Θεσσαλονίκη: Καταγγελία δημοτικών συμβούλων στην Αρχή Διαφάνειας και στο Συνήγορο του Πολίτη για την Πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία δημοτικών συμβούλων στην Αρχή Διαφάνειας και στο Συνήγορο του Πολίτη για την Πλατεία Ελευθερίας

Καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη και την Αρχή Διαφάνειας, κατέθεσαν 15 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση για την μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκινγκ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν από τις ανεξάρτητες αρχές, (Συνήγορο του Πολίτη και την Αρχή Διαφάνειας), την διερεύνηση των ζητημάτων ως προς την έκδοση των νομίμων διοικητικών πράξεων και λοιπόν διαδικασιών που αφορούν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και την ανάληψη των σχετικών οικονομικών δαπανών.

Όπως αναφέρεται – μεταξύ άλλων- στις καταγγελίες των 15 δημοτικών συμβούλων, ”τον Δεκέμβριο του 2021 ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που καλύπτεται από την Πλατεία Ελευθερίας, όπως αυτή έχει θεσμοθετηθεί με το Β.Δ. της 28ης-3-63 (ΦΕΚ 46), και την δημιουργία ανοικτού χώρου στάθμευσης. Στον ίδιο χώρο τοποθετήθηκε σήμανση θέσεων στάθμευσης «επισκεπτών με πληρωμή», στα πλαίσια του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που ο ίδιος Δήμος έχει θεσμοθετήσει στα πλαίσια της κανονιστικής της υπ’ αρ. 1894/2-12-2013 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου. Οι συγκεκριμένες εργασίες έλαβαν χώρα κατόπιν ακύρωσης προηγούμενου έργου, το οποίο αφορούσε στην «Βιοκλιματική Αναβάθμιση» της συγκεκριμένης πλατείας, δια της ανάπλασής της σε χώρο ιστορικής μνήμης. Έως σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί αποφάσεις οργάνου του ίδιου Δήμου που αφορούν στην εκτέλεση των εργασιών του Δεκεμβρίου 2021, την αδειοδότηση και ανάθεση του συγκεκριμένου έργου, την δαπάνη αυτού και την παραλαβή αυτού την μετατροπή της σε χώρο στάθμευσης και την ένταξη των θέσεων στάθμευσης που προέκυψαν στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Πλέον, το χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών του 2021 στην Πλατεία Ελευθερίας του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργήθηκαν εργασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν η ασφαλτόστρωση και η κοπή υπαρχόντων σε αυτήν δένδρων. Τελικώς αφαιρέθηκε σχεδόν το σύνολο των ενυπαρχόντων δένδρων και θάμνων. Στην ίδια άλλωστε Πλατεία έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Ήδη ο χώρος μετά την διαμόρφωσή του λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης”.

Τις καταγγελίες υπογράφουν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι: Αηδονά Δέσποινα (Νέλλη), Τσαβλής Δρόσος, Σπανού Ιωάννα, Ορφανός Γεώργιος, Αρχοντή Χριστίνα, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Καλφακάκου Γλυκερία (Ρία),Χρυσίδου Ελένη (Έλλη), Πασχαλίδου Μαρία, Αρβανιτίδου Μαρία, Αθανασιάδου Παναγιώτα, Βούγιας Σπυρίδων, Κουράκης Ανδρέας, Τρεμόπουλος Μιχαήλ και Ξενόπουλος Κωνσταντίνος.

Ακολουθούν αναλυτικά οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Αρχή Διαφάνειας.

Click to access Καταγγελια-Συνήγορος.pdf

Click to access Καταγγελια-Αρχη-Διαφάνειας.pdf

seleo.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.