Καρναβάλι Ξάνθης 2022: Το 2020 «ακρωτηριάστηκε», το 2021 «πέθανε» και το 2022… ελπίζει!

Καρναβάλι Ξάνθης 2022: Το 2020 «ακρωτηριάστηκε», το 2021 «πέθανε» και το 2022… ελπίζει!

Δεδομένη η απουσία της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης – Σίγουρος ο διάκοσμος, ο Τζάρος και η ρίψη πυροτεχνημάτων

Ηλ. Ασκαρίδης: Προετοιμαζόμαστε και προγραμματίζουμε κάποια πράγματα, αλλά…

Με δεδομένη την απουσία της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, αλλά και των events που θα προκαλούσαν συνωστισμό, αλλά με δεδομένο τον αποκριάτικο διάκοσμο, τον Τζάρο και την ρίψη πυροτεχνημάτων, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, προγραμματίζει μεν covid – free λαογραφικές και αποκριάτικες δράσεις, με άγνωστα τα πρωτόκολλα και τις απαγορεύσεις που θα ισχύουν την περίοδο της Αποκριάς σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι, ενώ υπάρχουν προτάσεις από καλλιτέχνες για συναυλίες και θεατρικά σχήματα για παραστάσεις, παραμένει στον «αέρα» η υλοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξάνθης, αναμένει προτάσεις για δράσεις από τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, που ανεβαίνουν τον δικό τους «Γολγοθά», όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ…

Αναλυτικότερα ο κ. Ασκαρίδης εξήγησε ότι:

Αλίμονο να μην κάναμε κάτι για έναν θεσμό όπως οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι που φέτος γίνεται 57 ετών. Σαν Κέντρο Πολιτισμού, θα κάνουμε κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα όμως, πάντα πρώτα είναι η υγεία. Αυτό που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε – και ήδη μιλάμε για αυτό – να γίνουν κάποιες συναυλίες (αν μπορέσουμε βέβαια) κάποιες συναυλίες μέσα στο «Φίλιππος Αμοιρίδης» (τηρουμένων πάντα των πρωτοκόλλων που θα προβλέπονται). Σίγουρα θα κάψουμε τον Τζάρο, σίγουρα θα πέσουν τα πυροτεχνήματα και σίγουρα θα γίνουν και κάποιες άλλες δράσεις, ενώ θα υπάρχει και ο αποκριάτικος διάκοσμος σε κάποια σημεία της πόλης. Έχουμε στείλει έγγραφο σε όλους τους συλλόγους σχετικά με το αν υπάρχουν κάποιες δράσεις, είτε λαογραφικές είτε άλλες (εκθέσεις κλπ), εάν θέλουν να κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν δύσκολα και συνεχίζουν να δυσκολεύονται.

Πρώτα είναι οι σύλλογοι και οι εθελοντές και μετά είμαστε και εμείς. Είμαστε όλοι μαζί. Σίγουρα όμως σαν Δήμος Ξάνθης και σαν Κέντρο Πολιτισμού, μόλις τελειώνει ένας θεσμός, προχωρούμε στον άλλον, όπως είμαστε υποχρεωμένοι. Το Καρναβάλι Ξάνθης και για τους συλλόγους (που έχουν τα έξοδά τους, έκαναν στολές και δράσεις που «κόπηκαν») και για τα εμπορικά καταστήματα, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είχαμε επισκεψιμότητα και οι σημερινές δυσκολίες «πλήττουν» (κατά την γνώμη μου) και την γύρω περιοχή. Κακά τα ψέματα, δούλευε πολύς κόσμος με το Καρναβάλι. Προσωπικά στεναχωριέμαι για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Βέβαια, δεν θα γίνουν παρελάσεις, αλλά και αυτά τα λίγα που προετοιμάζουμε να κάνουμε, θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε. Όμως και εκεί είμαστε επιφυλακτικοί. Αν όλα πάνε καλά και μας αφήσουν τα δεδομένα. Μπορεί να μην γίνει και τίποτα. Ας είμαστε ειλικρινείς.

Θα βγάλουμε πρόγραμμα, θα γίνουν κάποιες δράσεις, θα κάνουμε κάτι αλλά με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο. Εμείς προχωράμε, κάνουμε έναν προγραμματισμό, αλλά θα δούμε αν μπορούμε να τα κάνουμε. Θυμάστε ότι την πρώτη χρονιά ήμασταν πανέτοιμοι και μας «έκοψαν» απευθείας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΤΙ – ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχουν ονόματα καλλιτεχνών με τα οποία έχει έρθει σε επαφή το Κέντρο Πολιτισμού για συναυλίες  στο «Αμοιρίδειο»  ή θεατρικά δρώμενα (εάν και εφόσον επιτραπεί η πραγματοποίησή τους), ο κ. Ασκαρίδης απαντά:

Ήδη, μας στέλνουν συνεχώς προτάσεις από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη την Ελλάδα, από καλλιτέχνες αλλά και παραστάσεις και εκδηλώσεις. Δεν έχουμε κλείσει κάτι όμως αυτήν την στιγμή. Μιλάμε (εάν μπορούμε να το κάνουμε). Θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα για τους δημότες μας, γιατί το χρειάζονται αλλά και πάλι είμαστε σε αναμονή. Και για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, είδατε ότι κάναμε κάποια πράγματα στο Γήπεδο ΑΟΞ για να είναι ελεγχόμενο το κομμάτι των συναυλιών. Βέβαια, πλέον οι περισσότεροι είναι σίγουρα εμβολιασμένοι, οπότε θα δούμε πως θα είναι σε εκείνη την περίοδο τα δεδομένα. Θα προσπαθήσουμε, αν όλα πάνε καλά, μήπως καταφέρουμε να κάνουμε συναυλία στο «Αμοιρίδειο» και την Τσικνοπέμπτη αλλά και τις τελευταίες ημέρες του θεσμού ή ακόμη και ένα μπαλταφάν για τα δημοτικά σχολεία. Αλλά, όπως προανέφερα, είμαστε υπο συζήτηση καθώς – ακόμη τουλάχιστον – τα πράγματα είναι δύσκολα.

thraki
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.