Οι κίνδυνοι που κρύβει το φθινόπωρο για τους σκύλους

Οι κίνδυνοι που κρύβει το φθινόπωρο για τους σκύλους

Μπορεί να σκεφτόμαστε ότι σιγά σιγά πέφτει η θερμοκρασία και να ανυπομονούμε για ένα λίγο πιο κρύο φθινόπωρο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους τετράποδους φίλους μας.

Όπως κάθε εποχή, έτσι και το φθινόπωρο, κρύβει αρκετούς κινδύνους για τους οποίους ως υπεύθυνοι σκυλογονείς, θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι ώστε να μπορέσουμε να τους αποφύγουμε ή αν χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε.

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου. Ωστόσο, τώρα αρχίζουμε και νιώθουμε σταδιακά την πτώση της θερμοκρασίας και τα σκυλάκια μας ίσως έρθουν αντιμέτωπα με κάποιες δυσάρεστες και ενοχλητικές καταστάσεις.

Ποιες είναι αυτές; Ας τις δούμε αμέσως!

Μικρότερες μέρες & μεγαλύτερες νύχτες

Η ώρα έχει αλλάξει και η νύχτα έχει μεγαλώσει. Αυτή είναι μια από τις αλλαγές που όλοι έχουμε παρατηρήσει και ίσως μερικούς, μας έχει δυσκολέψει αρκετά. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια νύχτες έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον η μία βόλτα του σκύλου μας να είναι στο σκοτάδι. Στις βραδινές, λοιπόν, βόλτες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ελέγχουμε συνεχώς για πιθανούς κινδύνους, όπως είναι για παράδειγμα ένα σνακ στην άκρη του δρόμου που δε πρέπει να φάει ο σκύλος μας. Καλό είναι να προτιμούμε διαδρομές που έχουν φώτα, τόσο για το λόγο που αναφέραμε, όσο και για την σωματική ασφάλεια του σκύλου μας και τη δική μας, καθώς μπορεί να μη γίνουμε αντιληπτοί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και να προκύψει κάποιο ατύχημα.

Προσοχή στους ψύλλους και τα κουνούπια

Δεν σημαίνει ότι επειδή το καλοκαίρι τελείωσε, οι ψύλλοι και τα κουνούπια έχουν σταματήσει τις εμφανίσεις τους. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτά τα ζωύφια εξαφανίζονται όταν κρυώνει ο καιρός. Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι το παν και ότι πρέπει να συνεχίσουμε τα αντιπαρασιτικά προϊόντα που χρησιμοποιούσαμε τόσο καιρό ακόμα και τώρα που η θερμοκρασία έχει πέσει. Ιδίως όταν πηγαίνουμε τον σκύλο μας σε πάρκα, καλό είναι να τον ψεκάζουμε με ειδικό σπρέι, πέρα από την αμπούλα και το αντιπαρασιτικό κολάρο που φοράει. Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για το ποια προϊόντα είναι καλό να χρησιμοποιείτε και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Οι φθινοπωρινές αλλεργίες

Τόσο η άνοιξη όσο και το φθινόπωρο είναι οι εποχές με τις περισσότερες αλλεργίες – η κάθε εποχή για διαφορετικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα φύλλα που πέφτουν, ο όλο και πιο δροσερός αέρας και η σκόνη, μπορεί να ταλαιπωρήσει μερικά σκυλάκια, τα οποία ίσως εκδηλώσουν εποχικές αλλεργίες. Μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να δώσουμε βάση και να απευθυνθούμε στον/στην κτηνίατρό μας είναι τα εξής:

● Κνησμός
● Φτέρνισμα
● Ερεθισμοί στο δέρμα
● Υγρά μάτια

Σωροί φύλλων

Μπορεί οι σωροί φύλλων να προσφέρουν άπλετη χαρά στα σκυλάκια μας που αγαπούν να χοροπηδούν και να κυλιούνται εκεί πάνω, όμως εγκυμονούν διάφορους κινδύνους. Η κατανάλωση φύλλων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως εμετό και διάρροια, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επιπλέον, κάτω από τα φύλλα μπορεί να υπάρχουν βελανίδια ή μανιτάρια, τα οποία αν καταναλώσουν οι σκύλοι ίσως αποβούν μοιραία. Τα μεν βελανίδια μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου αν καταναλωθούν και τα δε μανιτάρια μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους, ειδικά κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες. Και ας μην ξεχνάμε τους ψύλλους και τα παράσιτα που παραμονεύουν.

Πεσμένα φρούτα

Ένας ακόμη κίνδυνος που θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι είναι τα πεσμένα φρούτα. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και τα δέντρα ρίχνουν τους καρπούς τους, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Τα κουκούτσια ορισμένων φρούτων μπορεί να αποδειχτούν τοξικά για τους σκύλων λόγω των τοξινών που περιέχουν. Επιπλέον, αν ο σκύλος μας φάει ένα φρούτο που είναι σε αποσύνθεση μπορεί να εμφανίσει σημάδια αδιαθεσίας και έντονες στομαχικές διαταραχές.

Τελευταίες σκέψεις

Κάθε εποχή του χρόνου κρύβει τους δικούς της κινδύνους, γι’ αυτό πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφήνουμε τον σκύλο μας από τα μάτια μας στις βόλτες. Κανένας σκυλογονιός δε θέλει να δει το τετράποδο φιλαράκι του να ταλαιπωρείται. Οπότε, ας είμαστε προετοιμασμένοι, τόσο για να προλάβουμε όσο και για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους του φθινοπώρου.

topetmou.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.