Θεσσαλονίκη: Διοξίνες και φουράνια από την παράνομη καύση καλωδίων στον προστατευόμενο Γαλλικό

Διοξίνες και φουράνια από την παράνομη καύση καλωδίων στον προστατευόμενο Γαλλικό

Μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» εντόπισε πριν από λίγες ημέρες έναν νεαρό να καίει καλώδια για την αποκομιδή χαλκού στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού, στη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς, την ώρα της καύσης διέσχιζαν το συγκεκριμένο σημείο νεροβούβαλοι. Η ρυπογόνος αυτή διαδικασία η οποία βλάπτει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Και αυτό γιατί η καύση των καλωδίων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξίνες και φουράνια γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ενέργεια ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Κατά διαστήματα παρατηρείται εμφάνιση του τεράστιου προβλήματος της ανεξέλεγκτης καύσης καλωδίων. Η παράνομη πρακτική της καύσης καλωδίων για τη αποκομιδή χαλκού, σε έναν προστατευόμενο μάλιστα υγροβιότοπο όπως αυτός του Γαλλικού ποταμού, δημιουργεί υψηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ο δράστης δεν πτοείται από την καταγραφή της παράνομης ενέργειάς του και μάλιστα αδιαφορεί μέχρι να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

Παρά την ενεργή παρέμβαση των μελών της Ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» η παράνομη καύση καλωδίων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. «Τα υλικά αυτά προέρχονται κυρίως από εργασίες ανακαίνισης επαγγελματικών χώρων και παρατηρούμε διάσπαρτα στην περιοχή να υπάρχουν εστίες με υπολείμματα καμένων υλών. Η καύση καλωδίων γίνεται δίπλα σε σημεία που βόσκουν οι νεροβούβαλοι της περιοχής», σημείωσε μέλος της Ομάδας.

Οι εθελοντές πολίτες συνεχίζουν με τις περιπολίες τους να… τρέχουν πίσω από κάθε παράνομη δραστηριότητα. Παρά τις καταγγελίες στις αρχές, συνοδεία αποκαλυπτικού φωτογραφικού υλικού, οι παρανομίες στην προστατευόμενη περιοχή δεν σταματούν.

Τοξικοί και καρκινογόνοι ρύποι στην τροφική αλυσίδα

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Κωνσταντίνη Σαμαρά, επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για την κατάσταση και κάνει λόγο για επιβλαβείς ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα μετά από τις ανεξέλεγκτες, κάθε είδους καύσεις που πνίγουν κατά διαστήματα τη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για μια πρακτική πολύ επικίνδυνη και βεβαίως παράνομη. Από την καύση ηλεκτρικών καλωδίων προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός, βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φουράνια, δηλαδή ρύποι τοξικοί και καρκινογόνοι. Οι ρύποι αυτοί έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους κατοίκους καθώς και στην ορνιθοπανίδα της περιοχής του Γαλλικού. Όλοι αυτοί οι ρύποι συσσωρεύονται σε φυτά, μπορούν να προσληφθούν από ζώα τα οποία βοσκούν στην περιοχή και να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα», προειδοποιεί η κ. Σαμαρά.

greenagenda.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.