Μέσα σε 9 μήνες 16 γυναικοκτονίες – Τα αίτια για το έγκλημα της διπλανής πόρτας

Μέσα σε 9 μήνες 16 γυναικοκτονίες – Τα αίτια για το έγκλημα της διπλανής πόρτας

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες του 2022 – Δολοφονούνται σχεδόν δύο γυναίκες τον μήνα.

Συνεχίζει να μεγαλώνει η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών, καθώς ήδη, τους πρώτους εννιά μήνες του 2022, 16 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους, δηλαδή μία λιγότερη από όσες δολοφονήθηκαν συνολικά μέσα στο προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία σοκάρουν, καθώς αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε εννιά μήνες έχουν διαπραχθεί 16 γυναικοκτονίες, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν δύο γυναίκες τον μήνα δολοφονούνται από τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον γιο τους, στον βωμό της σχέσης εξουσίας που έχει αναπτύξει μαζί τους ο άνδρας-δράστης.

gynaikoktonia1

Η μαύρη λίστα

Οι γυναικοκτονίες που έχουν διαπραχθεί από την αρχή του 2022 είναι οι εξής:

1. Ιωάννινα, Φεβρουάριος: 79χρονη δολοφονείται από τον σύζυγό της. Την ξυλοκόπησε έπειτα από καβγά.

2. Θεσσαλονίκη, Μάρτιος: 42χρονος πυροβολεί και σκοτώνει την 41χρονη σύζυγό του.

3. Καβάλα, Μάρτιος: 23χρονος ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου την 83χρονη γιαγιά του.

4. Καβάλα, Μάιος: 43χρονη στραγγαλίζεται από τον σύζυγό της, επειδή του ζήτησε να χωρίσουν.

5. Παλαιό Φάληρο, Μάιος: 48χρονος μαχαιρώνει την 78χρονη μητέρα του.

6. Αίγινα, Ιούνιος: 73χρονη δολοφονείται από τον 46χρονο γιο της.

7. Σαλαμίνα, Ιούλιος: 77χρονη δολοφονείται από τον γιο της.

8. Δραμα, Ιούνιος: 59χρονη δολοφονείται από τον 64χρονο σύζυγό της, έπειτα από καβγά. Η γυναίκα είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

9. Κουκακι, Ιούνιος: 46χρονος μαχαιρώνει τη σύζυγό του.

10. Ηρακλειο, Ιούλιος: 42χρονος χτυπά βάναυσα και σκοτώνει την 67χρονη μητέρα του.

11. Ρέθυμνο, Αύγουστος: 60χρονος μαχαιρώνει την 56χρονη σύζυγό του.

12. Ζάκυνθος, Αύγουστος: 49χρονος δολοφονεί με μαχαίρι την 41χρονη σύζυγό του. Η γυναίκα τον είχε καταγγείλει δύο φορές στο παρελθόν για ενδο-οικογενειακή βία.

13: Περιστέρι, Αυγουστος: 17χρονη δολοφονείται από τον 22χρονο σύντροφό της.

14: Κομοτηνή, Σεπτέμβριος: Άνδρας περιλούζει με βενζίνη και καίει την 55χρονη σύζυγό του.

15. Λαρισα, Σεπτέμβριος: 35χρονη δολοφονείται από τον σύζυγό της.

16. Καβάλα, Σεπτέμβριος: 29χρονη δολοφονείται από τον σύζυγό της.

gynaikokt

«Ούτε μία λιγότερη»

Η ανάγκη για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» είναι πιο επίκαιρη και πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς μόνο έτσι θα διαχωριστεί η έμφυλη από οποιαδήποτε άλλης μορφής βία. Και αυτό, την ίδια ώρα που μερικές εβδομάδες πριν, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ έλεγε «ναι» στον όρο γυναικοκτονία, αλλά «όχι» στη νομική κατοχύρωσή του με το σκεπτικό ότι ο νέος αυτός όρος θα αποδυναμώσει τον όρο ανθρωποκτονία.

Όσοι μιλούν για διαχωρισμό των γυναικοκτονιών από τις υπόλοιπες ανθρωποκτονίες, όμως, είναι πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά τα κίνητρα των δραστών και τον τρόπο δράσης τους.

Μια γυναικοκτονία, λοιπόν, μπορεί να προέλθει ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, άσκησης βίας για λόγους τιμής, άσκησης βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, διάπραξης ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, άσκησης βίας με σκοπό την παράνομη συνουσία, άσκησης βίας για σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Για να χρησιμοποιήσουμε όσο πιο απλά λόγια γίνεται, οι γυναίκες που έχουν χάσει τη ζωή τους και το έγκλημα αναγνωρίζεται ως γυναικοκτονία, είναι επειδή οι δράστες θεωρούσαν ότι το θύμα του ανήκε υπό οποιαδήποτε μορφή σχεσής, είτε ως σύντροφος/σύζυγος, είτε ακόμα ως μάνα/γιαγιά/κόρη.

Μόνο μέσω της χρήσης και της νομικής κατοχύρωσης, θα προσδιοριστούν τα εγκλήματα που έχουν γυναίκες ως θύματα της έμφυλης βίας και μόνο μέσω κρατικών παρεμβάσεων και κοινωνικών διεκδικήσεων μπορεί να έρθει κάποια στιγμή η μέρα που δεν θα μετράμε «Ούτε μία λιγότερη», όπως λέει και το γνωστό σλόγκαν φεμινιστικών οργανώσεων για τις γυναικοκτονίες.

Μέχρι τότε, ως γυναίκες, να θυμόμαστε τους στίχους ενός ισπανικού τραγουδιού. «Δεν θα είμαι αυτή που θα υπακούει γιατί το σώμα μου ανήκει σε εμένα

Εγώ αποφασίζω τον χρόνο μου, πώς τον θέλω και πού τον θέλω

Ανεξάρτητη γεννήθηκα, ανεξάρτητη αποφάσισα

Δεν περπατώ πίσω σου, περπατώ δίπλα σου».

ieidiseis.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.