Κορονοϊός: Νέα οικονομικά μέτρα-Συνολικά, 4,7 δις για οικονομία, κοινωνία

Κορονοϊός: Νέα οικονομικά μέτρα-Συνολικά, 4,7 δις για οικονομία, κοινωνία

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη για να μετριάσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας τα νέα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Χ. Σταϊκούρας: Η κρίση θα γίνει βαθύτερη-Θα κρατήσουμε την κοινωνία όρθια

Η κρίση είναι βαθιά θα γίνει βαθύτερη. Το ζήτημα είναι να απλώσουμε ένα μεγαλύτερο δίκτυ ασφάλειας στην κοινωνία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας. Συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή. «Ακολουθούμε πολιτικές για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και καλύπτουμε 1,2 εκ. εργαζόμενους», υπογράμμισε.

«Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Και θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε σήμερα η κυβέρνηση, με τα οποία:

  1. Καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις.
  2. Καλύπτονται 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας.
  3. Καλύπτονται, επιπλέον, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Συνολικά οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ.  Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Όπως προέβλεψε ο Χ. Σταϊκούρας, η ελληνική οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση και η ζημιά στην οικονομία θα διευρυνθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς θα συρρικνωθεί ο πλούτος. Γι αυτό απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός, μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις.

«Με τις κατάλληλες πολιτικές, θα περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες . Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Α. Γεωργιάδης: Θα εξελίσσονται τα μέτρα-Αβάσιμα τα περί capital controls

Τα μέτρα που θα ανακοινώσουμε σήμερα δεν είναι το τελευταία δήλωσε απο την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ενώ ξεκαθάρισε ότι τα περί capital control είναι αβάσιμα.

Γ. Βρούτσης: Θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα

Ενωμένοι θα ξανακτίσουμε την Ελλάδα είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις εξειδικεύοντας τα μέτρα.

ΕΡΤ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.