Λαϊκή Συσπείρωση: Εχθρική για το περιβάλλον η πολιτική της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου – Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Εχθρική για το περιβάλλον η πολιτική της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου
Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΕΧΘΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το 2020 τελείωσε με την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της παράτασης για 20 χρόνια (!) της σύμβασης με την πολυεθνική ΤΙΤΑΝ ΑΕ για το λατομείο του Δρυμού.

Η διαπραγμάτευση με την εταιρεία διεξάχθηκε από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, με τις ευλογίες της διοίκησης Τσακίρη και την τελική έγκριση του Τ.Σ. Δρυμού. ΄Αμεση συμμετοχή της δημοτικής αρχής δεν υπήρξε, ούτε διαπαραταξιακή επιτροπή. Αυτά θα ενίσχυαν την διαπραγματευτική πίεση στην επιχείρηση. Αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν μία ανταποδοτικότητα για την περιβαλλοντική καταστροφή που ικανοποίησε τους τοπικούς παράγοντες. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραβλέψουν πως ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων της περιοχής αντιτίθεται στη λειτουργία και του συγκεκριμένου λατομείου. Φυσικά, δεν θεώρησαν σωστό να ρωτήσουν κανέναν συλλογικό φορέα, ή να κάνουν έστω μία τηλεφωνική δημοσκόπηση. Η δυνατότητα τοπικού δημοψηφίσματος έμεινε στα χαρτιά (η πανδημία σε όλα βολεύει). Αρκέστηκαν στις μονολογικές κρίσεις του δημάρχου και του εντεταλμένου προέδρου.

Συνολικά 100.000 ευρώ σε 4 ετήσιες δόσεις των 25.000 και ένα δασύλιο ήταν το αντίτιμο για τον Δρυμό. ΄Οσον αφορά το κυμαινόμενο ενοίκιο που θα εισπράττει ο δήμος (χρήμα και είδος), θα είναι σίγουρα κατώτερο των περιστάσεων. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2019 τα μισθώματα από το ΤΙΤΑΝ ήταν 131.177 ευρώ. Στον Προϋπολογισμό 2020 ήταν λιγότερα. Σημειώνουμε ότι ο Προϋπολογισμός του δήμου το 2020 ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια, με ελάχιστη συμμετοχή των εσόδων από τα λατομεία. Στο μεταξύ, έκλεισε ο μοναδικός Δημοτικός Παιδικός Σταθμός του Δρυμού.

Το πραγματικό ζήτημα είναι, ότι δεν υπάρχει ικανή ανταπόδοση για τέτοιου μεγέθους αλλοίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος ….

Πριν από λίγο καιρό, οι παραπάνω εμπλεκόμενοι, σχετικά με τη λειτουργία λατομείου – δανειοθάλαμου στη θέση Καμάρα του Δρυμού για υλικά επέκτασης της Εγνατίας οδού, είχαν υποστηρίξει ότι αυτή θα επιφέρει αλλαγή του μικροκλίματος.

Είναι δεδομένη η κυνική περιβαλλοντική πολιτική της δημοτικής αρχής και των συνεργατών της. Είναι εξάλλου πολιτική της Ν.Δ. Προπαγανδίζουν, σε συνάφεια με όλες τις κυβερνήσεις, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάπτυξης της περιοχής.

Παράλληλα, τρέχει η επέκταση κατά 466 στρέμματα των λατομείων στο Μεσαίο. Η δημοτική διοίκηση την αντιμετωπίζει μόνο με τη δικαστική οδό, δηλαδή ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πολιτικές ευθύνες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Για την ρύπανση της Δ. Θεσσαλονίκης από τα ΕΛΠΕ και για την επέκτασή τους, δεν κάνουν κουβέντα.

Στις 14-10-20, στο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) ψήφισαν τη δημιουργία μίας ημιβιομηχανικής ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του δήμου: Εγκαταστάσεις βιοαντιδραστήρων βιοαερίου, εγκαταστάσεις παραγωγής βιομάζας, φωτοβολταϊκοί σταθμοί, καλλιέργεια βιοκαύσιμων, δύο αιολικά πάρκα σε Δερβένι-Σιβρίο όρος και στη θέση Ψαρορράχη του ορεινού όγκου (για αρχή). Ψήφισαν υπέρ της ΜΕΑ της Μαυροράχης (αν και υπήρχε ομόφωνο αντίθετο ψήφισμα του Δ.Σ.), άρα και υπέρ του ΧΥΤΑ. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα τροφοδοτεί με 120.000 τόνους RDFSRF τον Τιτάνα. Ψήφισαν ή πρακτικά συναίνεσαν στη δημιουργία Ενεργειακής Αναπτυξιακής ΑΕ που θα καίει βιομάζα, βιοαέριο, βιορευστά και αστικά απόβλητα (σελ. 168 Β΄ Τεύχος ΣΔΑΕΚ).

Μόνον η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε το ΣΔΑΕΚ.

Προηγούμενα, ενημερωτική συνεδρίαση του Δ.Σ. για την καύση αποβλήτων στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ, η δημοτική αρχή την μετέτρεψε σε σεμινάριο της εταιρίας, με 3 (!) προσκεκλημένους διευθυντές της που εισηγήθηκαν τα εταιρικά συμφέροντα και την κατ΄ αυτούς ασφάλεια της καύσης σε κατοικημένες περιοχές ….

Η διπροσωπία:

Κατά τ΄ άλλα, έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου ο οποίος κάνει λόγο σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης του λατομείου Δρυμού, ότι …. «πρόκειται για παρωδία της αυτοδιοίκησης»! Αποσιωπά όμως ότι συμμετείχε στην παρωδία και ο συνδυασμός που πρόσκειται σε αυτόν, ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης της διοίκησης, όπως είχε ψηφίσει και το ΣΔΑΕΚ με την καύση, τα αιολικά κλπ. Θυμίζουμε ότι στις 3-7-2019, μόλις 4 ημέρες πριν τις εκλογές, ο τότε αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και νυν τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κος Φάμελλος, υπέγραψε με την Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών συμφωνία για την αξιοποίηση δευτερογενών (pet coke) καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκλήρωσε την συμφωνία, με την αποδοχή της καύσης εναλλακτικών καυσίμων (RDFSRF).

Συμπέρασμα: Η Τοπική Διοίκηση άφησε κατά μέρος την όποια διεκδίκηση. Προώθησε ακόμα περισσότερο τη διασύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, χωρίς περιβαλλοντικούς και άλλους ενδοιασμούς.

Το χειρότερο: Οι τοπικοί σύλλογοι και τα τοπικά συμβούλια, τηρούν σιγή νεκροταφείου.

Το Κ.Κ.Ε. και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εδώ και χρόνια έθεσαν το σοβαρό πρόβλημα, ότι η βαριά βιομηχανία και οι μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων υλικών, δεν χωρούν στα όρια των κατοικημένων περιοχών. Στην κατεύθυνση αυτή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης καλούμε και τον λαό της περιοχής μας.

Ευχόμαστε το 2021 να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν οι αγώνες για μία ζωή με δικαιώματα στην υγεία, στην εργασία, στην παιδεία – πολιτισμό, στην κοινωνία γενικά. — ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. —

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.