Μωβ μέδουσες: Χάρτης μετακίνησης στην Ελλάδα – Οδηγίες αν σας τσιμπήσει

Μωβ μέδουσες: Χάρτης μετακίνησης στην Ελλάδα – Οδηγίες αν σας τσιμπήσει

Οι μωβ μέδουσες φέτος, προκάλεσαν πονοκέφαλο σε πολλούς λουόμενους. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προχωρά στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την παρουσία τους. Με βάση, λοιπόν, τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται ένας σταθερός αριθμός από καταγραφές των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και τις περισσότερες φορές μεμονωμένα άτομα, επιτρέποντας έτσι στους κολυμβητές να κολυμπήσουν.

Όπως σημειώνει ακόμη, την εβδομάδα 22/8-28/8, έχοντας φύγει τα μελτέμια (βόρειοι άνεμοι) που επικράτησαν εδώ και 1.5 μήνα, υπάρχει πιθανότητα να ξαναεμφανιστούν σε μερικά σημεία οι μωβ μέδουσες. Κι αυτό γιατί εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα:

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

Τι να μην κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

  1. Mην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους
  2. Μην χρησιμοποιείτε ξύδι
  3. Μην χρησιμοποιείτε γλυκό νερό
  4. Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα
  5. Μην χρησιμοποιείτε αμμωνία
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.