Θεσσαλονίκη: Οι λιγότερες βροχές… γέννησαν λιγότερα κουνούπια

[ad_1]

Θεσσαλονίκη: Οι λιγότερες βροχές… γέννησαν λιγότερα κουνούπια

Περιορισμένη παραμένει η όχληση από τα κουνούπια στη Θεσσαλονίκη και τις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, φέτος σε σχέση με τον Μάιο του 2016 είναι πολύ λιγότερες οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, ενώ οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές για την εποχή.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η γραμμή εξυπηρέτησης κοινού (8001124424), στην οποία οι πολίτες από ολόκληρη την περιφέρεια αναφέρουν προβλήματα από τα κουνούπια, δέχθηκε για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και μισό Ιούνιο 30% λιγότερα παράπονα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και ευρύτερα στους νομούς της περιφέρειας, υπάρχουν περιοχές όπου η όχληση είναι μεγάλη, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται συνεχώς καθώς διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το πρόβλημα πάντως αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι πληθυσμοί των κουνουπιών, ενώ οι περιοχές που θα βρεθούν στο κόκκινο είναι όσες βρίσκονται πέριξ των ορυζώνων, όπως η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης. Ήδη η αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα, από τις 5.30 έως τις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι από αέρος ψεκαστικές επεμβάσεις για την καταπολέμηση των προνυμφών κουνουπιών στις περιοχές ρυζοκαλλιεργειών πεδιάδας Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας και Σερρών.

Οι αεροψεκασμοί πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μεγάλου ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών και τη μείωση της όχλησης. Οι ψεκασμοί θα γίνουν από χαμηλό ύψος και μόνο πάνω από τις ρυζοκαλλιέργειες, ενώ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά, μέχρι την κάλυψη του συνόλου των ρυζοκαλλιεργειών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Ήπιο σε όχληση το πρώτο μισό της σεζόν

Πάντως για τους επιστήμονες καθοριστικός παράγοντας για τη μικρότερη δυνατή όχληση των πολιτών από τα κουνούπια αποτελούν κυρίως οι περιορισμένες βροχές και η θερμοκρασία που παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών, δρ. Σπύρο Μουρελάτο, επειδή ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ βαρύς, η άνοιξη αποδείχθηκε ήπια σε εκκολάψεις κουνουπιών. “Οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα βροχής είχαν ως αποτέλεσμα να είναι ήπιο από πλευράς όχλησης το πρώτο μισό της σεζόν” υπογράμμισε. Πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν το επόμενο διάστημα, κυρίως όταν αρχίσει η άρδευση των ορυζώνων στον κάμπο.

Όσον αφορά μάλιστα τους επόμενους δυο καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Μουρελάτος απέφυγε να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση. “Θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσο ο βαρύς χειμώνας που πέρασε θα έχει επίπτωση, ειδικά στην κατηγορία του κουνουπιού-τίγρη, παρότι η εμπειρία μας μας έχει διδάξει ότι πιθανόν να έχουμε μικρότερους πληθυσμούς του είδους αυτού, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν”, σημείωσε ο ίδιος.

 

[ad_2]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.