Οι παθήσεις που σας αποκαλύπτουν τα νύχια σας

Τα νύχια σας μπορούν να σας αποκαλύψουν πιθανές ασθένειες! Δείτε ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις,όπως τις περιγράφουν δερματολόγοι και αισθητικοί.
νύχια,nixia
Τα κίτρινα νύχια.
Η πιο συχνή αιτία για τα κίτρινα νύχια είναι η μυκητίαση. Όσο η μόλυνση χειροτερεύει τα νύχια αλλάζουν σχήμα, γίνονται πιο παχιά και σπάνε. Επίσης τα κίτρινα νύχια μπορεί να οφείλονται σε πιο βαριές ασθένειες όπως σε
ασθένειες του θυρεοειδούς,
των πνευμόνων,
στο διαβήτη και
στη ψωρίαση.
Επίσης γίνονται κίτρινα τα νύχια αν τα βάφετε με έντονα χρώματα. Τα βερνίκια σε έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και το καφέ) και η συχνή χρήση του ασετόν δίνουν μια χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια, που θα υποχωρήσει αν αφήσετε τα νύχια σας άβαφα για ένα χρονικό διάστημα.
Ακόμα κίτρινα γίνονται από το τσιγάρο. Μήπως είστε μανιώδεις καπνιστές; Το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνο τα δόντια, αλλά και τα νύχια όσων καπνίζουν πολύ. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το χρώμα των νυχιών σας θα επανέλθει, μετά την πάροδο όμως αρκετού χρόνου.
Αν έχετε κάθετες ραβδώσεις στα νύχια σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο στρες.
Η έλλειψη βιταμίνης Α, επίσης μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τρώτε περισσότερες τροφές με βιταμίνη Α, όπως λιπαρά ψάρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, σπαράγγια, καρότα, σκόρδο, σπανάκι και πατάτες.
Τα ξεφλουδισμένα νύχια.
Τα ξεφλουδισμένα νύχια που είναι ξηρά και εύθραυστα συνδέονται με νόσο του θυρεοειδούς. Ο αποχρωματισμός των νυχιών είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο.
Οι άσπρες κηλίδες στα νύχια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Για την στικτή λευκονυχία η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού, όπως από μανικιούρ, ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα. Αλλά και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Τέλος, σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.
Εύθραυστα νύχια.
Ξερά νύχια που σπάνε εύκολα ή διαχωρίζονται συνδέονται τις περισσότερες φορές με ασθένειες του θυρεοειδή. Εάν συνυπάρχει και κίτρινο χρώμα μάλλον πρόκειται για μυκητίαση.
Σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια, μαύρες κηλίδες
• Συνήθως οφείλονται σε τραυματισμό
Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι ένας τραυματισμός στο νύχι, που δημιουργεί εσωτερικό αιμάτωμα. Ακόμα και ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι αρκετός για να δημιουργηθούν μαύρες κηλίδες.
• Μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο
Αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου, ώστε να δικαιολογούνται οι μαύρες κηλίδες, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, αφού υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για κακόηθες μελάνωμα.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.