Κτηριακά προβλήματα στο 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Παλαιόκαστρο – Πέτρινο)

Κτηριακά προβλήματα στο 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Παλαιόκαστρο – Πέτρινο)

Η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου εκφράζει την ανησυχία της για το κτηριακό πρόβλημα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σχολεία της περιοχής μας με σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία τους, ιδίως στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω εκτάκτων μέτρων προφύλαξης λόγω  covid-19, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις  ασφάλειας των μαθητών.

Σας παραθέτουμε  τα κτηριακά προβλήματα του 3ο Γυμνάσιου Ωραιοκάστρου

Δυναμικότητα σχολείου κατά το σχολικό έτος 2020-21  10 τμήματα.

Διαθέτει μόλις 6 μεγάλες αίθουσες  και τέσσερις αίθουσες μικρού εμβαδού που δημιουργήθηκαν προσωρινά έως δημιουργηθεί νέα σχολική μονάδα μέσω ΣΔΙΤ (εδώ και μια δεκαετία).

  • Η αίθουσα προκάτ που πρόκειται να τοποθετηθεί στο αύλειο χώρο θα λύσει μερικώς το πρόβλημα αφού χρειάζονται 2 νέες αίθουσες διδασκαλίας, και θα μειώσει τον ήδη μικρό χώρο που χρησιμοποιούν οι μαθητές για το διάλλειμα.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων προφανώς και διεκδικεί νέες σχολικές μονάδες για τα παιδιά μας και όχι προκάτ (αν και τηρεί όλες τις προδιαγραφές σχολικής αίθουσας) , θεωρούμε όμως ότι θα είναι για μόλις ένα χρόνο, μιας και θα δημιουργηθεί νέο γυμνάσιο στην Γαλήνη.

  • Το εργαστήριο πληροφορικής βρίσκεται στο υπόγειο σε μη επαρκές αεριζόμενο χώρο. Σε συνθήκες πανδημίας θεωρείται άκρως ακατάλληλος και .ήδη δεν χρησιμοποιείται για μάθημα. Αυτή την χρονική περίοδο οι μαθητές κάνουν μάθημα στο αύλειο χώρο!!!.
  • Δεν υπάρχουν εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Τεχνολογίας, Γυμναστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ, όταν βρέχει, οι μαθητές που έχουν γυμναστική πρέπει να μπουν στο υπόγειο όπου ταυτόχρονα υπάρχει το εργαστήριο Πληροφορικής.
  • Υπάρχουν δυο μικρές τουαλέτες για 237 μαθητές (με δυο λεκάνες και δυο νιπτήρες η καθεμιά) και δύο υπερβολικά μικρές τουαλέτες για 30 περίπου εκπαιδευτικούς.
  • Το γραφείο της Διευθύντριας βρίσκεται σε έναν πολύ μικρό χώρο, που χρησίμευε ως αποθήκη, καθώς το προηγούμενο γραφείο  μετατράπηκε σε  αίθουσα διδασκαλίας.

Χαρακτηριστικό είναι και το ψήφισμα των εκπαιδευτικών για τις ανάγκες του σχολείου που σας κοινοποιήθηκε, όπου η λειτουργία του σχολείου μετά την καραντίνα ήταν αδύνατη και με αποτέλεσμα την λειτουργία τριών αιθουσών στο δημοτικό και έπειτα στον ΟΑΕΔ.

Την ανησυχία τους εκφράζουν και στο άνοιγμα των σχολείων για ακόμη μία φορά οι εκπαιδευτικοί με δεύτερο  ψήφισμα στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η λύση της αλλαγής  ορίων περιόρισε προ τριετίας την εισροή των μαθητών, όμως κρίνεται επιτακτική η όσο πιο γρήγορη κατασκευή του νέου σχολείου που όπως άλλωστε ανακοινώθηκε  πρόσφατα από την Περιφέρεια μέσω ΣΔΙΤ.

 Η αποπεράτωση της νέας σχολικής μονάδας   Γυμνάσιο  Γαλήνης θα λύσει αρκετά θέματα, με προώθηση όμως των μαθητών του Παλαιοκάστρου προς το 2 Γυμνάσιο, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια.

Η ανακοίνωση  της κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ του  3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου

θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Προτείνουμε

  • Την άμεση σύγκλιση σχολικού συμβουλίου με την συμμετοχή εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων για την εύρεση λύσης και αμέσως μετά έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ωραιοκάστρου και προώθηση των προτάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Την αναζήτηση νεών χώρων για αίθουσες όπως είναι:

 

α.    Στο κτήριο Παύλος Μελάς με ταυτόχρονη μελέτη για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών από και προς το κτήριο μιας και η διασταύρωση εμπρός στο σχολείο θεωρείται άκρως επικίνδυνη όπως έχουμε επισημάνει και με σχετικό μας έγγραφο.

β.    Στον ΟΑΕΔ που άλλωστε είχε επιλεγεί αμέσως μετά την καραντίνα με ταυτόχρονη όμως μεταφορά των μαθητών με ασφάλεια προς τον ΟΑΕΔ μέσω νέων δρομολογίων του ΚΤΕΛ

γ.    Με μίσθωση γειτονικών χώρων που πληρούν τις προδιαγραφές και εξασφάλιση της ασφαλής μετακίνησης των μαθητών από και προς τις αίθουσες αυτές.

δ.    Με όποιον άλλο χώρο κρίνεται εσείς κατάλληλο για δημιουργία αιθουσών.

 

  • Την τοποθέτηση της αίθουσας προκάτ μέσα στην εβδομάδα, που επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα.

  • Την μεταφορά του εργαστηρίου πληροφορικής στο κυρίως κτήριο αμέσως μετά την λειτουργία του προκατ.

  • Την όσο δυνατόν πίεση οπό την μεριά σας  προς όλους τους αρμοδίους για την έναρξη των εργασιών του νέου Γυμνασίου Παλαιοκάστρου μέσω ΣΔΙΤ.

 Σας ευχαριστούμε θερμά

Με εκτίμηση για το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου

Πίνακας Αποδεκτών

α.       Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

β.       Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης

γ.       3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου

δ.       Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων Ωραιοκάστρου

ε.       Ομοσπονδία Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.