«Μήδεια» από το Σάββατο και πιθανότατα ως την Τετάρτη – Νέα έκτακτη σύσκεψη της ΠΠ

«Μήδεια» από το Σάββατο και πιθανότατα ως την Τετάρτη – Νέα έκτακτη σύσκεψη της ΠΠ

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια». Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και το τσουχτερό κρύο, αφού ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά ως και 20 βαθμών.

Από το Σάββατο η «Μήδεια» εκδηλώνεται στα δυτικά και μέσα στις πόλεις της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Βράδυ Σαββάτου αναμένονται χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, ενώ στην Αττική θα βρέχει. Από την Κυριακή το απόγευμα αναμένονται χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο με κορύφωση τη Δευτέρα και σε χαμηλά υψόμετρα , ενώ στα βόρεια «θα έχει ανοίξει» ο καιρός, όπως δήλωσε αναλυτικά στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.  Ψυχρές μάζες θα υπάρχουν μέχρι την Τετάρτη, ανέφερε επίσης, προειδοποιώντας και για ολικό παγετό την Τρίτη στη βόρεια Ελλάδα.

Για λευκό Σαββατοκύριακο και «ετοιμοπόλεμη» την Αττική όπου αναμένονται χιονοπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής, μίλησε ο Γιώργος Πατούλης, εστιάζοντας στον παγετό που εγκυμονεί, όπως είπε, κινδύνους και για τους πεζούς.

Προειδοποίησε για κακοκαιρία ευρύτητας και διάρκειας στις αστικές περιοχές και αναφέρθηκε σε συντονισμένες ενέργειες με τους 66 δήμους της Αττικής μαζί με τα 100 οχήματα της περιφέρειας.

  • Έκτακτη σύσκεψη: Στο μέγιστο δυνατό απρόσκοπτος ο εμβολιασμός

Να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό  τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα  νοσοκομεία και λοιπές μονάδες υγείας, κλήθηκαν οι δήμοι, κατά τη νέα έκτακτη συντονιστική σύσκεψη.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των Προέδρων των Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας.

Η χθεσινοβραδυνή  ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα, να έχουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους και να μην κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης στις εθνικές οδούς.

«Προς Θεού μη χρησιμοποιεί κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία», τόνισε.

Ήδη είναι σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες για την επερχόμενη κακοκαιρία, συνιστώντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900.

Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

Οι οδηγοί καλούνται:

• Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

• Να τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.

• Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

Η πρόγνωση του καιρού

Επισημαίνεται επίσης ότι χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) πρέπει να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Και ειδικά σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων, δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων καθώς και των οχημάτων όλων των αρμόδιων φορέων.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.