ΟΑΕΔ: Πώς θα δοθούν τα δωρεάν σπίτια σε ευάλωτες οικογένειες, η καταγγελία της ομοσπονδίας υπαλλήλων

ΟΑΕΔ: Πώς θα δοθούν τα δωρεάν σπίτια σε ευάλωτες οικογένειες, η καταγγελία της ομοσπονδίας υπαλλήλων

Με μοριοδότηση θα δοθούν οι αδιαθετες κατοικίες σε όσους έχουν οικονομικές ανάγκες. Η ομοσπονδία υπαλλήλων ΟΑΕΔ καταγγέλλει από την πλευρά της ότι καταργείται η στεγαστική πολιτική και ότι ελάχιστες είναι οι κατοικίες που θα παραχωρηθούν.

Με μοριοδότηση θα γίνει η παραχώρηση αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News. Ωστόσο ο αριθμός των κατοικιών είναι περίπου 100, και μάλιστα ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει σε καταγραφή για το ποιες κατοικίες μπορούν να διατεθούν. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης κάνει λόγο για «ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες που θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή».
Ειδικότερα, πρόκειται για κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.
Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ.
Αφορά στις περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ. με τα Προγράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ., δυνάμει του άρθρου 8 του β.δ. 803/1970 (Α΄271), συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές για την προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών κατά τα οριζόμενα και για την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ.. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καθοριστούν τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Ωστόσο, η Ομοσπονδία υπαλλήλων του ΟΑΕΔ υπογραμμίζει ότι με το υπό διαβούλευση σ/ν του υπουργείου Εργασίας καταργείται οριστικά ο συγκεκριμένος πόρος, αφού καταργείται η εισφορά υπέρ τ. ΟΕΚ. «Το κράτος, η κυβέρνηση, καταργεί τη στεγαστική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν καταβάλει εισφορές υπέρ τ. ΟΕΚ και κάποιοι από αυτούς ίσως περίμεναν να επωφεληθούν ανταποδοτικά, όπως θα ήταν το ορθό. Τη στιγμή, λοιπόν, που συζητείται ο νέος πτωχευτικός κώδικας που αρπάζει τα σπίτια των μικροοφειλετών σε ένα άλλο ν/σ, αυτό του υπουργείου εργασίας, καταργείται εντελώς η στεγαστική πολιτική.
Αντί λοιπόν να είναι πρώτο θέμα η οριστική κατάργηση της στεγαστικής πολιτικής όπως προκύπτει από το σ/ν που έχει κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τα ΜΜΕ δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική και χαρίζει δήθεν απροσδιόριστο αριθμό κατοικιών και με κριτήρια άγνωστα, γενικά και αόριστα. Είναι υποχρέωση του Διοικητή του ΟΑΕΔ και του υπουργού Εργασίας να δώσουν στη δημοσιότητα τον αριθμό των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι υποχρέωση των ιδίων να ξεκαθαρίσουν με ποια ακριβώς κριτήρια θα δοθούν τα ακίνητα αυτά» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.