Νόμος στη Μ.Βρετανία αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα

Νόμος στη Μ.Βρετανία αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα

Μία κίνηση που άργησε χρόνια να γίνει με πλεονεκτήματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα

Είναι προφανές για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ότι τα ζωάκια τους έχουν συναισθήματα και δείχνουν τρυφερότητα. Άλλα και άνθρωποι της υπαίθρου γνωρίζουν ότι τα ζώα που έχουν στις φάρμες τους αναπτύσσουν και, πολλές φορές, εκδηλώνουν συναισθήματα. Όμως, τα ζώα δυστυχώς σπάνια αναγνωρίζονται νομικά ως ευαίσθητα όντα – πλάσματα δηλαδή με συνείδηση που έχουν αισθήσεις και συναισθήματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 50 φιλοζωικά σωματεία ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να διορθώσουν αυτή την παράλειψη.

<script=’async’ src=”https://enallaktikidrasi.com/wp-content/litespeed/js/c14828209f1d42a4a8488984238167f7.js?ver=167f7″ defer=”” data-deferred=”1″>

</script=’async’>

Το Βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργικών Υποθέσεων δημοσίευσε ένα νέο έγγραφο· το «Σχέδιο Δράσης για την Ευημερία των Ζώων» περιλαμβάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες. Αυτές οι τροποποιήσεις στόχο έχουν να θέσουν ένα νέο πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο ο νόμος μεταχειρίζεται τα ζώα, κοιτώντας τα πια μέσα από έναν πιο ανθρώπινο και οικολογικό φακό. Ομολογουμένως, μια τέτοια κίνηση έχει αργήσει να γίνει, ίσως λόγω διάφορων συμφερόντων.

Η Βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε δήλωση που περιγράφει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι μελλοντικές αυτές νομοθετικές αλλαγές θα ωφελήσουν τόσο τους Βρετανούς πολίτες, όσο και τα ίδια τα ζώα. Ορισμένα βήματα θα εστιάζουν στα συνηθισμένα κατοικίδια ζώα που οι περισσότεροι έχουμε στα σπίτια μας. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων ήδη απαιτείται εδώ και κάποια χρόνια να βάζουν μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους, τώρα όμως θα απαιτείται και για τις γάτες.

Για τα άλλα ζώα, θα υπάρξει η διασφάλιση προστατευτικών συνθηκών, σύμφωνα με τις οποίες θα απαγορεύονται η εξαγωγή και εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και χρήσης πρακτικών όπως το ελεφαντόδοντο, τα πτερύγια καρχαρία και ίσως η παραγωγή φουά γκρα (μια εξαιρετικά απάνθρωπη και βίαιη διαδικασία). Θα απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούνται άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά ως κατοικίδια – εν μέρει επειδή οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο μέσος ιδιοκτήτες δεν έχει τις ικανότητες να τα φροντίσει και τις συνθήκες που χρειάζονται. Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό μέτρο θα είναι η απαγόρευση εισαγωγής ζώων που σκοτώνονται για να γίνουν τρόπαια κυνηγιού και τα οποία προέρχονται από είδη που είναι υπό εξαφάνιση.

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να θεωρεί πια τα ζώα ως ευαίσθητα όντα με συναισθήματα σε μελλοντικούς νόμους. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και την χορήγηση επιδοτήσεων σε κάθε τοπική κοινότητα που θα έχει στόχο την ενίσχυση των μέτρων για την ευημερία των ζώων. Η Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας προς τα Ζώα (RSPCA) δήλωσε ικανοποιημένη με αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Το RSPCA, που ιδρύθηκε το 1824, τόνισε σε δήλωσή του πως «η πανδημία του COVID-19 μας αποκάλυψε την αναπόφευκτη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους, τον πλανήτη, τα ζώα, την τροφή και την υγεία. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε πώς ο τρόπος που ζούμε επιδρά στην κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα. Υπάρχει μια ολοένα και εντονότερη συνειδητοποίηση στην κοινωνία ότι η αλλαγή είναι επείγουσα και απαραίτητη».

Η Εταιρεία ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να βρεθούν και άλλες λύσει για τα ζώα, τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Επιθυμούν να «σπάσουν τον μη βιώσιμο κύκλο της κλιματικής αλλαγής, να βρουν λύσει για την ανασφάλεια στον τομέα των τροφίμων και να μειώσουν τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας για τις μελλοντικές γενιές.

<script=’async’ src=”https://enallaktikidrasi.com/wp-content/litespeed/js/c14828209f1d42a4a8488984238167f7.js?ver=167f7″ defer=”” data-deferred=”1″>
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.