Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία

Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από την Μητρόπολη Αθηνών, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023. (REUTERS/STOYAN NENOV/POOL)

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία

Στη Μητρόπολη Αθηνών τελείται αυτήν την ώρα η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνταντίνου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τη συμμετοχή των 12 συνοδικών αρχιερέων και παρουσία της οικογένειάς του και 187 υψηλών προσκεκλημένων, ανάμεσά τους εν ενεργεία αρχηγοί κρατών.

Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο στέκεται η οικογένεια. Αριστερά της οικογένειας βρίσκονται αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία, πρώην βασιλείς, διάδοχοι θρόνων και συγκεκριμένα: Η εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, πριγκίπισσα Άννα, η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, η πριγκίπισσα της Δανίας Βενεδίκτη, ο διάδοχος του Νορβηγικού θρόνου Χαακόν, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας με τον σύζυγό της Αλέξανδρο, η Δούκισσα της Ρωσίας Μαρία Βλαδιμήροβνα.

(REUTERS/STOYAN NENOV/POOL)

Την εξόδιο ακολουθία παρακολουθούν και περίπου 60 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ νωρίτερα μαζί με τα αδέλφια του τοποθέτησαν μπροστά στο φέρετρο τα παράσημά του και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος.

(POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η τελετή αποχαιρετισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Μέσα στη Μητρόπολη βρίσκεται και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, η οποία ήταν και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά.

Νωρίτερα, στο παρεκκλήσι βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, οι βουλευτές της ΝΔ Μάκης Βορίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Το παρών έδωσαν επίσης οι Νίκος ΝικολόπουλοςΔημήτρης Καμμένος και Φαήλος Κρανιδιώτης.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στις 6:00 το πρωί η σορός του εκλιπόντος εκτέθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής. Από νωρίς σχηματίστηκε ουρά και χρειάστηκε να δοθεί μια μικρή παράταση έως τις 11:00 προκειμένου να προσκυνήσουν όσοι περισσότεροι γίνεται κι αυτό γιατί ήταν αρκετοί όσοι έφθασαν στην Αθήνα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones, από τις 4:00 το πρωί με 5:00 το απόγευμα, στον εναέριο χώρο, συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

Επίσης, είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο και διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων, σε όλο το μήκος της Μητροπόλεως.

(Photo by NIKOLAS KOMINIS / AFP)

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικώνδύο ελικοπτέρων και πέντε drones. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.