Οι λόγοι που η γάτα σας είναι πιο αγαπησιάρα νωρίς το πρωί

Οι λόγοι που η γάτα σας είναι πιο αγαπησιάρα νωρίς το πρωί

Οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες, αδιάφορες, ανεξάρτητες, χωρίς τρυφερότητα και άλλα πολλά. Όσοι όμως από εμάς έχουμε γάτα στο σπίτι ξέρουμε πολύ καλά ότι το μόνο που ισχύει είναι το ανεξάρτητες. Και γιατί όμως να είναι αρνητικό αυτό;

Όσο για τα άλλα, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καθόλου αδιάφορες δεν είναι, καθόλου απόμακρες και έχουν επίσης και απίστευτα πολλή τρυφερότητα. Απλά όλα αυτά τα κάνουν με τον τρόπο τους. Και για αυτό τις αγαπάμε και τις θαυμάζουμε.

Όσον αφορά στην τρυφερότητα, κάποιοι από εμάς θα έχουν εντοπίσει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά της γάτας μας. Αυτή η συμπεριφορά είναι έντονη τις πολύ πρωινές ώρες και έχει να κάνει με την τρυφερότητα και την αγάπη που μας δείχνουν τα αγαπημένα μας αιλουροειδή εκείνες τις ώρες. Το πολύ πρωί είναι ιδιαίτερα φιλικές και αγαπησιάρες. Μπορεί να γουργουρίζουν, να τρίβονται στους αστραγάλους μας ή να ζητάνε πρωινό με ένα νιαούρισμα που ακούγεται σαν να βγαίνει μέσα από ένα μπλέντερ.

Αν λοιπόν έχετε μια γάτα που της αρέσει να αγκαλιάζεται και να στριφογυρίζει πάνω σας τα πρωινά, μπορείτε αρχικά (αρχικά γιατί ακολουθούν διάφοροι λόγοι) να αποδώσετε αυτή τη συμπεριφορά στο φυσικό ρολόι του σώματός της.

Για να δούμε όμως πρώτα μερικά πράγματα για τον ύπνο της γάτας.

Η γάτα και ο κύκλος του ύπνου της

Οι γάτες είναι νυκτόβια πλάσματα. Ζουν έντονα τις βραδινές ώρες, αλλά σε αντίθεση με τα πραγματικά νυκτόβια ζώα, κοιμούνται και όταν είναι σκοτεινά. Επίσης φτάνουν στο ύψιστο επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας δύο φορές τη μέρα, μία νωρίς το πρωί πριν την ανατολή του ηλίου και μία κατά τη δύση του ηλίου. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι είναι πιο δραστήριες γύρω στο σούρουπο, αλλά και την ώρα που ξημερώνει καθώς κοιμούνται τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (και της νύχτας).

Οι γάτες έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το πρόγραμμα όχι μόνο για να εξοικονομούν ενέργεια, αλλά και επειδή τα θηράματά τους -φύση είναι αυτή- είναι συνήθως ξύπνια αυτές τις ώρες, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο για την επιβίωσή τους ως είδος. Αν και πολλές γάτες δεν χρειάζεται να βγουν για κυνήγι αμέσως μόλις ξυπνήσουν, το εσωτερικό τους ρολόι εξακολουθεί να ξυπνάει πολλές από αυτές περίπου αυτή την ώρα.

Όλοι οι λόγοι που η γάτα μας είναι ιδιαίτερα αγαπησιάρα το πολύ πρωί

Είναι η φύση της, πώς να το κάνουμε;

Οι γάτες, όπως είπαμε, είναι νυκτόβια πλάσματα. Ζουν έντονα τις βραδινές ώρες. Όταν βρίσκονταν στην άγρια φύση κυνηγούσαν το βράδυ και νωρίς το πρωί και μετά έπεφταν για ύπνο ώστε να μην γίνουν στόχος από άλλα αρπακτικά. Οπότε πολλές από αυτές τις συνήθειες τις έχουν και τώρα που είναι κατοικίδια δίπλα μας.

Η γάτα σας είναι στοργική το πρωί επειδή πεινάει!

Οι γάτες είναι μάστορες της χειραγώγησης. Έχοντας κοιμηθεί όλο το βράδυ και φτάνοντας η ώρα -τα χαράματα -που ξεκινάει το κυνήγι, η γάτα μας, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να κυνηγήσει, είναι λογικό να πεινάει. Και έτσι αρχίζει τις γαλιφιές και τα πονηρά της. Αγάπες και λουλούδια. Ε, αφού είναι δραστήριες το σούρουπο και την αυγή, αυτό σημαίνει ότι θα είναι και πεινασμένες! Απολύτως λογικό.

Θέλει να ανταποδώσει τη στοργή που της δείχνετε

Οι γάτες δεν δείχνουν στοργή μόνο όταν χρειάζονται κάτι. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Μπορεί να γίνουν πολύ στοργικές σε διάφορες φάσεις αλλά και όταν αισθάνονται αγχωμένες ή ανήσυχες. Μερικές φορές απλά μπορεί να χαίρονται που είστε ξύπνιοι! Συχνά λοιπόν το κάνουν αυτό το πολύ πρωί, όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά, επειδή δεν μπόρεσαν να κάνουν παρέα μαζί σας όλη τη νύχτα, αφού κοιμόσασταν! Δεν είναι υπέροχο αυτό;

Κοιμάστε όλη νύχτα και η γάτα σας βαριέται

Μια γάτα που είναι στοργική το πρωί μπορεί να βαριέται και να αναζητά προσοχή. Σκεφτείτε το. . . Κοιμάστε όλη τη νύχτα και η γάτα σας δεν είχε καμία προσοχή. Τώρα είστε ξύπνιοι και χαίρεται που σας βλέπει και θέλει να σας τραβήξει την προσοχή! Βέβαια δεν είναι λίγες εκείνες οι γάτες που μας ξυπνάνε και κατά τη διάρκεια της νύχτας έχοντας όρεξη να κάνουν διάφορα.

Οι γάτες είναι πολύ έξυπνες και χρειάζονται πνευματική και σωματική διέγερση. Αυτό μπορεί να τις κάνει να βαρεθούν όταν ξυπνούν το πρωί και να θέλουν να έχουν κάποια αλληλεπίδραση πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους.

Μπορείτε να το μετριάσετε αυτό εξασφαλίζοντας ότι η γάτα σας έχει πολλά παιχνίδια που της δίνουν ερεθίσματα για να παίξει! Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένες γάτες είναι πιο δραστήριες από άλλες. Οι γάτες που είναι πιο δραστήριες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για παιχνίδι. Βοηθά επίσης να παίζετε -έστω λίγο- με τη γάτα σας πριν από τον ύπνο σας!

Πώς διατηρούμε τον ύπνο μας με τις πρωινές αγαπησιάρες γάτες μας;

Φυσικά όλοι αγαπάμε τα ζώα μας και οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε μια καλή συνεδρία αγάπης από αυτά σε τακτική βάση. Όμως θέλουμε και να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Αν έχετε μια γάτα που μπορεί να νιαουρίζει δυνατά για φαγητό τις πρώτες πρωινές ώρες ή να σας ξυπνάει με ένα δυνατό γουργουρητό και ενοχλητικό ζύμωμα της κουβέρτας και με επιθέσεις αγάπης, τώρα είναι η ώρα να ωφεληθείτε από τον καθορισμό μερικών ορίων, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων.

Αν δεν θέλετε να ξυπνάτε με την ανατολή του ήλιου αλλά η γάτα σας επιμένει να τρώει πρωί-πρωί, μια αυτόματη ταΐστρα μπορεί να είναι μια απλή λύση στο πρόβλημά σας. Αν μάλιστα η διατροφή της γάτας σας είναι με ξηρά τροφή, η ταΐστρα είναι μια επιλογή. Αν όχι, η τοποθέτηση της γάτας σας σε ένα τακτικό πρόγραμμα σίτισης είναι ένας καλός τρόπος για να την εκπαιδεύσετε να ζει σύμφωνα με το δικό σας χρονοδιάγραμμα και όχι με το δικό της.

Προσφέροντας το βραδινό γεύμα ακριβώς πριν από την ώρα του ύπνου θα είναι το καλύτερο στοίχημά σας για να κρατήσετε τη γάτα σας χορτάτη για περισσότερο χρόνο. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσετε τα φυσικά όρια, εάν η γάτα σας είναι ενοχλητική απλώς επειδή θέλει την προσοχή σας ή αισθάνεται αναστατωμένη και παιχνιδιάρα νωρίς το πρωί.

Αν μπορείτε, το να κλείνετε την πόρτα και να την κρατάτε έξω από το δωμάτιό σας θα την κρατήσει προφανώς μακριά σας. Αλλά από την άλλη, τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τον ενθουσιασμό της αν δεν έχει κανέναν να παίξει; Ένα πορτάκι για γάτες στις πόρτες βεράντας με πρόσβαση στη βεράντα ή την περιφραγμένη αυλή σας-αν είστε σε ισόγειο- θα επιτρέψει στη γάτα σας να ξεκινήσει τη μέρα της χωρίς να σας ενοχλήσει.

Για τις γάτες που ζουν σε εσωτερικούς χώρους, το να απασχολείτε καθημερινά το μυαλό και το σώμα τους θα βοηθήσει πολύ όχι μόνο στην υγεία του ύπνου σας αλλά και στη συνολική υγεία της ίδια της γάτας σας μακροπρόθεσμα. Σιντριβάνια με νερό, εσωτερικοί κήποι για γάτες, παιχνίδια, ξύστρες και πόρτες, όπως είπαμε, προς τον έξω κόσμο, μπορεί να τη βοηθήσουν να μην βαρεθεί και αρχίσει τις τρέλες άσχετες ώρες.

Όπως και να έχει, γάτες είναι αυτές. Τις λατρεύουμε ό,τι και να κάνουν.

topetmou.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.