Κρούσμα ελονοσίας στον Λαγκαδά

Δύο κρούσματα ελονοσίας, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καταγράφηκαν στον οικισμό Αγίου Βασιλείου, του Δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και οι δύο ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή και είναι καλά στην υγεία τους. Κατά πληροφορίες πρόκειται για ενήλικες 40 έως 60 ετών. Παρουσίασαν πυρετό και από μόνοι τους πήγαν στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε η νόσος.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά είπε στο ΡΘ ότι άμεσα έγιναν ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή και πως ελέχθηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού από συνεργείο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο επισκέφθηκε όλα τα σπίτια πόρτα – πόρτα. Ελήφθησαν δείγματα αίματος για εξέταση και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου είχε εκδηλωθεί πυρετός. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο προς το παρόν δεν έχει υπάρξει τρίτο κρούσμα.

Ο κ.Καραγιάννης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα κρούσματα ελονοσίας, χωρίς ωστόσο να τα συνδέει, με το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το οποίο βρίσκεται 3 χλμ. από το συγκεκριμένο χωριό.

Σε ό,τι αφορά στην ελονοσία και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Η ελονοσία είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από παράσιτο (πλασμώδιο) της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles. Η ελονοσία ενδημεί σε 100 χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974. Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται με ταξίδι ή παραμονή ατόμων σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά). Ωστόσο, από το 2009 και μετά, καταγράφονται κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας και κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Η ελονοσία δεν μεταδίδεται άμεσα με την επαφή μεταξύ των ανθρώπων παρά μόνο όταν κουνούπι τσιμπήσει μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια τσιμπήσει υγιές άτομο.

Η εικόνα της νόσου είναι συνήθως ήπια και προσομοιάζει με τη γρίπη. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εφιδρώσεις και ρίγος. Μπορούν να παρουσιαστούν επίσης κεφαλαλγία, καταβολή, αρθραλγίες και μυαλγίες, ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια, βήχας και άλλα συμπτώματα. Η νόσος είναι πλήρως ιάσιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει το συντομότερο την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές.
Κουνούπια

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.