Ο Γ.Εδιρνέλης για τον δανειοθάλαμο στο Δρυμό Ωραιοκάστρου

Ο Γ.Εδιρνέλης για τον δανειοθάλαμο στο Δρυμό Ωραιοκάστρου

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου είχε ασκήσει από το 2016 αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΠΟ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την αιτιολογία ότι απειλείται η οικολογική ισορροπία, καθώς  με τη συγκεκριμένη απόσπαση μεγάλου όγκου χώματος από την περιοχή της ΚΑΜΑΡΑΣ στο Δρυμό αναμένεται να υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε βοσκοτόπια και αγροτικές καλλιέργειες που υπάρχουν στην ήδη επιβαρυμένη από το υπάρχον λατομείο περιοχή.

Πριν την κατάθεση της προσφυγής όμως  η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης [στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου του έργου] θεώρησε δεδομένο ότι για την κατασκευή του οδικού άξονα θα χρησιμοποιηθούν φυσικά γαιώδη υλικά για τον πυρήνα του επιχώματος.  Στη συνέχεια, από έρευνα που έκανε ο ανάδοχος, θεώρησε κατάλληλη περιοχή τον εν λόγω δανειοθάλαμο.

Παρόλο όμως που ο Δήμος Ωραιοκάστρου είχε ασκήσει (όπως προείπαμε) προσφυγή στο ΣτΕ κατά της προαναφερόμενης Α.Π.Ο στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου τέλη Αυγούστου του 2019 η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συμβούλων από την Μυγδονία) ψήφισαν υπέρ (ορισμένοι δήλωσαν παρών) αποφάσισε και γνωμοδότησε θετικά και ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ στην παραχώρηση της χρήσης του αγροκτήματος «Καμάρας», ως δανειοθαλάμου αδρανών υλικών, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου: «Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη – Κιλκίς Δοϊράνη, τμήμα από Α/Κ Ασσήρου έως Α/Κ Ν. Σάντας» παρά την σφοδρή αντίδραση της παράταξης μας, η οποία συντάχθηκε απόλυτα με την απόφαση του τοπικού συμβουλίου.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών του Δρυμού οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να εκτελεστεί ένα έργο το οποίο η ίδια έχει καταγγείλει και προσβάλλει στο ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους.

Έτσι με πρωτοβουλία της παράταξης μας μπήκε ξανά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο αυτή τη φορά αποφάσισε ομόφωνα την μη παραχώρηση του δανειοθαλάμου, κάτω από την κατακραυγή και την πίεση όλων των δημοτών που δεν άντεχαν την λειτουργία  νέου λατομείου στην περιοχή τους.

Τελικά πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η με αριθμ. 475/2020 απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Ωραιοκάστρου και ενέκρινε την Περιβαλλοντική Μελέτη της αναδόχου εταιρίας που ανέλαβε την κατασκευή του οδικού άξονα  που συνδέει το Κιλκίς με την «Εγνατία Οδό», στο τμήμα της εργολαβίας από τον κόμβο της Νέας Σάντας μέχρι τον αντίστοιχο της Ασσήρου ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την λειτουργία ενός ακόμη λατομείου.

Καλούμε όλους τους πολίτες που νοιάζονται για το τόπο τους να ανατρέξουν στα γεγονότα εκείνων των ημερών και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το ρόλο που έπαιξε η Περιφέρεια στην λειτουργία του δανειοθαλάμου της Καμάρας και η επιμονή της να μην «αγοράσει» τα απαιτούμενα αδρανή υλικά από το λατομείο του ΤΙΤΑΝΑ για τον εφοδιασμό του αναδόχου του έργου  και για την τότε διοίκηση (πλην εξαιρέσεων) που αρχικά προσέβαλε νομικά την ΑΠΟ και στην συνέχεια την ενέκρινε δημιουργώντας έτσι την εντύπωση πως «έπαιζε» σε διπλό ταμπλό.

Μετά από όλα αυτά γιατί εξέπληξε ορισμένους η απόφαση του ΣτΕ;;;

                          Το γραφείο τύπου της ΔΚΠΩ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.