Μαζική η προσέλευση στην εκδήλωση για τις ρυθμίσεις

Μαζική η προσέλευση στην εκδήλωση για τις ρυθμίσεις

Έγκυρη ενημέρωση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για τις ρυθμίσεις χρεών
Φ. Κουρμούσης: «Ο εξωδικαστικός βελτιώνεται»

 

Αναλυτική ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους οι επαγγελματίες μπορούν να πετύχουν ρύθμιση των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία βάσει των νέων διατάξεων, δόθηκε σε εκατοντάδες μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που κατέκλυσαν απόψε την αίθουσα εκδηλώσεων του.

Η αποψινή ήταν πολλοστή εκδήλωση του ΕΕΘ για το καυτό ζήτημα της εποχής και η δεύτερη με τη συμμετοχή του πλέον ειδικού κυβερνητικού παράγοντα, του κ. Φώτη Κουρμούση, Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας.

Ο κ. Κουρμούσης παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής μόλις 1.600 εταιρίες έχουν ενταχθεί στο νόμο του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, που προβλέπει την εξόφληση σε 120 δόσεις. Ωστόσο, 6.500 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης, ενώ 59.000 ακόμη εταιρίες ετοιμάζονται να υποβάλουν φακέλους και έχουν αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες.

Όπως τόνισε ο ίδιος, με  τις βελτιώσεις που ψηφίσθηκαν το Δεκέμβριο του 2018, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών έγινε πιο λειτουργικός, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τη γραφειοκρατία, ενώ στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς και οι πρόνοιες του νέου νόμου για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Στον χαιρετισμό του, στην αρχή της εκδήλωσης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης τόνισε ότι το Επιμελητήριο επιμένει στη διοργάνωση τέτοιων ενημερωτικών εκδηλώσεων γιατί έτσι υπερασπίζεται το ρόλο του, που δεν είναι άλλος από αυτόν του συμβούλου του κάθε μέλους του, που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα και αναζητά υπεύθυνη και πλήρη ενημέρωση.

«Η μεγάλη προσέλευση μελών αποδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον των συναδέλφων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΘ Κώστας Ιακώβου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Χατζηβρέττας  και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Οι βελτιώσεις του «Εξωδικαστικού»
Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι στις πολύ σημαντικές βελτιώσεις του Εξωδικαστικού ήταν:

  • 1) Η μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από 27 σε 3 ουσιαστικά.
  • 2) Η αύξηση των χρεών προς ρύθμιση, από έως 50.000 ευρώ , στις 300.000 ευρώ για επιχειρήσεις και στις 250.000 ευρώ, συνολικά, για επαγγελματίες.
  • 3) Η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, σε πρώτη φάση και, σε επόμενο χρόνο, να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία με το Δημόσιο σαν μέτρο πίεσης προς τις τράπεζες αν είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ
Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλισμένων- Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Ευθυμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ έχουν οργανωθεί, πανελλαδικά, σε πάνω από 20 Κινήσεις  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.
Ο κ. Ευθυμιάδης είπε ότι οι οφειλές των ασφαλισμένων πρέπει να επανυπολογιστούν ως ποσοστό επί του εισοδήματος των επαγγελματιών . Μίλησε για οφειλές που αιτούνται για περιόδους που οι Ασφαλισμένοι- Ανασφάλιστοι δεν είχαν ιατροφαρμακετική περίθαλψη, χρέη που σε περίπτωση ρύθμισης κεφαλαιοποιούνται.
Ο Σύλλογος ζητάει να διαγραφούν από τις απαιτήσεις τόκοι και προσαυξήσεις, στο σύνολό τους, γιατί τα χρέη είναι «πλασματικά» και προκύπτουν από τα υψηλά πωνοτόκια.
Τέλος, αυτό που ζητά η συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων είναι, οι τόκοι να αρχίσουν να «μετράνε» μετά την ψήφιση του νέου νόμου των 120 δόσεων, με το επιτόκιο να μην ξεπερνάει το 2%.

Διευκρινίσεις για τον Εξωδικαστικό
Μετά τον κ. Κουρμούση, τεχνικά ζητήματα που αφορούν σε νομικές και οικονομικές λεπτομέρειες του Εξωδικαστικού απάντησαν οι:
– Ουρανία Σαλπιστή, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, ενεργή συντονίστρια στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό.
– Σοφία Τσιπτσέ, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης
– Ρίζος Δημητρόπουλος, Νομικός Σύμβουλος του ΕΕΘ
– Γιάννης Σωπασής, τ. Γεν. Διευθυντής ΙΚΑ – Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΕΘ
– Γιάννης Δόβελος, Λογιστής- Φοροτεχνικός, Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΕΘ

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.