Μακρά σύνδεση του COVID με την αυτοκτονία: οι επιστήμονες προειδοποιούν για κρυφή κρίση

Μακρά σύνδεση του COVID με την αυτοκτονία: οι επιστήμονες προειδοποιούν για κρυφή κρίση

ΣΙΚΑΓΟ/ΛΟΝΔΙΝΟ, 8 Σεπτεμβρίου (Reuters) – Ο Scott Taylor δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τον COVID-19.

Ο 56χρονος, ο οποίος κόλλησε την ασθένεια την άνοιξη του 2020, δεν είχε ακόμη αναρρώσει περίπου 18 μήνες αργότερα, όταν αυτοκτόνησε στο σπίτι του κοντά στο Ντάλας, έχοντας χάσει την υγεία, τη μνήμη και τα χρήματά του.

“Κανείς δεν νοιάζεται. Κανείς δεν θέλει να αφιερώσει χρόνο για να ακούσει”, έγραψε ο Τέιλορ σε ένα τελευταίο κείμενο σε έναν φίλο, μιλώντας για τα δεινά εκατομμυρίων πασχόντων από μακροχρόνιο COVID, μια κατάσταση αναπηρίας που μπορεί να διαρκέσει μήνες και χρόνια μετά την αρχική μόλυνση.

“Δεν μπορώ να πλύνω σχεδόν καθόλου ρούχα χωρίς πλήρη εξάντληση, πόνο, κούραση, πόνο πάνω-κάτω στη σπονδυλική στήλη μου. Ο κόσμος στριφογυρίζει με ζάλη, ναυτία, έμετος, διάρροια. Φαίνεται ότι λέω πράγματα και δεν έχω ιδέα τι λέω”, Taylor προστέθηκε.

Το μακροχρόνιο COVID είναι μια περίπλοκη ιατρική κατάσταση που μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί καθώς έχει μια σειρά από περισσότερα από 200 συμπτώματα – μερικά από τα οποία μπορεί να μοιάζουν με άλλες ασθένειες – από εξάντληση και γνωστική εξασθένηση έως πόνο, πυρετό και αίσθημα παλμών της καρδιάς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Υγεία. Οργάνωση.

Δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για τη συχνότητα των αυτοκτονιών μεταξύ των πασχόντων. Αρκετοί επιστήμονες από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και της υπηρεσίας συλλογής δεδομένων της Βρετανίας, αρχίζουν να μελετούν μια πιθανή σχέση μετά από ενδείξεις αυξημένων περιπτώσεων κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων σε άτομα με μακρά COVID-19, καθώς και αυξανόμενο αριθμό γνωστών θανάτων.

“Είμαι σίγουρος ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο COVID συνδέεται με σκέψεις αυτοκτονίας, με απόπειρες αυτοκτονίας, με σχέδια αυτοκτονίας και τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Απλώς δεν έχουμε επιδημιολογικά δεδομένα”, δήλωσε ο Leo Sher, ψυχίατρος στο Mount Sinai Health System στο New. York που μελετά τις διαταραχές της διάθεσης και την αυτοκτονική συμπεριφορά.

Μεταξύ των βασικών ερωτημάτων που εξετάζονται τώρα από τους ερευνητές: αυξάνεται δυνητικά ο κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των ασθενών επειδή ο ιός αλλάζει τη βιολογία του εγκεφάλου; Ή μήπως η απώλεια της ικανότητάς τους να λειτουργούν όπως κάποτε σπρώχνει τους ανθρώπους στο χείλος του γκρεμού, όπως μπορεί να συμβεί με άλλες μακροπρόθεσμες παθήσεις υγείας;

Η Sher είπε ότι οι διαταραχές του πόνου γενικά ήταν ένας πολύ ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της αυτοκτονίας, όπως και η φλεγμονή στον εγκέφαλο, την οποία πολλές μελέτες έχουν συνδέσει με μακροχρόνιο COVID.

«Θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.

Μια ανάλυση για το Reuters που διεξήχθη από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta με έδρα το Σιάτλ έδειξε ότι οι ασθενείς με μακροχρόνια COVID είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν για πρώτη φορά αντικαταθλιπτική συνταγή εντός 90 ημερών από την αρχική τους διάγνωση COVID σε σύγκριση με άτομα που είχαν διαγνωστεί μόνο με COVID.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 20 μεγάλα νοσοκομειακά συστήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,3 εκατομμυρίων ενηλίκων με διάγνωση COVID και 19.000 με μακρά διάγνωση COVID μεταξύ Μαΐου 2020 και Ιουλίου 2022.

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ»

Οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 είναι ελάχιστα κατανοητές, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να μελετούν συστηματικά την περιοχή καθώς αναδύονται από μια πανδημία που η ίδια τύφλωσε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Ενώ πολλοί ασθενείς με COVID-19 αναρρώνουν με την πάροδο του χρόνου, περίπου το 15% εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα μετά από 12 μήνες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία και τα εξουθενωτικά συμπτώματα μπορεί να αφήσουν τους πάσχοντες ανίκανους να εργαστούν.

Οι συνέπειες του μακροχρόνιου COVID που δυνητικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας και αυτοκτονίας είναι σοβαρές. Μόνο στην Αμερική, η πάθηση έχει επηρεάσει έως και 23 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολόγισε το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Ο μακροχρόνιος κορωνοϊός έχει επίσης ωθήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια από την εργασία, ίσο με περίπου το 2,4% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, δήλωσε στο Κογκρέσο τον Ιούλιο η ειδικός στην απασχόληση Katie Bach του Ινστιτούτου Brookings.

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι εμφάνισαν μακροχρόνιο COVID κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, σύμφωνα με το IHME.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη παρακολούθησης για μεγάλο χρονικό διάστημα του COVID κάνει την εικόνα ακόμη πιο σκοτεινή, δήλωσε ο Murad Khan, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aga Khan στο Καράτσι του Πακιστάν, ο οποίος είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας ειδικών που ερευνούν τον κίνδυνο αυτοκτονίας που συνδέεται με τον COVID -19.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος», είπε.

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΗΜΕΙΟ ΘΡΗΣΗΣ

Ο χρόνος είναι ένα σπάνιο εμπόρευμα για έναν αυξανόμενο αριθμό πασχόντων από μακροχρόνια COVID-19 που δηλώνουν ότι τους τελειώνουν οι ελπίδες και τα χρήματα, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με αρκετές δεκάδες ασθενείς, μέλη της οικογένειας και ειδικούς σε ασθένειες.

Για τον Taylor, ο οποίος έχασε τη δουλειά του πουλώντας γονιδιωματικά τεστ σε γιατρούς σε έναν γύρο απολύσεων το καλοκαίρι του 2020, το οριακό σημείο ήρθε όταν η ασφαλιστική του κάλυψη μέσω του πρώην εργοδότη του επρόκειτο να λήξει και η αίτησή του για παροχές κοινωνικής ασφάλισης απορρίφθηκε. είπε η οικογένεια.

«Ήταν το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας», είπε ο μεγαλύτερος αδελφός του Μαρκ Τέιλορ.

Η Χάιντι Φερέρ, μια 50χρονη τηλεοπτική σεναριογράφος με καταγωγή από το Κάνσας, αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2021 για να γλιτώσει από τους τρόμους και τους βασανιστικούς πόνους που την άφηναν να μην μπορεί να περπατήσει ή να κοιμηθεί αφού είχε προσβληθεί από τον COVID περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, είπε ο σύζυγός της Νικ Γκούτε.

Ο Guthe, ένας σκηνοθέτης που έχει γίνει συνήγορος για τους μακροχρόνιους πάσχοντες από COVID από τον θάνατο της συζύγου του, είπε ότι μέχρι τον περασμένο χειμώνα, δεν είχε ακούσει για άλλες αυτοκτονίες στο δίκτυο των μακροχρόνιων ασθενών με COVID.

«Τώρα έρχονται σε εβδομαδιαία βάση», πρόσθεσε.

Το Survivor Corps, μια ομάδα υπεράσπισης για μακροχρόνιους ασθενείς με COVID, είπε ότι έκανε δημοσκόπηση για τα μέλη τους τον Μάιο και διαπίστωσε ότι το 44% από σχεδόν 200 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν.

Η Lauren Nichols, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας υποστήριξης για τον COVID-19 Body Politic, είπε ότι μέσω της επαφής της με μέλη της οικογένειάς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνώριζε περισσότερα από 50 άτομα με μακροχρόνια COVID που είχαν αυτοκτονήσει, αν και το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τα κρούσματα. .

Η Nichols, 34, εμπειρογνώμονας logistics για το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ στη Βοστώνη, λέει ότι η ίδια έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει πολλές φορές εξαιτίας του μακροχρόνιου COVID, τον οποίο υπέφερε για περισσότερα από δύο χρόνια.

Το Exit International συμβουλεύει τους αγγλόφωνους για το πώς να αναζητήσουν βοήθεια με υποβοηθούμενο θάνατο στην Ελβετία, όπου η ευθανασία είναι νόμιμη με ορισμένους ελέγχους. Η Φιόνα Στιούαρτ, διευθύντρια, είπε ότι ο οργανισμός, ο οποίος δεν παρακολουθεί τα αποτελέσματα μετά την παροχή συμβουλών, είχε λάβει αρκετές δεκάδες ερωτήματα από μακροχρόνιους ασθενείς με COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα λάμβανε περίπου ένα την εβδομάδα.

LONG COVID ΚΑΙ OMICRON

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ παρακολουθεί τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ως μέρος της μελέτης RECOVER 470 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μακροχρόνια COVID-19. Τα πρώτα αποτελέσματα για τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά οι πληροφορίες για την αυτοκτονία θα διαρκέσουν περισσότερο, δήλωσε ο Δρ Στιούαρτ Κατς, επικεφαλής ερευνητής.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες είναι επιρρεπή σε σκέψεις αυτοκτονίας, απόπειρες αυτοκτονίας και ολοκλήρωση αυτοκτονίας», δήλωσε ο Richard Gallagher, αναπληρωτής καθηγητής παιδοψυχιατρικής στο NYU Langone Health, ο οποίος συμμετέχει στο RECOVER.

Στο ερώτημα εάν ο ιός αλλάζει τον εγκέφαλο, ο Gallagher είπε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο COVID μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική φλεγμονή -η οποία έχει συνδεθεί με αυτοκτονία και κατάθλιψη- ακόμη και σε άτομα που είχαν σχετικά ήπια ασθένεια.

«Μπορεί να υπάρξουν άμεσες, κατά κάποιο τρόπο, τοξικές επιδράσεις του ιού και μέρος της θα είναι φλεγμονή», είπε.

Ο μακροχρόνιος COVID κατά μέσο όρο μειώνει τη συνολική υγεία κατά 21% – παρόμοια με την ολική κώφωση ή μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη, διαπίστωσε το IHME του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Αν και ορισμένοι ειδικοί περίμεναν ότι το Omicron ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνιο COVID, τα επίσημα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα διαπίστωσαν ότι το 34% των 2 εκατομμυρίων πασχόντων από χρόνια COVID στη χώρα ανέπτυξαν τα συμπτώματά τους μετά από λοίμωξη από το Omicron.

Μια συμβουλευτική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης μελετά τον κίνδυνο αυτοκτονίας για μακροχρόνιους ασθενείς με COVID σε σύγκριση με τον ευρύτερο πληθυσμό, ενώ το κρατικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) διερευνά εάν μπορεί να εκτιμήσει εκ των προτέρων τον κίνδυνο αυτοκτονίας ενός ασθενούς με COVID-19 όπως κάνει για άτομα με άλλα ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

«Οι συνθήκες υγείας που προκαλούν μακροπρόθεσμη αναπηρία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας, εξ ου και η ανησυχία για το μακροχρόνιο COVID», δήλωσε ο Louis Appleby, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Πράγματι, έρευνα στη Βρετανία και την Ισπανία διαπίστωσε εξαπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας σε ασθενείς με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), μια άλλη μετα-ιική ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα με τη μακρά COVID, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Το δίκτυο μακροχρόνιων κέντρων θεραπείας για τον COVID-19 στη Βρετανία είναι επίσης δραστικά υπερκαλυμμένο, προσθέτοντας σε ορισμένους μια αίσθηση απελπισίας. Τον Ιούνιο, τον τελευταίο μήνα που έχει καταγραφεί, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών έλαβαν ραντεβού εντός έξι εβδομάδων από την παραπομπή τους από τον τοπικό τους γιατρό και ένα άλλο τρίτο χρειάστηκε να περιμένει για περισσότερες από 15 εβδομάδες.

Η Ruth Oshikanlu, μια πρώην μαία και επισκέπτρια υγείας στο Λονδίνο που έγινε προπονήτρια εγκυμοσύνης, είπε ότι τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας της COVID συνδυάστηκαν για να την ωθήσουν στα άκρα. Όταν η επιχείρησή της διέλυσε προσωρινά λόγω ζητημάτων χρέους αφού δυσκολευόταν να εργαστεί, ένιωσε ότι η ζωή της είχε τελειώσει.

«Έκλαιγα στον λογιστή και ο τύπος με κράτησε σε αναμονή – νομίζω ότι δεν ήθελε να είναι το τελευταίο άτομο που θα μου μιλήσει», θυμάται ο 48χρονος.

«Αυτό που σου δίνει ο COVID είναι πολύς χρόνος για να σκεφτείς», είπε. “Δεν σκέφτηκα να το τελειώσω, ευτυχώς, λόγω του γιου μου. Αλλά ξέρω τόσους πολλούς ανθρώπους που είχαν αυτές τις αυτοκτονικές σκέψεις.”

ΠΗΓΗ Reuters 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.