Κρούσμα λύσσας στον δήμο Ωραιοκάστρου

028Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα λύσσας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης , το πρώτο είχε εντοπιστεί στην περιοχή της Σίνδου στις αρχές ΙουνίουΕντοπίστηκε σε κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου την περασμένη Παρασκεύη.

Σε σχετική του ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους ενώ κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων.

Καθώς η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

Η υπηρεσία τονίζει ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.