Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διευρυμένη βάση δικαιούχων, εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, αύξηση επιδόματος για τη φοιτητική στέγη είναι μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διευρυμένη βάση δικαιούχων, εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, αύξηση επιδόματος για τη φοιτητική στέγη, αύξηση συντάξεων και κατώτατου μισθού, αύξηση των αγροτικών επιδοτήσεων, μόνιμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, είναι μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επιπλέον ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στέγασης με έμφαση στην ενίσχυση των νέων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022, με στόχο την ανακούφιση των φοιτητών, των συνταξιούχων, των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την τόνωση των επιχειρήσεων:

  • Ενίσχυση 250 ευρώ τον Δεκέμβριο για χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια ανέργους (2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συμπολίτες μας)
  • Στήριξη στους φοιτητές (1.500 ευρώ για όλους τους δικαιούχους φοιτητές και 2.000 για φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν)
  • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης για 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και διπλασιασμός επιδόματος θέρμανσης για όσους δικαιούχους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων
  • Κίνητρα για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας (Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων. Μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για έτη που θα αυξάνουν τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Στήριξη σε Ένοπλες Δυνάμεις, αγρότες και κτηνοτρόφους

  • Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες ύψους 60 εκατ. ευρώ (60 εκατομμύρια ευρώ για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και 89 εκατομμύρια ευρώ για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές)
  • Έμπρακτη αναγνώριση στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων:

Διευθετείται: Η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, η επέκταση της Μάχισης 5ετίας, η νυχτερινή αποζημίωση.

Παραλληλα, θεσπίζεται αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων σε αποστολή.

Μόνιμη δέσμη μέτρων, η οποία θα ισχύσει από τον Ιανουάριο

  • Αυξάνονται οι συντάξεις περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της ετήσιας αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από τις αλλαγές στο ΑΕΠ και κατά 50% από την μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
  • Αυξάνεται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα νοσοκομειακής απασχόλησης και ευθύνης στο ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ
  • Επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες
  • Καταργείται για πάντα η εισφορά αλληλεγγύης, ανακούφιση για 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους.
  • Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων
  • Θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο
  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

Επίσης:

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους με ενίσχυση μέχρι 30.000 ευρώ. Επίσης κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων.

«Θεσμοθετείται η “κοινωνική αντιπαροχή” για δημόσια ακίνητα – τα μισά για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές» είπε προσθέτοντας ότι η Golden Visa θα απαιτεί 500.000 ευρώ για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

Επιπλέον ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Εστία 2» όπου το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες.

Εξάλλου, θα υπάρξουν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο “Τουρισμός για Όλους” και επέκταση τουριστικής περιόδου.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι και τα ακόλουθα:

  • Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
  • Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.
  • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
  • Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

Τη Δευτέρα η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων

Μεθαύριο, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 π.μ., η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιήσει δηλώσεις για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.