξηση της τάξης του 6%. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι και αμελητέα.

Η σημασία της έχει να κάνει κυρίως με το ότι αφορά ολόκληρη την χώρα.

Γιατί υπάρχουν και περιοχές που ετοιμάζονται για πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Όπως υπάρχουν και ξένες χώρες που πρόκειται να μας στείλουν πολύ περισσότερους τουρίστες απ’ ότι πέρσι. Η Ρωσία, για παράδειγμα, που στήριξε την Ελλάδα στην πολύ δύσκολη περσινή τουριστική σεζόν όσο καμμία άλλη χώρα, προβλέπεται να «στείλει» φέτος 30 με 40% περισσότερους τουρίστες! Προφανώς πλέον η χώρα μας μετατρέπεται στον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό για το καλοκαίρι των Ρώσων. Η άλλη χώρα που θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη φετινή αύξηση είναι η Γερμανία.

Οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί πέρσι, αφού η Ελλάδα ήταν συνεχώς πρωτοσέλιδο στη χώρα τους και μάλιστα σχεδόν ποτέ για καλό λόγο. Το κλίμα έχει βελτιωθεί αρκετά πια. Είναι όμως και κάτι ακόμη. Οι Γερμανοί είναι ένας λαός που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για πιο εναλλακτικού τύπου τουρισμό, όπως και οι Γάλλοι. Ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός του κρασιού, ο τουρισμός του λαδιού και ο τουρισμός των μονοπατιών που τα τελευταία χρόνια επιτέλους αναπτύσσονται στη χώρα μας, πρόκειται να προσεγγίσουν π

ολλούς επισκέπτες από τις δύο αυτές χώρες.

Βέβαια, παραδοσιακά οι Γερμανοί θα επιλέξουν Κρήτη και Δωδεκάνησα. Και είναι ακριβώς αυτοί οι προορισμοί (από τα Δωδεκάνησα κυρίως η Κως και η Ρόδος) που έχουν τις υψηλότερες προσδοκίες για φέτος. Στη Ρόδο, μάλιστα, οι ντόπιοι παράγοντες δεν διστάζουν να μιλήσουν για την καλύτερη ίσως σεζόν όλων των εποχών! Περιμένουν αύξηση 20% στις αυξήσεις και πληρότητα που θα πλησιάζει το 100% από αρκετά νωρίς μέσα στη σεζόν.

Και η Κρήτη, όμως, βάζει ψηλά το πήχη. Οι παράγοντες του νησιού γνωρίζουν καλά πως η πλειονότητα των τουριστών που θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν εκεί και ψάχνουν να βρουν τον τρόπο για να τους κρατήσουν πιο πολύ και να τους κάνουν να ξοδέψουν περισσότερο. Οι κρατήσεις είναι ήδη αυξημένες κατά 10% και περισσότερο σε σχέση με πέρσι, αλλά η χρονιά έχει ξεκινήσει σχετικά υποτονικά και τώρα άρχισε να παίρνει δυναμικά μπροστά, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό θα είναι τελικά αρκετά μεγαλύτερο. Οι Κρητικοί περιμένουν ότι 4,5 με 5 εκατ. τουρίστες θα φτάσουν φέτος στο νησί τους, ένα νούμερο αρκετά εντυπωσιακό.

Τι σημαίνουν όμως αυτά τα ποσοστά για την ελληνική οικονομία; Αν επιβεβαιωθούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια και τελικά η φετινή σεζόν σημειώσει ρεκόρ προσέλευσης, τότε τα έσοδά της θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαί

νει αυτό το νούμερο για την πραγματική οικονομία, αλλά και για το ελληνικό κράτος που θα εισπράξει ένα σημαντικό ποσοστό αυτού του ποσού σε φόρους…

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.