Κλιματική αλλαγή: Από το Παρίσι… στη Δυτική Θεσσαλονίκη και το Ωραιόκαστρο

Κλιματική αλλαγή: Από το Παρίσι… στη Δυτική Θεσσαλονίκη και το Ωραιόκαστρο
Ξεκίνησαν οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP 21) στο Παρίσι. Παράλληλα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων κατέβηκε σε πορείες σε όλο τη γη, ώστε να πιέσει κυβερνήτες και μη που συμμετέχουν στην Διάσκεψη .
Στόχος; Η προσπάθεια έστω και αυτή, την πλέον κρίσιμη στιγμή, να σεβαστούν τον πλανήτη. Στη χώρα μας είχαμε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Μια διαμαρτυρία που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει ενεργειακή πολιτική. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μια αειφόρο ανάπτυξη, από μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Το ίδιο ισχύει και για τις τοπικές κοινωνίες και τις διοικήσεις της αυτοδιοίκησης. Οφείλουν οι διοικούντες να σεβαστούν το περιβάλλον αλλά και να προχωρήσουν σε εκείνα τα έργα που δεν θα το επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο. Με απλά λόγια, δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της καύσης, η δημιουργία ενός τεράστιου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), οι αναπλάσεις πρώην λατομείων δίχως σχέδιο και μελέτες . Για τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κάποιοι οφείλουν να απολογηθούν.
Οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και συνεργασία συλλόγων όσο και πολιτών ώστε να μην εφαρμοσθούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και πρακτικές.
Γιατί αυτή είναι η πρώτη γενιά που αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι υψηλές εκπομπές ρύπων, οπότε ας γίνει η πρώτη γενιά που θα δώσει και τις λύσεις.
Politics tikis,perivantologikos,Πολιτιστικός περιβαλλοντικός
Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.