Ξεκινά το μεγάλο ταξίδι των πελαργών, από την Θεσσαλονίκη στην Αφρική

[ad_1]

Οι πελαργοί έτοιμοι για τη μεγάλη αποδημία από Βόλβη – Κορώνεια στην Αφρική
Οι πελαργοί, αν και είναι πολύ ανθεκτικοί στο κρύο, είναι μεταναστευτικά πουλιά. Όταν έρθει ο Οκτώβρης αφού ζευγάρωσαν, επισκεύασαν τη φωλιά και ανάθρεψαν τα μικρά τους, ετοιμάζονται να φύγουν πάλι και να πάνε πολύ μακριά, στη Νότιο Αφρική, όπου θα περάσουν τούς ψυχρούς μήνες του χειμώνα.
Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση τους συναθροίζονται σε λιβάδια, κοντά σε τέλματα ή λίμνες, και από κει ξεκινούν όλοι μαζί. Τα νεαρά φεύγουν 1 με 2 εβδομάδες νωρίτερα από τους ενήλικες.
Οι πελαργοί κάνουν τα μακρύ αυτό ταξίδι τους όχι πετώντας, άλλα ανεμοπωρόντας. Γι’ αυτό όμως χρειάζονται ανοδικά ρεύματα, πού δημιουργούνται μόνο πάνω από την στεριά.
Τα πανέμορφα αυτά πουλιά έχουν ανάγκη να τα προστατεύσουμε όπως μπορεί ο καθένας μας…
Ιδιαίτερα εδώ στις δικές μας περιοχές Βόλβης – Κορώνειας, όπου οι πελαργοί αποτελούν στολίδι της συνολικής φυσικής εικόνας μας και έχουν γίνει αιώνες τώρα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των τοπικών κοινωνιών μας κατά τους θερινούς μήνες!
Εδώ βρίσκουν μεγάλες πεδιάδες και κτηνοτροφικές μονάδες, όπου εξασφαλίζουν την τροφή τους, όπως έντομα, μικρά φίδια, ποντίκια, ψάρια και φυσικά νερό από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.
Την φετινή άνοιξη ο άστατος καιρός επέφερε κάποια σχετική καθυστέρηση στον κύκλο της μετακίνησης των πελαργών, γεγονός όχι ασυνήθιστο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Φορέα Διαχείρησης Κορώνειας – Βόλβης.
Στον αντίποδα της φετινής Άνοιξης, ο πολύ καλός καιρός του Σεπτεμβρίου καθυστέρησε λίγες μέρες την αναχώρηση τους
Η «συγκατοίκηση» του πελαργού με τον Eλληνα αγρότη έχει βελτιωθεί αισθητά, παραμένει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα από την ηλεκτροπληξία, παράγοντας που περιορίζει την αναπαραγωγή του είδους.
Η φετινή απογραφή των πελαργών και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο πληθυσμός των αναπαραγόμενων πελαργών παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο αριθμός των ενήλικων ατόμων είναι σταθερός με αυξητική τάση, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζει τους αρμόδιους η (έστω και μικρή) μείωση του αριθμού των νεοσσών.
Η συντήρηση των δικτύων της ΔΕΗ και η καταστροφή των σημείων όπου φωλιάζουν, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας και σε αυτόν τον τομέα πρέπει όλοι να φροντίσουμε λίγο παραπάνω.
Αναφορικά με το είδος των άδειων φωλιών, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια παρατηρείται αύξηση των άδειων τεχνητών και μείωση των άδειων φυσικών φωλιών.
Αυτό σημαίνει ότι φέτος οι πελαργοί προτίμησαν τις φυσικές φωλιές, που… γνώριζαν από πέρσι και αρνήθηκαν να εμπιστευτούν αυτές που έφτιαξαν οι άνθρωποι σε εκκλησίες, σε στύλους της ΔΕΗ και σε άλλα σημεία.
 Είναι το… ένστικτο της επιβίωσης ή η ασφάλεια της φωλιάς για την αναπαραγωγή τους που οδηγεί το είδος στις σταθερές περιοχές άραγε;
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της απογραφής είναι η κατανομή των νεοσσών, ανά φωλιά, σύμφωνα με την οποία περισσότερες είναι οι φωλιές με 3 ή 4 νεοσσούς και πολύ λιγότερες οι… οικογένειες με 1 νεοσσό ή με 6 μικρά.
Οι φωλιές των πελαργών στην περιοχή μας εντοπίζονται γύρω από τους βασικούς υγροτόπους Κορώνειας – Βόλβης και στα χωριά: Νυμφόπετρα, Καβαλάρι, Περιστερώνας, Άγιος Βασίλειος, Σχολάρι, Σπιτάκια, Ευαγγελισμός, Ανάληψη, Ηράκλειο.
Οι Πελαργοί είναι πουλιά με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία κι αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο (μέσα σε πόλεις και χωριά) και δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί τους να θηρευτούν από διάφορα αρπακτικά πουλιά ή άλλα ζώα
 Η αποδημία των πελαργών και ο χειμώνας στην Αφρική:
Η γεωγραφική εξάπλωση των πελαργών είναι αισθητά μειωμένη και περιορίζεται στη βόρεια Ελλάδα. Τον 19ο αιώνα οι πελαργοί φώλιαζαν μέχρι τη νότια Πελοπόννησο και περιηγητές τον είχαν βρει ακόμη και μέσα στην Αθήνα. Από τα 10.000 ζευγάρια που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 2.500 και αυτά κυρίως από τον νομό Φθιώτιδας και πάνω.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας, το μοναδικό νησί όπου φωλιάζουν πελαργοί είναι η Λέσβος -έστω και μόλις με 3 ζευγάρια-, παλιότερα πάντως είχαν τακτική, ετήσια παρουσία και στην Κω, ενώ το ψηλότερο μέρος της Ελλάδας που έχουν χτίσει τη φωλιά τους, είναι το χωριό Λευκώνας σε υψόμετρο 900 μέτρων στη Μικρή Πρέσπα, στη Φλώρινα.
Οι πελαργοί φτάνουν στην Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου και φεύγουν τον Σεπτέμβριο σε μεγάλα κοπάδια, ενώ τα τελευταία μεμονωμένα άτομα αναχωρούν για τη ζεστή Αφρική στις αρχές Οκτωβρίου. Διαχειμάζουν στη δυτική Αφρική, νότια της Σαχάρας, στη γραμμή Σαχέλ-Σενεγάλη, Μαυριτανία, Μάλι, Νιγηρία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Τσαντ.
Καλό ταξίδι να έχουν και γρήγορα να μας φέρουν και πάλι του χρόνου την Άνοιξη !!!

[ad_2]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.