Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Mέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Mέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις πλήττουν τα νοικοκυριά, με την κυβέρνηση να δημιουργεί αναχώματα για την προστασία τους και να επεκτείνει τα μέτρα θωράκισης και στις επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη απόψε, προαναγγέλλει επίσπευση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Νέα εμπροσθοβαρή αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου θα ανακοινώσει, στη συνέντευξη που παραχωρεί απόψε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός.

Όπως θα σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, η αύξηση θα είναι σημαντική και, μάλιστα, πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης, που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά, θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ANT1: «Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022… Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση».

Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός στη χώρα μας, σημειώνοντας τον Δεκέμβριο άνοδο 5,1%. Το μείγμα ακρίβειας έχει αποτυπωθεί κυρίως στις υψηλές τιμές στα προϊόντα ενέργειας, ενώ ακολουθούν και τα βασικά είδη διατροφής, κάνοντας τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να γεμίσουν το καλάθι τους.

  • K. Μητσοτάκης: Στις αρχές Μαΐου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Θάνο Τσίρο, με το εκτιμώμενο εύρος της αύξησης να κυμαίνεται από το 5% έως το 8%, οι μεικτές αποδοχές θα κυμανθούν από τα 696 έως τα 716 ευρώ με τις αντίστοιχες καθαρές αποδοχές να υπολογίζονται από τα 600 έως και 617 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για επιπλέον 30 έως 47 ευρώ στα καθαρά σε σχέση με τον μισθό που καταβάλλεται για τον ιανουάριο.

Οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 650.000. Δεν είναι μόνον αυτοί όμως, επηρεάζεται αντίστοιχα, το ημερομίσθιο του ανειδείκευτου εργάτη αλλά και σειρά επιδομάτων όπως το επίδομα ανεργίας το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 430-440 ευρώ και το επίδομα μητρότητας. Πρόκειται λοιπόν για ένα μέτρο με περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος καθώς καλούνται να συνδράμουν και οι εργοδότες αλλά και στοχευμένο σε κοινωνικές ομάδες που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και ως εκ τούτου υφίστανται πιο έντονα τις επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού.

Εκτόξευση του πληθωρισμού  – Πίεση από την ακρίβεια

Η ακρίβεια απλώνει τα δίχτυα της στην εγχώρια αγορά, τόσο στα τρόφιμα, όσο και σε αλλά βασικά αγαθά, με τον πληθωρισμό το Δεκέμβριο να επιστρέφει στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011, στο 5,1% με ταχεία άνοδο όχι μόνο των τιμών της ενέργειας αλλά και βασικών ειδών διατροφής.

Πού σημειώνονται αυξήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν αυξήσεις:

  • αρνί – κατσίκι : +19,7%
  • άλλα βρώσιμα έλαια : + 17,1%
  • ελαιόλαδο : + 17,1%
  • πατάτες : +14,2%
  • ζυμαρικά : 7,6%

Βασική αιτία μετακύλισης των αυξήσεων αυτών αποτελούν η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών την ενέργεια καθώς σημειώθηκαν οι εξής αυξήσεις!

  • φυσικό αέριο : + 135,7%
  • ηλεκτρισμός : +45%
  • πετρέλαιο θέρμανσης : +34,1%
  • καύσιμα – λιπαντικά : +21,7%

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ραλλού Αλεξοπούλου, είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα σημαντικό μέρος των προϊόντων διατροφής αλλά και πρώτες ύλες είναι εισαγόμενα.
Έκανε λόγο για εκτόξευση του κόστους μεταφοράς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο τον Οκτώβριο τα ναύλα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ με μέσο όρο τιμής για τη μεταφορά ενός κοντέινερ τα 10 με 11.000 δολάρια. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η εκρηκτική άνοδος των τιμών στην ενέργεια με τη χονδρική τιμή του ρεύματος το Δεκέμβριο να καταγράφει αύξηση 690% από την αρχή του 2021 και το φυσικό αέριο πάνω από 800% κάτι που οδηγεί σε ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα. Τις τιμές αερίου θα καθορίσει και η λειτουργία ή όχι του Nord Stream 2, την τύχη του οποίου Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν συνδέσει με την στάση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Ο πληθωρισμός προκαλεί πονοκέφαλο σε όλο τον κόσμο. Σε επίπεδα ρεκόρ 5% σκαρφάλωσε στην ευρωζώνη την ώρα που στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.

Αρκετοί πλέον αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μείνει κοντά μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουί Ντε Γκίντος, να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να είναι τόσο παροδικός καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος ίσως να κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.