Καμπανάκι από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

Καμπανάκι από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF:
Οι πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

Πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν της καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

Συγκεκριμένα η λαθροθηρία και η εμπορία άγριων ζώων καθώς και η καταστροφή δασών και άλλων περιοχών εξακολουθούν να είναι οι «κινητήριες δυνάμεις» πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό ασθενειών που μεταπηδούν από την άγρια ζωή στους ανθρώπους, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα ηγετικά στελέχη των οργανισμών στον Guardian.

Παράλληλα ζητούν μία «πράσινη και υγιή» επαναφορά μετά την πανδημία και μεταρρυθμίσεις με στόχο την «καταστροφική γεωργία» και τη «μη βιώσιμη διατροφή». Από την πλευρά της, έκθεση του WWF, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προειδοποιεί πως ο κίνδυνος εμφάνισης στο μέλλον μιας νέας ασθένειας είναι υψηλότερος από ποτέ. Παράλληλα επισημαίνει ότι η ασθένεια αυτή δύναται να προκαλέσει καταστροφή στην υγεία, στις οικονομίες και στην παγκόσμια ασφάλεια.

Όπως μεταδίδει ο Guardian υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκδώσει σειρά προειδοποιήσεων από τον Μάρτιο με τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο σε θέματα βιοποικιλότητας να υποστηρίζουν ότι ακόμη πιο θανατηφόρα κρούσματα ασθενειών είναι πιθανά στο μέλλον, εάν δεν σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού κόσμου. Παράλληλα, εφέτος τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον και ένας διακεκριμένος οικονομολόγος δήλωσαν πως ο κορωνοϊός αποτελεί ένα «σήμα SOS» για τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ότι η κρατούσα οικονομική σκέψη «δεν αναγνωρίζει ότι ο ανθρώπινος πλούτος εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον».

«Έχουμε δει πολλές ασθένειες να αναδύονται με τα τελευταία χρόνια, Zika, AIDS, Sars και Έμπολα και όλες προέρχονται από ζωικούς πληθυσμούς που βρίσκονται κάτω από σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις», υποστηρίζουν οι Elizabeth Maruma Mrema, επικεφαλής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, Maria Neira, διευθύντρια περιβάλλοντος και υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Marco Lambertini, επικεφαλής του WWF International, με άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα όπου κάνουν λόγο «για εκδηλώσεις της επικίνδυνα ανισόρροπης σχέσης μας με τη φύση».

«Όλα δείχνουν ότι η δική μας καταστροφική συμπεριφορά απέναντι στη φύση θέτει σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, μια σκληρή πραγματικότητα που αγνοούμε συλλογικά εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα υποστηρίζουν πως ενώ ο κορωνοϊός μας έδωσε έναν ακόμη λόγο για την προστασία της φύσης «βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο» και παραθέτουν αναφορές για αυξημένη λαθροθηρία, παράνομη υλοτομία και δασικές πυρκαγιές σε Μεκόνγκ, Αμαζόνιο και Μαδαγασκάρη ενώ καταγγέλλουν ότι πολλές χώρες εμπλέκονται σε βιαστικά «περιβαλλοντικά πισωγυρίσματα» και περικοπές στη χρηματοδότηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε μια δίκαιη, υγιή και πράσινη ανάκαμψη και να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη μεταμόρφωση προς ένα μοντέλο που θα θέτει τη φύση ως θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας». Σύμφωνα με τα τρία ανώτερα στελέχη η εξοικονόμηση πόρων από «την προστασία του περιβάλλοντος, τα συστήματα υγείας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης» έχει ήδη αποδεχθεί λανθασμένη και «ο λογαριασμός θα πληρωθεί πολλές φορές».

Η έκθεση του WWF καταλήγει αναφέροντας ότι οι βασικοί παράγοντες για ασθένειες που μεταδίδονται από τα άγρια ζώα στον άνθρωπο είναι η καταστροφή της φύσης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθώς και η εμπορία και η κατανάλωση άγριων ζώων. Η έκθεση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν και να επιβάλουν νόμους για να σταματήσει η καταστροφή της φύσης.

Το βόειο κρέας, το φοινικέλαιο και η σόγια συγκαταλέγονται μεταξύ των προϊόντων που συνδέονται συχνά με την αποψίλωση των δασών και οι επιστήμονες υποστηρίζουν συχνά ότι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το WWF το 60-70% των νέων ασθενειών που εμφανίστηκαν στους ανθρώπους μετά το 1990 προέρχονταν από την άγρια φύση. Κατά την ίδια περίοδο, έχουν αποψιλωθεί 178 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, έκταση επτά φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lifo.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.