Ισόβια για τον φόνο του νεωκόρου στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ισόβια δεσμά και 8 χρόνια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε δύο Ρουμάνους, ηλικίας 27 και 25 χρονών, για τη δολοφονία του 60χρονου νεωκόρου, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για “ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και από κοινού και για “απόπειρα ληστείας” που διαπράχθηκαν, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πριν δύο χρόνια.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, με τριετή αναστολή, σε άλλους δύο συμπατριώτες τους, ηλικίας 29 και 24 χρονών, για “υπόθαλψη εγκληματία”. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, από τον περασμένο Ιούλιο, εκτίουν 10ετή κάθειρξη, και για κλοπές ιερών λειψάνων αγίων και άλλων θρησκευτικών αντικειμένων. Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι εισήλθαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, στις 9 Νοεμβρίου 2011 και επιχείρησαν να σπάσουν τη γυάλινη πρόσοψη από την εικόνα της Παναγίας της Πορταίτισας για να αφαιρέσουν τα τάματα. Το τζάμι ήταν αλεξίσφαιρο, σήμανε ο συναγερμός και όταν εμφανίστηκε ο 60χρονος νεωκόρος, τον χτύπησαν στο κεφάλι με σιδερολοστό και υπέστη βαριές κρανιεγκεφαλικές κακώσεις. Δεκαπέντε μέρες αργότερα κατέληξε στην εντατική μονάδα νοσοκομείου.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι τέσσερις Ρουμάνοι καταδικάστηκαν με κάθειρξη 10 χρόνων, από το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, για διακεκριμένη κλοπή ιερών λειψάνων αγίων και άλλων θρησκευτικών αντικειμένων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δράστες αφαίρεσαν ασημένιες λειψανοθήκες με ιερά λείψανα των Αγίων Νικάνορος και Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου από το ναό του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής από την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής.

Επιπλέον, από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο 2012, αφαίρεσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αντικείμενα που είναι αφιερωμένα στη θρησκευτική λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τους παρακάτω ιερούς ναούς: Αγίου Παντελεήμονος Λαγκαδά, Αγίου Αποστόλου του Νέου, στο Βόλο, Αγίων Θεοδώρων Σερρών και Αγίου Αντωνίου Στρυμονικού Σερρών καθώς επίσης και από το μοναστήρι του πατρός Παισίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.Τα ιερά λείψανα δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται στη Ρουμανία.

voria.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.