Κοροναϊός: Αυξάνονται κρούσματα και θύματα-Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως

Κοροναϊός: Αυξάνονται κρούσματα και θύματα-Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, ενώ ο ΠΟΥ αναβάθμισε σε υψηλή από μέτρια, τη διεθνή απειλή από τον νέο κοροναϊό. Στην Κίνα, η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή 106 ανθρώπων, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 4.000. Οι αρχές αναβάλλουν επ’ αόριστον την έναρξη του β’ εξαμήνου σε σχολεία και πανεπιστήμια και προτρέπουν τους πολίτες να αναβάλλουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Κίνα «έχει την πλήρη δυνατότητα» και την «πίστη» ότι μπορεί να νικήσει «τη μάχη εναντίον της επιδημίας», διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Κίνα «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα με ανοικτό πνεύμα, με διαφάνεια και επιστημονικό συντονισμό», διαβεβαίωσε ακόμη τον Γκουτέρες ο πρεσβευτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. Με «συναίσθηση της ευθύνης της, η Κίνα δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τζανγκ. Πάντα σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, ο Γκουτέρες σχολίασε ότι ο ΟΗΕ έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Κίνας θα θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και είναι έτοιμος να προσφέρει όποια υποστήριξη και βοήθεια χρειαστεί».

Στις Βρυξέλλες, συνεδρίασε εκτάκτως χθες η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού διπλωματών και εκατοντάδων άλλων πολιτών τους που ζουν στις κινεζικές περιοχές έξαρσης του ιού.

Το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας στη νότια Βαυαρία είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό στη Γερμανία. Πρόκειται για τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από τον κοροναϊό μετά τη Γαλλία με 3 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία θα αρχίσει τον επαναπατρισμό πολιτών της από την Κίνα. Το πρώτο αεροπλάνο για τον επαναπατρισμό Γάλλων υπηκόων από την κινεζική πόλη Ουχάν, είναι πιθανό να τους φέρει πίσω στο Παρίσι μεθαύριο, Πέμπτη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί.

Η Ιαπωνία θα στείλει εντός της ημέρας στην Γουχάν αεροσκάφος για να παραλάβει περίπου 200 υπηκόους της από την πόλη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει προκαλέσει επιδημία ιογενούς πνευμονίας, ανακοίνωσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα, διευκρινίζοντας ότι οι φορείς του είναι επισκέπτες από τη χώρα αυτή, εξέλιξη που αυξάνει το σύνολο των ασθενών στην ταϊλανδική επικράτεια σε 14. Πέντε από τα νέα κρούσματα -πρόκειται για υπήκοους της Κίνας, ηλικίας έξι έως 70 ετών-μετέβησαν στην Ταϊλάνδη από την επαρχία Χουμπέι και είναι μέλη της ίδιας οικογένειες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός υποδιευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Ασθενειών Τάναρακ Πλιπάτ. Ο έκτος ασθενής είχε αναχωρήσει από την Τσονγκίνγκ, συμπλήρωσε ο Τάναρακ. Το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών θα ελέγχει στο εξής όλους τους επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, σύμφωνα με τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας Σουχούμ Κατσαναπιμάι.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα νοσοκομεία της χώρας μας για τυχόν κρούσματα του ιού. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με θέμα τα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό.


ΕΡΤ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.