Μπαμπινιώτης: Μάς … take away και μάς σήκωσε – Το take away και τα προβλήματα που δημιουργεί

Μπαμπινιώτης: Μάς … take away και μάς σήκωσε
Το take away και τα προβλήματα που δημιουργεί

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Έλληνας φιλόλογος, γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, λεξικογράφος, με ανάρτησή του ξεκαθαρίζει τις ορολογίες που χρησιμοποιούνται τελευταία μέσα στις ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό.
Μέσα στο γενικό μπέρδεμα και τα “απανωτά χτυπήματα” στις επιχειρήσεις ο καθηγητής βάζει στους επιχειρηματίες μεταξύ άλλων και ερωτήματα όπως “γιατί απαγορεύτηκε η κατ΄οίκον “take aaway” παράδοση τροφίμων και κρατάει μόνο την τροφοδοσία “delivery” ;
Δηλαδή αν πάει κάποιος να πάρει ψωμί απο φούρνο που πουλάει και καφέ σε πακέτο δεν θα μπορεί να πάρει καφέ ….; Τα μπουγατσατσίδικα κλείνουν; … Και πολλά ακόμη …
Οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση καθώς η αποστολή τροφίμων στο σπίτι μόνο αντί και της παραλαβή τους απο το κατάστημα δημιουργεί επιπλέον έξοδα.
Με τα προβλεπόμενα μέτρα στα καταστήματα, όπως ένας πελάτης σε συγκεκριμένα τετραγωνικά, υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποστάσεις κτλ δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος της απαγόρευσης του να μπορεί ο καταναλωτής να παραλάβει σε πακέτο τα προϊόντα του απο το κατάστημα.
Με την απαγόρευση αυτή απαγορεύεται και η νέα δράση βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες που ξεκίνησαν κάποια εστιατόρια, να μπορούν να παραλαμβάνουν φαγητό δωρεάν όσοι το έχουν πραγματική ανάγκη ακόμη περισσότερο απο κάθε άλλη φορά αυτή την περίοδο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτησή του: 

Μάς … take away και μάς σήκωσε με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να οδηγούμαστε όλο και περισσότερο ως διατροφική διέξοδο σε… delivery, ενώ συγχρόνως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από lockdown, γενικό ή mini lockdown. Έλεος (ή «ήμαρτον» που λένε κάποιοι)!
Κι εγώ («στον κόσμο μου», εννοώ … τον γλωσσολογικό) μέσα στην πανδημιακή αντάρα να παρακινώ (… «τέτοια ώρα τέτοια λόγια») τους εναπομείναντες γλωσσικά ευαίσθητους να θρηνολογούμε τουλάχιστον Ελληνικά! Αυτό κι αν είναι «γλωσσική αποκοτιά» εκ μέρους μου…

 

Απαγορεύεται το take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.