Θεσσαλονίκη: Βεβήλωσαν το μνημείο του Νίκου Καπετανίδη , του ήρωα δημοσιογράφου του Πόντου

Μόλις 8 μέρες μετά τα αποκαλυπτήρια βεβήλωσαν το μνημείο του Νίκου Καπετανίδη

Μόλις 8 ημέρες μετά τα αποκαλυπτήρια βεβήλωσαν το μνημείο προς τιμή του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στο νέο πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, εξωτερικοί χώροι, μνημείο και κείμενο που λέει "ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ"Συγκεκριμένα κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 29/9 άγνωστοι που βανδάλισαν το μνημείο έγιναν αντιληπτοί από κόσμο που παρευρισκόταν στο σημείο με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Κατάφεραν όμως να αποσπάσουν τις ανάγλυφες χάλκινες αναπαραστάσεις οι οποίες ήταν βιδωμένες στην μαρμάρινη βάση του μνημείου και να σπάσουν την μαρμάρινη βάση σε τρία σημεία. Στις γλυπτές αναπαραστάσεις αποτυπωνόταν ο απαγχονισμός του εθνομάρτυρα στην Αμάσεια, στην μία και στην άλλη στιγμές από την δίκη του Καπετανίδη.
Το μνημείο  φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη και έγινε προς τιμή του ήρωα δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη ο οποίος δικάστηκε στα «Ανεξάρτητα δικαστήρια» της Αμάσειας και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 διότι δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» της θηριωδίες εναντίον του ποντιακού πληθυσμού.
Ο Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” καταδικάζει απερίφραστα την βεβήλωση του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη που αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγες μέρες στο νέο πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ανήμερα της επετείου των 100 ετών από την εκτέλεση του Νίκου Καπετανίδη στην Αμάσεια από τα Τουρκικά Δικαστήρια του Κεμάλ.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά θα επιδιώξουμε την ανεύρεση των φυσικών και ηθικών αυτουργών με παρέμβαση μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η τιμή της Εθνικής Μνήμης του Ελληνισμού του Πόντου είναι αδιαπραγμάτευτη , ιερή και οριστική.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Δικαίωση των αγίων νεκρών μας.
Σύλλογος Δράσης Νίκος Καπετανίδης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων εκφράζει την οργή και τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη λίγες μέρες μάλιστα μετά τα επίσημα αποκαλυπτήριά του στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Δήμου Παύλου Μελά.
Ο τραυματισμός του μνημείου του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη με την καταστροφή τμήματος του μαρμάρινου βάθρου αλλά και την αφαίρεση των γλυπτών αναπαραστάσεων από το δικαστήριο της Αμάσειας αποτελεί τραύμα στην ψυχή του συνόλου του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και στις ψυχές των άταφων νεκρών προγόνων μας, των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι διωκτικές αρχές θα πράξουν το καθήκον τους προκειμένου να συλληφθούν άμεσα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες της βέβηλης αυτής πράξης.
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.
Η Πρόεδρος
Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου
Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης

Νίκος Καπετανίδης βιογραφία:

Ο Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα του Πόντου, τότε περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα στην Τουρκία). Φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης αυτής. Μετά την αποφοίτησή του αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους και υπήρξε ενεργό μέλος του ελληνικού τοπικού Τύπου. Ανέλαβε επίσης την έκδοση της εφημερίδας Εποχή.

Η πνευματική δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά συμμετείχε και στο γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση. Επίσης υποστήριζε ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να ελέγχεται από τις θρησκευτικές αρχές.

Ο Καπετανίδης συνελήφθη από τους Τούρκους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ και παραπέμφθηκε σε δίκη-παρωδία στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921, κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης Γενοκτονίας κατά του ελληνικού στοιχείου. Υπήρξε μεταξύ των διαπρεπών προσωπικοτήτων των Ποντίων που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης που είχε εξαπολύσει το κίνημα του Κεμάλ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.