Οι προβληματισμοί των νέων στα χρόνια των κρίσεων, με την ματιά του Γ. Αρβανιτίδη απο την εκδήλωση στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου

Οι προβληματισμοί των νέων στα χρόνια των κρίσεων, με την ματιά του Γ. Αρβανιτίδη απο την εκδήλωση στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, οι δυνατότητες συνεργασιών που δίνει η Ευρώπη και η προστασία του περιβάλλοντος ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους μαθητές στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συνάντηση τριών ευρωπαϊκών σχολείων (Ελλάδας, Γερμανία και Γαλλίας),όπου συμμετείχα και η οποία πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Η αγωνία που αποτυπώνεται στους προβληματισμούς για το μέλλον της νέας γενιάς, γεμίζει τις μεγαλύτερες γενιές με μεγαλύτερη ευθύνη.

Η νεολαία του σήμερα είναι η γενιά των κρίσεων και των αλλαγών. Ζει σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και όλο αυτό γίνεται με έναν πολύ δύσκολο τρόπο, με ένα τρόπο που δυσκολεύεται να τον κατανοήσει πλήρως στο μέγεθος του, όχι μόνο ένας μαθητής Γυμνασίου αλλά ακόμα και εμείς οι μεγαλύτεροι. Οι νέοι άνθρωποι λοιπόν «σφυριλατούνται» μέσα σε αυτή την μεταβατική εποχή που θα αλλάξει τον κόσμο και παίρνουν τη σκυτάλη στα χέρια τους, με όλες τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τους φόβους που έχουν. Οι νέοι είναι η μεγαλύτερη δύναμη αυτής της χώρας και της κάθε χώρας.

Σε μια Ελλάδα που αποτελεί το λίκνο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο ζήτημα κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική. Ένα ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη νέα γενιά,όπου η κρίση αυτή είναι πολύ πιο εκτεταμένη, είναι η συμμετοχή ή όχι στη Δημοκρατία.Συμμετοχή ή όχι των πολιτών στην πολιτική ζωή και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ίσως τα θεωρούν μάταια όλα αυτά. Δεντους αρκεί η επιλογή απλώς τουποιος θα τους αντιπροσωπεύσει.Η αντιστροφή της κρίσης εμπιστοσύνης μπορεί να γίνει μόνο με την ανάδειξη της λογοδοσίας και της αυστηρής κρίσης των πάντων. Όλοι πρέπει να κρινόμαστε με βάση την προσωπική μας στάση και το παράδειγμα μας. Να επιδιώκουμε να ηγηθούμε δια του προσωπικού μας παραδείγματος. Πρέπει να ζητάμε και λογαριασμό και να παρατηρούμε τις πράξεις και την δράση κάποιου και όχι μόνο τα λόγια.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν την διαλεκτική μας συζήτηση με τους μαθητές, Έλληνες και ξένους, ήταν ηκλιματική κρίση,τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας καιη αλλαγή του μοντέλου οικονομίας που οδηγεί σε σπατάλη κάθε είδους πόρων. Πρέπει να φτιάξουμε συστήματα και υποδομές τα οποία θα έχουν βιωσιμότητα  και ανθεκτικότητα, που θα αντέχουν στις αλλαγές δηλαδή του κλίματος και των συνθηκών στην γη. Και εδώ είναι το στοίχημα της Ευρώπης,για να δώσει και νέα πνοή αλλά και σκοπό στην ύπαρξή της. Να πείσει τους νέους της ότι κάνει όλα όσα χρειάζονται για νααλλάξει τον τρόπο που παράγουμε, που μετακινούμαστε, που καταναλώνουμε ενέργεια κλπ. Ότι βάζει δηλαδή τις προτεραιότητες που βάζουν και οι νέοι της για να μην ζήσουν σε έναν…αβίωτο πλανήτη τα επόμενα χρόνια. Και εδώ είναι και η ευθύνη η δική μας, των πολιτικών, να κάνουμε πράξη μια πράσινη αλλά και δίκαιη μετάβαση στην νέα εποχή. Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.