Καταδικαστική απόφαση σε υπόθεση βιασμού ασυνόδευτου ανηλίκου

Καταδικαστική απόφαση σε υπόθεση βιασμού ασυνόδευτου ανηλίκου

Το δικαστήριο καταδίκασε τον δράστη σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Σύμφωνα με τος αρχές και τις αξίες της ΑΡΣΙΣ και υπηρετώντας το σεβασμό στην αρχή του απορρήτου, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν θα κοινοποιηθούν, καθώς μάλιστα δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη.

Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε – και τούτο γιατί αυτό έχει πράγματι συνολικότερο ενδιαφέρον – ότι το θύμα ως ασυνόδευτος ανήλικος δεν είχε τύχει κανενός εντοπισμού και δεν είχε υποβληθεί στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης.

Η ΑΡΣΙΣ εντόπισε το θύμα, υπό απαράδεκτες για τον ίδιο συνθήκες, σε χώρο κράτησης, πολύ λίγες ημέρες μετά το συμβάν κατόπιν της καταγγελίας από τον ίδιο του περιστατικού κακοποίησης του ενώπιον των Αστυνομικών Αρχών.

Αντί ο ασυνόδευτος ανήλικος – θύμα βιασμού, ως ιδιαίτερα ευάλωτη περίπτωση, να υποβληθεί σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και οι αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για την παροχή ιδιαίτερης φροντίδας, με τη διενέργεια του απαιτούμενου ιατρικού ελέγχου, της παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, της παραπομπής του στον αρμόδιο φορέα κοινωνικής στήριξης ή προστασίας και να μεταφερθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την απαραίτητη υποστήριξη και θεραπεία των τραυμάτων του, το ανήλικο θύμα βιασμού συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Χωρίς να έχει δεχθεί καμία ιατρική φροντίδα και χωρίς να έχει οδηγηθεί, ως όφειλε, σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και να νοσηλευθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου δημόσιου φορέα σε περιπτώσεις βιασμού, ένα ανήλικο θύμα βιασμού τοποθετήθηκε σε ένα χώρο κράτησης αμέσως μετά από ένα φριχτό για το ίδιο συμβάν. Για τον ασυνόδευτο αυτό ανήλικο δεν ορίστηκε, όπως προβλέπεται, επίτροπος προκειμένου να τον συνδράμει στις αυξημένες ανάγκες του.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδικής προστασίας. Ελλείμματα που δυστυχώς επιτείνονται από τις πρακτικές των οργάνων της Πολιτείας και αποδεικνύουν τουλάχιστον έλλειψη ενδιαφέροντος, τήρησης υποχρεώσεων και καθήκοντος στην εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν την παροχή ιδιαίτερης μέριμνας σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, πλημμέλειες και παραβίαση των οριζόμενων ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων για παιδιά – θύματα βιασμού.

Την ίδια στιγμή, από την υπόθεση αυτή, προκύπτει η μεγάλη αναγκαιότητα της παρουσίας των φορέων και των επαγγελματιών στο χώρο της παιδικής προστασίας, να συνδράμουν στην καταγγελία και να έχουν ενεργή συμμετοχή, να διεκδικούν δικαιοσύνη για τα θύματα, την εφαρμογή του νομικού και θεσμικού πλαισίου, και υπηρεσίες ποιοτικές και ανάλογες των αναγκών και απαιτήσεων των περιπτώσεων κακοποίησης και βιασμού.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε κανένα παιδί να μην βρίσκεται σε συνθήκες δρόμου, κράτησης, κινδύνου, θυματοποίησης, αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, σε περιβάλλοντα που προσβάλουν τα δικαιώματα των παιδιών και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Κανένα παιδί χωρίς πραγματική φροντίδα και υποστήριξη.

ΑΡΣΙΣ 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.