Μια αλλαγή θα έρθει…στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης Θεσσαλονίκης

Μια αλλαγή θα έρθει…στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης Θεσσαλονίκης

Η φετινή χρονιά στο σχολείο είναι αναμφίβολα μια τελείως ανατρεπτική και διαφορετική χρονιά. Το σχολείο, όπως το γνωρίζαμε στην προ covid εποχή, πρακτικά και ουσιαστικά δεν υπάρχει. To βλέμμα μας είναι στραμμένο στην πανδημία και στις σχετικές εξελίξεις και έτσι η αγωνία για την καθημερινή επιβίωση όλων μας είναι το κυρίαρχο συναίσθημα.

Στην Ελλάδα, όλα τα σχολεία της χώρας, λειτουργούν εξ αποστάσεως από τις 2 Νοεμβρίου. Η απουσία αυτή των μαθητών φέτος είναι μεγαλύτερη γιατί η πανδημία κρατάει για τα καλά εδώ και πολλούς μήνες. Με τους μαθητές στο σπίτι, η παραδοσιακή σχολική κοινότητα απουσιάζει και η επαφή μέσω του διαδικτύου δε μπορεί να υποκαταστήσει εντελώς τη διά ζώσης. Τα παιδιά απουσιάζουν από το φυσικό χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τα ενδιαφέροντα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

“Είχαμε λοιπόν ένα πολύ μικρό διάστημα για το οποίο βρεθήκαμε στο σχολείο όλοι μαζί, με διαφορετικές φυσικά συνθήκες…παντού μάσκες και καμία σωματική επαφή. Ένα σχολείο με κρυμμένα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες.

Ευτυχώς μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα μάθαμε ότι η αγαπητή συνάδελφος από την Ολλανδία, Nicole Wieringa είχε μια πάρα πολύ καλή ιδέα για ένα νέο etwinning project, με κεντρικό θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τίτλο “A change is gonna come”” τονίζει η καθηγήτρια του τμήματος  Μαρία-Ισμήνη Χρυσάνθου *

Οι χώρες που συνεργάζονται στο project είναι η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Ισπανία και φυσικά η Πορτογαλία.
Είναι όντως επίκαιρο το θέμα; Είναι δυνατόν να αναρωτιόμαστε και να συζητάμε ακόμα το 2021 για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα; Στις πρώτες συγκεντρώσεις της ομάδας, όλοι κατέληξαν πώς είναι παραπάνω από επίκαιρο και ότι είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό.

Ποιοι είναι αλήθεια οι λόγοι που έφηβοι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον για ένα τέτοιο project, σε μια εποχή που τα social media και τα videogames μονοπωλούν το ενδιαφέρον των περισσότερων; Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες οι απόψεις των εφήβων μαθητών/τριών της ομάδας. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία χρειάστηκαν μεγάλοι αγώνες για την κατάκτησή τους, απειλούνται ακόμα και σήμερα εξαιτίας πολλών παραγόντων. Πολεμικές συγκρούσεις, πολιτική αστάθεια, θρησκευτικές ακρότητες, οικονομικές πιέσεις των ισχυρών κρατών αλλά και το χάος της ψηφιακής επικοινωνίας είναι μερικοί παράγοντες που οδηγούν στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ένας άλλος βασικός λόγος για τη συμμετοχή τους σε αυτό το project είναι ότι αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για κοινωνικοποίηση μέσα από το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και την εργασία σε ομάδες. Η στήριξη και το πλαίσιο που παρέχει η πλατφόρμα Twinspace αλλά και η αξιοποίηση των social media για το σκοπό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτούς. Μέσα από την επικοινωνία με άλλους ευρωπαίους συνομήλικους καλλιεργείται και η ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη, καθότι τα ζητήματα για τα οποία συνεργάζονται δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά, υπάρχουν και οι μαθητες/τριες που συμμετείχαν και στην περσινή επιτυχημένη ομάδα του Etwinning και ήξεραν πολύ καλά ότι και το φετινό project θα αποτελούσε μια ακόμα μοναδική εμπειρία για αυτούς!

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν διανύσει από την αρχή του project έχουν συμβεί πολλά σπουδαία πράγματα όπως η εργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, η διαδικτυακή συνάντηση με τον συνήγορο του Πολίτη στις 8/12/2020, οι διαδικτυακές συναντήσεις ομάδα, η διαδικτυακη παρακολούθηση ταινίας με όλα τα μέλη της ελληνικής ομάδας, η συμμετοχή της ομάδας στις 18/12/2020 στο διαδικτυακό παιχνίδι “6η αίσθηση”, με αποκορύφωση το μεγάλο χριστουγεννιάτικο πάρτυ στις 20/12/2020.

Περίπου 100 μαθητές/τριες και οι συντονιστές καθηγητές/τριες συμμετείχαν σε ένα ιδιαίτερο, γεμάτο ψυχή πάρτυ, με πολλές εκπλήξεις. Προβολή ειδικών βίντεο που δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν το πάρτυ, ευχές από τις ομάδες μαθητών, παιχνίδι με χρήση καινοτόμων εργαλείων (Kahoot) μέσα σε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

Με όλα τα παραπάνω και όσα ακόμα θα μας επιφυλάξει η συνέχεια του project είναι μάλλον σίγουρο ότι μια αλλαγή θα έρθει για τους μαθητές/μας..μια αλλαγή θα έρθει στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης!

*Μαρία-Ισμήνη Χρυσάνθου
Πληροφορικός 1ου ΓΕΛ Μενεμένης
Βsc Applied Informatics
Msc Educational Technology

Η Ελληνική ομάδα του 1ου ΓΕΛ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ αποτελείται από τους/τις:

Ναταλία Κιάκου, Παναγιώτη Χατζούδη, Γιάννης Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνα Καζαντζίδου, Ζήνα Ντομοτσίδου, Αλέξανδρος Τσίχλης, Αντώνης Ζαχαριάδης, Μαρία Τσακιρίδου, Μαρία Αννα Ελφαρχάνι, Δήμητρα Χαραλαμπίδου, Λευτέρης Τολιόπουλος-Βροχίδης, Δημήτρης Πετρίδης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αναστασία Τσίχλη, Δήμητρα Γαλατσοπούλου, Θάλεια Χαραλαμπίδου και Συρλαντζή Ελένη (guest).

Nicole Wieringa, Ολλανδία ( founder)
Μaria Chryssanthou, Ελλάδα (co-founder)
Carla Machado Πορτογαλία
César Prestel, Ισπανία
Georgia Wilhelmsson, Σουηδία
Ilaria Barbieri, Βόρεια Ιταλία
Immacolata Gallitelli, Νότια Ιταλία
Luiza Crivat, Ρουμανία
Tamara Vukadinovic, Σερβία

διαθέσιμοι σύνδεσμοι:

https://youtu.be/kZZVd8uK0ic

https://www.youtube.com/watch?v=8jiDbyP3868&t=203s

https://www.youtube.com/watch?v=ONbEfUxARt

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.