Κρήνη του 18ου αιώνα με δύο λέοντες, βίντεο

Κρήνη του 18ου αιώνα με δύο λέοντες, βίντεο

Νομός Πιερίας Δήμος Μεθώνης
Το μικρό χωριό Παλαιό Ελεύθεροχώρι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια παλιά κρήνη του 18ου αιώνα που είναι γνωστή ως βυζαντινή βρύση .
Όταν δεν υπήρχε υδρευτικό δίκτυο οι κρήνες εξυπηρετούσαν τον κόσμο στην προμήθεια νερού .

Το κτίσμα ανήκει στην μεταβυζαντινή περίοδο είναι ορθογώνιο κατασκευασμένο από πέτρες, η πρόσοψη της κρήνης ξεχωρίζει από ένα τοξωτό σχέδιο που έχει μέσα του κεραμίδια της εποχής δεξιά και αριστερά του τόξου αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ξεχωρίζουν δυο λέοντες σκαλισμένοι επάνω στις πέτρες ο ένας διαφέρει από τον άλλον .

Επάνω από το σημείο που έτρεχε το νερό υπάρχει μια τρύπα και πάνω από την τρύπα μια μικρή μαρμάρινη πλάκα που γράφει “Βασίλης χτίστης 1802 30 Μαΐου Ρυάκι”
Πιθανών να είναι ο κατασκευαστής , η ημερομηνία που ολοκληρώθηκε και το ρυάκι η τοποθεσία . Δεξιά και αριστερά υπάρχουν άλλες δυο πιο μεγάλες τρύπες πιθανόν να χρησίμευαν για την τοποθέτηση κάποιον πραγμάτων .

Το πίσω μέρος της κρήνης έχει μια μεγάλη δεξαμενή που γέμιζε νερό. Την δεκαετία του 1980 – 1990 ακριβώς μπροστά από την κρήνη είχε και ποτίστρα για ζώα την οποία κατέστρεψαν χρυσοθήρες με κάποιου είδους άδεια για να γίνει νόμιμα η διαδικασία νομίζοντας ότι έχει χρυσό “λίρες”

Ποιος ξέρει τι βρήκαν ……
Οι ιστορίες είναι πολλές .
Την κρήνη θα την βρείτε στην είσοδο του χωριού από την πλευρά της Μεθώνης .

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.