Κλείνει το πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας

Κλείνει το πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η διοικητική αποβολή του επιχειρηματία για να ξεκινήσει η ανάπλαση της πλατείας

Διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποχωρήσει από την Πλατεία Ελευθερίας έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στον επιχειρηματία που λειτουργεί τον υπέργειο χώρο στάθμευσης.

Πρωτύτερα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε με 24 ψήφους υπέρ την πρόταση της διοίκησης για διοικητική αποβολή του επιχειρηματία, προκειμένου να εκκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας.

Κατά της πρότασης ψήφισαν 15 δημοτικοί σύμβουλοι, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρβανίτης ψήφισε λευκό και ο επίσης ανεξάρτητος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος ψήφισε “παρών”.

Ειδικότερα, “όχι” ψήφισαν η παράταξη “Εντάξει”, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Εφραίμ Κυριζίδης, Μόνικα Αϊβάζογλου, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αβαρλής και ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Γιώργος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να αποχωρήσει ο επιχειρηματίας, με τον κ. Μπουτάρη να του απαντά δηκτικά “μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και με μεγάλη γαλαντομία”. Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διαμήνυσε προς τον δικηγόρο, ότι μαζί με την αποχώρηση ο επιχειρηματίας οφείλει να καταβάλλει και το ποσό που αντιστοιχεί ως ενοίκιο από τις 20 Φεβρουαρίου, έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς επισήμανε προς το Σώμα ότι “το έργο είναι επιφανειακής διαμόρφωσης. Όσοι δεν προκρίνουν αυτό το έργο είναι κατά της νοηματοδότησης” που αποπνέει η μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε χώρο μνήμης.

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία που λειτουργεί τον χώρο στάθμευσης στην Πλατεία Ελευθερίας, Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι: “Η εταιρεία ποτέ δεν προέβαλε δικαιώματα ή αξιώσεις πάνω στην πλατεία”. Στη συνέχεια και αφού χαρακτήρισε τους χειρισμούς του δήμου όχι και τους πιο “επιτυχέστερους”, υπενθύμισε ότι εκκρεμεί απόφαση της του ΣτΕ για το αν ο χώρος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης. “Θέμα διοικητικής αποβολής τέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, όταν ο ίδιος ο δήμος διεκδικούσε τον χαρακτηρισμό του χώρου ως χώρο στάθμευσης, προσφεύγοντας στο ΣτΕ”, συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος υποστήριξε πως: “Όταν είναι πραγματικά αναγκαίο να εκκενωθεί ο χώρος, εμείς θα το κάνουμε” και κατηγόρησε τον δήμο ότι ανέβαλλε διαρκώς την ημερομηνία εκκένωσης του χώρου. “Η εταιρεία δεν είναι οικονομικός κολοσσός, είναι όμως οικογενειακή επιχείρηση που δίνει ψωμί σε 15 εργαζόμενους” προσέθεσε ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι θα η εταιρεία θα διεκδικεί τα δικαιώματά της, διερωτώμενος εάν αυτό είναι αθέμιτο.

Ο Σταύρος Καλαφάτης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για  “μνημείο” προχειρότητας” στον τρόπο με τον οποίον ο δήμος χειρίστηκε το έργο. “Σε κάθε περίπτωση αν δεν μπορεί να γίνει το πάρκινγκ παράλληλα με το πάρκο μνήμης, έπρεπε να υπάρχει μέριμνα της διοίκησης για τα 1.200 αυτά οχήματα”. Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως η διοίκηση «κωλυσιεργεί, αδιαφορεί ή είναι μία ανίκανη διοίκηση εφόσον δεν έχει βρει μία λύση. Και χρόνο και δυνατότητες είχε. Όλοι λέμε “ναι” στην πλατεία μνήμης χωρίς όμως να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας. Η διοίκηση είναι πολιτικά εκτεθειμένη, διότι δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα την ώρα που είναι να ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο. Γιατί τώρα αυτή η πρεμούρα, δύο μήνες πριν γίνουν εκλογές; Ένα τέτοιο κομβικό σημείο, γιατί να μην το διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει με την πολιτική μας συμπεριφορά να δίνουμε μία εικόνα αναβάθμισης του οργάνου, ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες”, κατέληξε.  

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας
Ο Κ. Ζέρβας πρότεινε την ακύρωση της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, προκειμένου να προωθηθεί νέος σχεδιασμός ο οποίος θα περιλαμβάνει και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, τονίζοντας ότι η αποζημίωση που θα κληθεί να καταβάλλει ο δήμος είναι 90.000 ευρώ, με τον κ. Μπουτάρη να επιφυλάσσεται να απαντήσει και δεσμευόμενος να αποτανθεί στη νομική υπηρεσία του δήμου.

Ο δήμαρχος

Από την άλλη, ο κ. Μπουτάρης συνόψισε τις κινήσεις του δήμου, λέγοντας ότι “στείλαμε γράμμα στις 20 Φεβρουαρίου να καταβάλλει (σ.σ. ο επιχειρηματίας) τα οφειλόμενα και μετά από αυτή την ημερομηνία, θα θεωρείται ότι κάνει παράνομη κατάληψη του δημοσίου χώρου”.

Επίσης, “προχωρήσαμε σε τρεις κινήσεις για να απορροφηθούν αυτά τα 1.200 αυτοκίνητα” τα οποία σταθμεύουν κάθε ημέρα στην Πλατεία Ελευθερίας, παρατήρησε ο δήμαρχος, παραπέμποντας στην αξιοποίηση χώρων στο λιμάνι, δυναμικότητας 600 οχημάτων, ενώ “Ζητήσαμε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας δώσουν το στρατόπεδο Μυστακίδη. Επομένως δεν τίθεται θέμα” μείωσης των χώρων στάθμευσης για τους Θεσσαλονικείς, διότι “σε μία βδομάδα θα έχουν συνηθίσει” τους νέους χώρους όπου θα αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και από εκεί με μικρά λεωφορεία του δήμου θα μεταφέρονται στο κέντρο, εκτίμησε ο κ. Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στα αδέρφια Ηλιάδη, των επιχειρηματιών που λειτουργούν το πάρκινγκ, ο δήμαρχος τούς κατηγόρησε πως στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους “μου είπαν εμείς δώσαμε 15 εκατομμύρια στον δήμο, δεν θα πάρουμε τίποτα;” και συμπλήρωσε ότι τους ρώτησε αν τα έδωσαν από την τσέπη τους και τι περιμένουν να τους δώσει ο δήμος.

Αυτή η αποστροφή του Γ. Μπουτάρη, προκάλεσε το μένος των επιχειρηματιών, οι οποίοι ζήτησαν τον λόγο, με τον πρόεδρο του Σώματος, Σ. Μπενσασσών να το αρνείται βάσει κανονισμού.

“Δεν είναι μνημείο προχειρότητος, είναι μνημείο φαρισαϊσμού” όσων αρνούνται την εκτέλεση του έργου είπε ο κ. Μπουτάρης, απαντώντας στην επιχειρηματολογία του κου Καλαφάτη.

Από τα “πυρά” του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν ξέφυγε ούτε ο κ. Κουράκης, καθώς του απηύθυνε τα εξής: “Ο διαγωνισμός επί δικής σου αντιδημαρχίας προκηρύχθηκε, χωρίς πάρκινγκ”.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο αίτημα του κου Κυριζίδη να τοποθετηθεί μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία. “Η Πλατεία Ελευθερίας ιστορικά ήταν το σημείο όπου έρχονταν όλοι οι πρόσφυγες. Θα μπει ένα στοιχείο μνήμης, μία πλάκα”, αλλά η κύρια αναφορά της πλατείας είναι η συγκέντρωση των Εβραίων και η αρχή της εξόντωσής τους από τους ναζί.

Εξάλλου, περιγράφοντας το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του υπέργειου χώρου στάθμευσης, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου ενημέρωσε πως “η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς σύμβαση”, αλλά με “αποζημίωση χρήσης” και ισχυρίστηκε ότι “δεν μπορεί να παραταθεί η σύμβαση”. “Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα και τα συμφέροντα του δήμου”, κατέληξε η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

πλατεια ελευθεριας

 

 

 

 

 

 

 

 

makthes.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.