Θες μια κοντινή ημερήσια εκδρομή; Κοντινές εκδρομές απο Θεσσαλονίκη

Θες μια κοντινή ημερήσια εκδρομή; Κοντινές εκδρομές απο Θεσσαλονίκη

Η υπέροχη γαλάζια λίμνη  Σκρά

Η λίμνη σχηματίζεται από ρυάκια του όρους Πάικου, που τρέχουν μαζί και καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα (πήραν το όνομα τους από το χωριό Σκρα, που βρίσκεται στα βόρεια), με τους χαρακτηριστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα κρυστάλλινα νερά, πέφτοντας στη συνέχεια στο σημείο αυτό δημιουργώντας τη λίμνη, το βάθος της οποίας φτάνει τα 4 μέτρα.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν εδώ διάφορες δραστηριότητες και περπάτημα στη φύση, χαλαρώνοντας σε κάποιο από τα παγκάκια και απολαμβάνοντας το εκπληκτικό τοπίο.

Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να πάρετε το δρόμο προς την Αξιούπολη και από εκεί να συνεχίσετε για τα χωριά Κούπα και Φανός. Επειτα ακολουθήστε τις πινακίδες προς τους «Καταρράκτες».

Αφήστε το αυτοκίνητο στο ανοιχτό πάρκινγκ και ακολουθήστε το πέτρινο μονοπάτι και τα πλατιά σκαλοπάτια που βγάζουν σε ένα καταπράσινο ξέφωτο δίπλα στο ρέμα του ρέμα του Κοτζά-Ντερέ, όπου υπάρχουν ξύλινα τραπέζια και καθίσματα για να ξαποστάσετε.

Στη συνέχεια, περάστε το ξύλινο γεφύρι πάνω από τα ορμητικά νερά του δάσους και διαλέξτε ένα από τα δύο μονοπάτια που θα σας φέρουν μπροστά σε ένα υπερθέαμα της φύσης, τους μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Κλείστε για λίγο τα μάτια σας και αφεθείτε στη μαγεία του ήχου από τα αφρισμένα νερά.

Συνεχίστε στο χωμάτινο δρομάκι και πολύ σύντομα θα δείτε τη λίμνη Σκρα. Ενα τοπίο απόκοσμης, παραδείσιας ομορφιάς, μέσα στο πυκνό δάσος, που ίσως κατοικείται από νεράιδες, όταν πέφτει το σκοτάδι.

Το μαργαριτάρι αυτό της βορείου Ελλάδος σχηματίζεται από δεκάδες ρυάκια του όρους Πάικου που τρέχουν μαζί, καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα (πήραν το όνομα τους από το χωριό Σκρα, που βρίσκεται στα βόρεια) με τους χαρακτηριστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα κρυστάλλινα νερά πέφτουν στο σημείο αυτό δημιουργώντας τη λίμνη, το βάθος της οποίας φτάνει τα τέσσερα μέτρα.

Η απαράμιλλη ομορφιά της προκαλεί δέος σε κάθε επισκέπτη και κάνει απαραίτητη την αναζωογονητική και δροσιστική βουτιά, την οποία αν είστε τολμηροί μπορείτε να την κάνετε από το σκοινί με κόμπους που κρέμεται από ένα δέντρο.

Το Δέλτα του ποταμού Αξιού

Ένα από τα πιο πλούσια φυσικά καταφύγια της Ελλάδας και, παρά την κοντινή του απόσταση από τη Θεσσαλονίνη (50 λεπτά), ένα καλά κρυμμένο μυστικό που λίγοι ξέρουν. Αυτό είναι το Δέλτα του Αξιού, το οποίο αποτελούν λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών (όπως του Αξιού, του Αλιάκμονα, του Λουδία και του Γαλλικού), ενώ φιλοξενεί περίπου 300 είδη πτηνών και δεκάδες είδη θηλαστικών, αμφίβιων και άλλων ειδών άγριας ζωής. Εκτός από τα πολλά μονοπάτια, μπορείς να εξερευνήσεις ολόκληρη την περιοχή από το παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης, το οποίο είναι ιδανικό για παρατήρηση πτηνών, μέχρι το κέντρο πληροφόρησης της Χαλάστρας. Α, και το χειμώνα μπορείς να χαζέψεις τα πανέμορφα φλαμίνγκο στη λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους.

Aerial View of delta of the river Axios, in northern Greece

Η λίμνη Κερκίνη

Βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τις υπόλοιπες εμπειρίες που σου προτείνουμε, και όμως, το μαγευτικό σκηνικό που θα συναντήσεις κάνει κάθε λεπτό της διαδρομής σου να αξίζει τον κόπο.  Η Λίμνη Κερκίνη ανήκει και αυτή στα σημαντικά ευρωπαϊκά οικοσυστήματα, όπως το Δέλτα του Αξιού, και -σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ- είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος. Την ίδια στιγμή προσφέρει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό υπαίθριων δραστηριοτήτων άθλησης και περιπέτειας, όπως πεζοπορίες, ιππασία, 4Χ4, ποδηλασία, κανό, βόλτες με βάρκα, και πολλές άλλες, ενώ εδώ θα εκπλαγείς από τα άγρια είδη ζωής που θα συναντήσεις: 320 είδη πτηνών, νεροβούβαλους, φλαμίνγκο και πελεκάνους. Συμβουλή μας, μη φύγεις αν δεν έχεις επισκεφθεί κάποιο από τα μαγαζιά του χωριού Πορόια, για να αγοράσεις τοπικά προϊόντα, όπως χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα από βουβαλίσιο γάλα.

Ecotourism at its best in one of the most important wetlands in Europe, Lake Kerkini

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Πέλλας

Ο καλύτερος προορισμός για να συνδυάσεις με τους τάφους της Βεργίνας ή -γιατί όχι;- για να του αφιερώσεις αποκλειστικά μια ολόκληρη μέρα. Η Πέλλα βρίσκεται μόλις 45 λεπτά δυτικά της Θεσσαλονίκης και ήταν  πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, ενώ η λάμψη και μεγαλοπρέπειά της αντιπροσώπευαν την αίγλη ολόκληρου του βασιλείου. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα ερείπιά της μαρτυρούν ότι ήταν μια από τις πιο σύγχρονες πόλεις της εποχής της. Στα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της Πέλλας συγκαταλέγονται τα μωσαϊκά δάπεδα: κάποια είναι ακόμα στη θέση τους και άλλα θα τα δεις στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου.

Pella - Buildings with mosaics

Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών, μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη, ανήκουν στο βασιλιά Φίλιππο Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και άλλα μέλη της αρχαίας Μακεδονικής δυναστείας (5ος – 4ος αιώνας π.Χ.).

Εδώ θα περιηγηθείς στους βασιλικούς τύμβους και θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά -στο μουσείο που έχει δημιουργηθεί – μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα τη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου και το περίτεχνο βασιλικό, χρυσό στεφάνι, με το οποίο ενταφιάστηκε. Ο φωτισμός φτιάχνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και η περιήγησή σου εδώ θα είναι η απόλυτη μυστικιστική, συναρπαστική εμπειρία.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.