Μέρες Εργασιακής Βαρβαρότητας…

Μέρες Εργασιακής Βαρβαρότητας…

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την ενίσχυση των αποδιαρθρωτικών ανέμων στις εργασιακές σχέσεις. Η δέσμευση της χώρας για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, τον προσανατολισμό προς την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας διαμέσου της εσωτερικής υποτίμησης αλλάζει καθημερινά εκ βάθρων τη βάση της κοινωνικής συναίνεσης στην αγορά εργασίας. Το συμβόλαιο των κοινωνικών εταίρων (μαζί με το παρελκόμενο πλέγμα κοινωνικών κι συλλογικών εργασιακών θεσμών), όπως το βιώσαμε την τελευταία εικοσαετία φαίνεται πως εκπνέει πλήρες ημερών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αποκέντρωσης κι απελευθέρωσης της μισθωτής εργασίας έχει ήδη ανοίξει και η όρεξη πολλών «προβατόσχημων λύκων» που αποβλέπουν στην ανηλεή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δεν τους φτάνουν οι απλήρωτές υπερωρίες. Δεν τους φτάνουν οι καθυστερήσεις των δεδουλευμένων και η μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, Δεν τους φτάνει η συρρίκνωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Η καινούρια τους ανηλεής επιθυμία επικεντρώνεται στην απασχόληση εργαζομένων για μικρά ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, στους οποίους εκ των υστέρων με διάφορα νομικίστικα τερτίπια δεν αναγνωρίζεται η ισχύουσα σχέση εργασίας. Στη συνέχεια δρομολογείται η πρόωρη (και καταφανώς μη νόμιμη) καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή της προσυμφωνημένης αμοιβής τους.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντισταθούν στα σχέδια των υπονομευτών της Αξιοπρεπούς Εργασίας (όπως αυτή έχει οριστεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας) και στα σχέδια τους να δημιουργηθούν νησίδες «εργασιακής μπανανιάς» σε περιοχές της χώρας μας. Δίπλα τους θα πρέπει να σταθούν τα συνδικάτα, οι φορείς της κοινωνίας καθώς και όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να αντισταθούν στα σχέδια των υπονομευτών των κοινωνικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Φέτος την Πρωτομαγιά ας υψώσουμε το κοινωνικό μας ανάστημα ενώπιον της έλευσης του εργασιακού μεσαίωνα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να ακυρώσουμε τα σχέδια τους. Όλοι μαζί μπορούμε!

Του Θεόδωρου Κουτρούκη, διδάσκει εργασιακές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κουτρουκης,theodoros-Koutrukis-24grammata

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.