Κλείνουν οι δομές φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο

Της Σοφίας Χατζηνικολάου,makthes.gr
μουζαλας
«Το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος κερδήθηκε. Κανένας πρόσφυγας δεν βρίσκεται σε σκηνή και εκτός θερμαινόμενου χώρου» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από την Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ-Helexpo.

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν χώροι χωρίς θέρμανση, ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει κανένας στεγασμένος χώρος χωρίς θέρμανση» και συμπλήρωσε «χωρίς αυταρέσκεια, γνωρίζοντας τις δυσκολίες των ατόμων αυτών, τα καταφέραμε».

«Η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη η Βόρειος Ελλάδα, δέχτηκαν με μεγάλη μεγαλοψυχία το 65% των προσφύγων και μεταναστών της χώρας» ανέφερε ο υπουργός ανοίγοντας το θέμα της «ελάφρυνσης» της Β. Ελλάδος από το βάρος του προσφυγικού. «Υποσχεθήκαμε ίσο καταμερισμό σε όλη την Ελλάδα και πλέον από τις 26.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν στη Β. Ελλάδα, σήμερα μένουν γύρω στις 9.000 πρόσφυγες».

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε πως χωρίς την συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα, δηλώνοντας ότι «πολιτική μας είναι να διατηρηθεί η συμφωνία αυτή».

Ερωτώμενος για το σχέδιο του υπουργείου σε περίπτωση που η συμφωνία ναυαγήσει, ο κ. Μουζάλας απάντησε « Έχουμε σχέδια, δεν θέλουμε αυτά τα σχέδια, θέλουμε τη συμφωνία» και συμπλήρωσε «Αν πέσει η συμφωνία θα δοκιμαστούμε σκληρά, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Αναφορικά με το σχέδιο μετεγκατάστασης, ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «έλλειψη συμμετοχής και σαμποτάρισμα από τα κράτη μέλη της ΕΕ» καθώς όπως δήλωσε από τις 30.000 μετεγκαταστάσεις έχουν γίνει μόνο οι 6.000. «Πιέζουμε την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη που έχει» δήλωσε ο υπουργός.

Για το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχουν πλέον παιδιά σε κρατητήρια» κάνοντας λόγο για υποκρισία όσον αφορά την μετεγκατάστασή τους. Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι κάθε μήνα δημιουργούνται 100 θέσεις για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε ειδικές δομές των 20-30 ατόμων, με γιατρούς και εκπαιδευτικούς.«Προσπαθούμε ακόμα να φτιάξουμε και ένα safe zone στα camp» δήλωσε ο υπουργός.

Ένα σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται και με τις ασυνόδευτες νύφες, τα ανήλικα κορίτσια που έχουν παντρευτεί στην χώρα τους, έναν μεγαλύτερο άντρα και που σαν ζευγάρι δικαιούνται μετεγκατάσταση, ο γάμος τους όμως δεν γίνεται αποδεκτός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας έχουν σημειωθεί, σύμφωνα με τον υπουργό 70 τέτοια περιστατικά, τα οποία αποτελούν όπως ανέφερε «από τα παράδοξα του ασύλου».

Τέλος όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, κυρίως στα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή ροή προσφύγων και μεταναστών που δεν ξεπερνούν τα 110 με 130 άτομα την ημέρα, το 70% το προφίλ των οποίων είναι κυρίως αυτό του οικονομικού μετανάστη και όχι αυτό του πρόσφυγα όπως ήταν τους προηγούμενους μήνες.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.