Αρχική ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Κορονοϊός: Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35 – 39 ετών με όλα...

Κορονοϊός: Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35 – 39 ετών με όλα τα εμβόλια

Κορονοϊός: Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35 – 39 ετών με όλα τα εμβόλια

Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35 – 39 ετών με όλα τα εμβόλια. Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου στην καθιερωμένη ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ενημερώνουν για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.381 κρούσματα σημερα, 50 νεκρούς, 563 διασωληνωμένους

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου: «Οι γνώσεις για τη διάρκεια προστασίας ήταν εξαιρετικά περιορισμένες το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει κανείς ήταν η γνώση ότι μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού περιείχε μετά τη νόσηση δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά από ένα τρίμηνο που πιστεύαμε ότι διαρκεί η φυσική ανοσία.

Μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει περιλάμβανε δύο δόσεις. Με τη γνώση της διάρκειας παραμονής των αντισωμάτων και τη φυσική νόσηση και τη μείωση του ενδεχομένου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Επιτροπή Εμβολιασμών, τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μια δόση εμβολίου. Είναι ικανή για προστασία. Πότε θα τη δώσουμε αυτή τη μια δόση σε άτομο που έχει νοσήσει; Έξι ως δώδεκα μήνες μετά τη νόσηση. Πιστεύουμε πως μέχρι τότε είναι προστατευμένο».

Κάποιοι ακυρώνουν τη δεύτερη δόση επειδή είχαν παρενέργειες

«Δύο δόσεις εμβολίων και παράλληλα τήρηση των μέτρων. Αυτό τονίζεται για την διατήρηση της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος. Επειδή μιλάμε για τις δύο δόσεις να έρθουμε λίγο στα καθ’ ημάς. Ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση επειδή είχαν αυτές τις παρενέργειες. Είναι λάθος, να το σκεφτούν καλά, το τίμημα να μείνουν με μία δόση είναι σημαντικό».

Πότε μπορείτε να αλλάξετε τη δέυτερη δόση του εμβολίου

«Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μην γίνει με το ίδιο εμβόλιο. Με όποιο εμβόλιο αρχίζεις αυτό συνεχίζεις, αυτός είναι ο κανόνας, η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα είναι αποδεδειγμένη. Υπάρχουν μελέτες που τρέχουν, ήδη δύο, με την ανάμιξη δύο διαφορετικών εμβολίων. Θα το συναντήσουμε στο μέλλον όταν θα έχει πάρει τις διαστάσεις τις σωστές από πλευράς επιστημονικής.

Επί του παρόντος η αλλαγή του δεύτερου εμβολίου γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Αν κάποιος κάνει αναφυλακτικού τύπου αντίδραση, τότε κάνει με άλλο εμβόλιο. Ή αν κάνει κάποιος θρομβοεμβολική νόσο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μάριου Θεμιστοκλέους «Την Τετάρτη 26 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 35 – 39 και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια».

«Εξαιρετικά σπάνια τα θρομβωτικά επεισόδια»

Ερωτώμενη σχετικά με τις παρενέργειες αλλά και τα θρομβωτικά επεισόδια που έχουν προκύψει και φέρεται να συνδέονται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, η Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε: «Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια διαφάνεια. Μεγάλη ευαισθητοποίηση για οποιαδήποτε ενέργεια. Οι παιδίατροι είναι συνηθισμένοι να λένε στους γονείς για συμπτώματα εμβολίων. Είναι τα ίδια και στους ενήλικες. Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ατονία. Είναι σαν να περνάει κάποιος μια απλή ίωση. Ίσως υπάρχει μια μεγιστοποίηση και ένας φόβος γι αυτά τα απλά τα αναμενόμενα.

Τα θρομβωτικά συμπτώματα να μην ξεχνάμε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια. Δεν αναφέρομαι σε νούμερα και αριθμούς, αλλά όταν ερχόμαστε σε συγκεκριμένο άτομο και πρόσωπο τα βάζουμε στην άκρη. Είναι συμπτωματολογία έντονου πονοκεφάλου ή ασφυκτικούς πόνους στο θώρακα ή εμφάνιση διόγκωσης, θάμπωμα στην όραση ή και εμφάνιση μικρών αιμοραγικών στιγμάτων στο δέρμα.

Έχουμε αναφέρει τις λεπτομέρειες και του τρόπου αντιμετώπισης. Ευτυχώς υπάρχει πλέον η γνώση και η δυνατότητα της θεραπευτικής παρέμβασης. Πιστεύω σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε και η αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η μια έχει περάσει, έχει καταγραφεί και στον ΕΜΑ. Οι άλλες που τις ακούτε πρώτα βγαίνουν στα κανάλια και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα. Υπάρχει ακόμα μια δυστοκία να συμπληρωθούν τα στοιχεία από τον γιατρό στον οποίο καταφεύγει το άτομο.

Αν μπορούσατε εσείς που είστε κοντά στο κοινό, προσοχή έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας που ενημερώνει τον ΕΟΦ, η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης… Όταν τεκμηριώνεται το περιστατικό και δεν είναι απλώς η χρονική συσχέτιση, θα το αναφέρουμε».

 

dikaiologitika.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα