Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία συμφώνησαν να στείλουν φρεγάτες στην Κύπρο, μετά την επίθεση ιρανικής κατασκευής σε βρετανική αεροπορική βάση τη Δευτέρα. Η Γαλλία θα στείλει επίσης επιπλέον χερσαία, αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα στη χώρα.
Κύπριοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Γαλλία θα αποστείλει ένα πολεμικό πλοίο στην Κύπρο για να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετά την εκτόξευση αρκετών ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς μια βρετανική στρατιωτική βάση στο νησί της ανατολικής Μεσογείου.
Η Γαλλία θα στείλει επίσης στη χώρα επιπλέον χερσαία, αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.
Η Γερμανία ανταποκρίθηκε επίσης θετικά στο αίτημα για αποστολή πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν τους επιτρεπόταν να δώσουν λεπτομέρειες δημόσια.
Ο εξοπλισμός θα φτάσει στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, ανέφεραν.
Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Κύπρο, ενώ δύο φρεγάτες της βρίσκονται καθ’ οδόν.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, σε αυτό που χαρακτήρισε ως «άμεση (ελληνική) απάντηση που ακολουθείται από άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
«Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι η Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδρά σε τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε την Τρίτη ο Χριστοδουλίδης.
Ο Χριστοδουλίδης έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα, τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας, Στρατηγό Δημήτρη Χούπη, στην Κύπρο.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας σε περίπτωση απειλής.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πιθανότατα προέρχονται από τη Χεζμπολάχ
Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε τη βρετανική βάση RAF Ακρωτηρίου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και προκάλεσε μόνο μικρές υλικές ζημιές σε ένα υπόστεγο αεροσκαφών.
Άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη την ίδια ημέρα, αφότου απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, πιθανώς από μαχητές της Χεζμπολάχ.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Ουάσινγκτον για τις επιχειρήσεις της στο Ιράν, παρά την κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Στάρμερ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συμφώνησε με το αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθούν οι βρετανικές βάσεις για «συγκεκριμένο και περιορισμένο αμυντικό σκοπό».
Αλλά σε σχόλιά του στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, είπε ότι αυτό δεν θα περιλαμβάνει βάσεις στο νησί της Μεσογείου.
«Οι βάσεις στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ… επειδή δεν είναι κατάλληλες», είπε.















































