Αρχική ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα

Tο πρώτο και μεγαλύτερο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε με μέλη (Startupers) του Cluster Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε κάνει πολλά πράγματα για να στηρίξουμε αυτό το οικοσύστημα. Από φορολογικά κίνητρα, stock options με χαμηλότερη φορολόγηση μέχρι συγκεκριμένα ερευνητικά κεφάλαια τα οποία κατευθύνονται στην κατεύθυνση της εφαρμοσμένης έρευνας και βέβαια πρέπει να σας πω ότι έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε προκειμένου να αναπτύξουμε αυτό το οποίο αποτελεί το κρυφό μας συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το ταλέντο των ανθρώπων μας εντός και εκτός Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για πρώτη φορά βλέπουμε τάσεις ενός αντίστροφου brain drain, άνθρωποι οι οποίοι διαπιστώνουν -ίσως μας βοήθησε και σε αυτό η διαχείριση που κάναμε για τον κορονοϊό – ότι αξίζει τον κόπο να επιστρέψουν στην χώρα μας προκειμένου να ασκήσουν εδώ την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Διότι, πια, δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες για να μπορέσουν να το κάνουν με πιο θετικές προοπτικές».

«Η Θεσσαλονίκη έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτό το νέο οικοσύστημα. «Με πρωτοβουλίες οι οποίες αναπτύσσονται σε μια πόλη η οποία έχει το μέγεθος, έχει μια φυσική αγορά η οποία επεκτείνεται πέρα των ελληνικών συνόρων αλλά κυρίως έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για να μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία».

«Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα νέων επιχειρήσεων»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εξαιρετικά οικείος για εκείνον.

«Με τον κ. Τζήκα γνωριζόμαστε πριν επιλέξω να ασχοληθώ με την πολιτική, από την εποχή που είχα δημιουργήσει τότε για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών που θα επένδυε σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Τότε, όλα αυτά φαίνονταν εξαιρετικά πρωτοποριακά πράγματα για την Ελλάδα. Χαίρομαι, όμως, τώρα που διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα νέων επιχειρήσεων που εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές τις οποίες πάντα πρέσβευα και ουσιαστικά αναπτύσουν μια τεχνογνωσία η οποία δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Και χαίρομαι διπλά όταν, μάλιστα, κάποιες από αυτές τις καινοτόμες εταιρείες καταφέρνουν να κλείνουν, τουλάχιστον, την πρώτη φάση του κύκλου τους, να πωλούνται για πολύ υψηλά ποσά σε άλλες εταιρείες, σε άλλα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών από το εξωτερικό. Είχαμε αρκετά τέτοια παραδείγματα ελληνικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το TECHNOPOLIS ICT BUSINESS PARK αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα της συνεργασίας Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκής Κοινότητας και Επιχειρήσεων στον χώρο της οικονομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της ανάπτυξης.

Οι επιστήμονες – ερευνητές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας και πήραν μέρος στη συζήτηση ήταν: Μιχάλης Χαβούζης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, Αγάθη Γαλάνη, Διευθύντρια TECHNOPOLIS CLUSTER, Γιάννης Δούφος, Διευθύνων Σύμβουλος ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΕ, Γιώργος Μέλλιος,Διευθύνων Σύμβουλος EMISIA, Κώστας Νάσιας, Διευθύνων Σύμβουλος EXEO – BIOMAS, Δημήτρης Τζοβάρας, Διευθυντής ΙΠΤΗΛ – ΙΟΤ PRAGMA, Νίκος Καραμόσχος, Γενικός Διευθυντής INFODIM, Ελισάβετ Φιλιππίδου, R & D Director DOTSOFT και Τάσος Αβράμης, Γενικός Διευθυντής DATA SCOUTING.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην εταιρεία DELOITTE

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε την εταιρία DELOITTE όπου τον υποδέχτηκαν ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte, ο Βασίλης Καφάτος, Partner της Deloitte και Αντιπρόεδρος του AmCham και τη Μαρία Ζιούβελου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Deloitte. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις και συζήτησε με νέες και νέους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο κτίριο.

Σημειώνεται ότι στο competence center της DELOITTE απασχολούνται απόφοιτοι Πανεπιστημίων, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε τεχνολογίες αιχμής σ’ ένα περιβάλλον που προσφέρει συνεχιζόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης. Τα project που αναλαμβάνουν για το δίκτυο της Deloitte (Ιταλία, Μάλτα, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και άλλες) είναι διατμηματικά και αφορούν τους τομείς Digital, Application Management, Systems Integration, Cloud Engineering, Robotics Process Automation, Data Analytics, Enterprise & Operations Risk, Cyber Risk, Assurance, Finance and Tax. Συνεργάζονται μέσω προγραμμάτων διαρκούς εκπαίδευσης με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και κέντρα έρευνας της περιοχής, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα διοργανώνουν μαθήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, boot camps, code schools και ακαδημίες.

ΕΡΤ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα