Μια “βόλτα” στις Νυμφόπετρες Θεσσαλονίκης, βίντεο

Μια “βόλτα” στις Νυμφόπετρες Θεσσαλονίκης, βίντεο

Νυμφόπετρες. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και ο μύθος γύρω από αυτές

Η Νυμφόπετρα είναι χωριό και τοπική κοινότητα του δήμου Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης στη Μακεδονία. Βρίσκεται δίπλα στο βορειοδυτικό άκρο της λίμνης Βόλβης. Στην τοπική κοινότητα Νυμφόπετρας ανήκει και ο οικισμός του Βαϊχωρίου. Το χωριό έχει πληθυσμό 609 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και όλη η κοινότητα έχει 678 κατοίκους.

Εκεί  στέκονται αγέρωχες οι Νυμφόπετρες, οι περίεργοι βράχοι, που μοιάζουν σαν έχουν βγει από τα σπλάχνα της γης.Ένας γεωλογικός σχηματισμός, αταίριαστος με το υπόλοιπο περιβάλλον , το οποίο έχει ανακηρυχθεί, μνημείο της φύσης.

Για τους περίεργους αυτούς βράχους,υπάρχουν πολλοί μύθοι και ιστορίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση τους.Η πιο δημοφιλής είναι αυτή της κατάρας της πεθεράς, που είτε δεν ήθελε τον γάμο της κόρης της , είτε γιατί ζήτησε την τιμωρία της γιατί ήταν άπληστη.Έτσι, τόσο το ζευγάρι όσο και οι καλεσμένοι μαρμάρωσαν.

Μια άλλη εκδοχή της τοπικής λαογραφικής παράδοσης, θέλει οι Νυμφόπετρες να είναι μια ομάδα κυνηγών, οι οποίοι ενώ κυνηγούσαν θηράματα σε μια κυνηγετική εξόρμηση, συνάντησαν τυχαία μια παρέα από νύμφες του δάσους, οι οποίες λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής ημίγυμνες.Οι άνδρες έμειναν εκστατικοί παρακολουθώντας το θέαμά, και όταν η Θεά Άρτεμις τους αντιλήφθηκε, εξοργίστηκε τόσο με την ασέβεια τους, που τους πέτρωσε στο σημείο που στεκόντουσαν.

Ωστόσο η επιστημονική εξήγηση του φαινόμενου των ιδιόμορφων σχηματισμών πετρωμάτων, είναι εντελώς διαφορετική.Το φαινόμενο οφείλετε στο πέτρωμα που συγκροτεί του ιδιόμορφους όρθιους σχηματισμούς βράχων.Ονομάζεται «Τραβερτίνης» και ανήκει στα ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία σχηματίζονται από απόθεση ή καταβύθιση υλικών που βρίσκονται σε αιώρηση ή διάλυση , μέσα σε ένα ρευστό μέσο και την μετέπειτα συγκόλληση των υλικών που αποτέθηκαν μεταξύ τους.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.