Θεσσαλονίκη: Eκδήλωση για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα

[ad_1]

Θεσσαλονίκη: Eκδήλωση για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα

Με κεντρικό σύνθημα «Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα: Από χώρος εγκατάλειψης, ανάσα ζωής για όλη τη Θεσσαλονίκη» , η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» (ΡΕΚΚ) διοργανώνει σήμερα 12 Ιουνίου, στις 6μμ , μέσα στο πρ. Στρ. Κόδρα (Καλαμαριά), ανοιχτή εκδήλωση , στην οποία θα παρευρεθεί και θα παρέμβει ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε ένδειξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τη δρομολόγηση οριστικών λύσεων στην κατεύθυνση αξιοποίησης του χώρου με δημιουργία Υπερτοπικού Πάρκου Πρασίνου .

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Μένιου Αλεξιάδη, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και άλλοτε Δημάρχου Καλαμαριάς, που έδωσε αγώνες για την προστασία και νομική θωράκιση του χώρου.

Θα ακολουθήσει δενδροφύτευση ενός δένδρου αφιερωμένου σε αυτόν.

 

Ερώτηση στη Βουλή

Στο μεταξύ, ερώτηση για το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριάς – Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την προοπτική ανάδειξης της περιοχής σε υπερτοπικό πάρκο κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τριανταφυλλίδης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

Το πρώην στρατόπεδο  «Κόδρα»,  βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς  και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ελεύθερους χώρους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Από το 1983 (Π.Δ. της 25-01-83 ΦΕΚ 58/Δ/14-03-83) μέχρι σήμερα με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, καταργήσεων παλαιών διατάξεων, χαρακτηρισμών εκτάσεων ως πρασίνου, αρχαιολογικών ή ιστορικών τόπων, δημιουργήθηκε μια ομπρέλα προστασίας του χώρου και προσφάτως δεκαέξι στρατιωτικά κτίρια εντός αυτού χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία, στα οποία επιτρέπεται η υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων μετά από άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εντός του οικοπέδου, συνολικής έκτασης 381.342,96 τ.μ, τα 10.733,59 τ.μ ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ο μόνος λειτουργικός χώρος εντός της ιδιοκτησίας του καταλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Ο συνολικός χώρος του πρώην στρατοπέδου, παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης και ειδικότερα τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η εικόνα αυτή πρέπει να αναστραφεί άμεσα και να αποδοθεί στους ιδιοκτήτες του, το λαό και τους πολίτες της Καλαμαριάς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Σε ποια θεσμική και λειτουργική κατάσταση τελεί η στρατιωτική μονάδα του ΝΑΤΟ; Είναι σε λειτουργία ή είναι παροπλισμένη; Αν βρίσκεται σε λειτουργία,  μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο χώρο στρατιωτικών εγκαταστάσεων με την προοπτική της παραχώρησης του συνόλου του δημοσίου χώρου του στρατοπέδου στην κοινωνία της Καλαμαριάς και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης;

• Με τα υπόλοιπα στρέμματα που ανήκουν στο ΤΕΘΑ και στον ΑΟΟΑ ή σε οποιονδήποτε άλλο φορέα των Ε.Δ. , είναι εφικτή η αποδέσμευση τους πάντα στην προοπτική απόδοσης του χώρου στο λαό της Καλαμαριάς;

[ad_2]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.