Ο “κήπος της Αρετής” στο Ωραιόκαστρο μετατράπηκε σε “κήπο της ντροπής”

Ο “κήπος της Αρετής” στο Ωραιόκαστρο μετατράπηκε σε “κήπο της ντροπής”

Ο «Λαχανόκηπος της Αρετής», όπως έχει ονομαστεί από την ΔΗ.Κ.Ε.Ω. του Δήμου Ωραιοκάστρου, αποτελεί αδιαμφησβήτητα μια εξαίρετη προσπάθεια μέσω της οποίας μπορεί να προωθηθεί η επαφή με την φύση ως ανανέωση της μνήμης των μεγάλων και η εκπαίδευση των νέων, η κοινωνική συναναστροφή, η φιλία και φυσικά η «Αρετή» με όλο της το περιεχόμενο.

Πλην όμως οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες αυτού του εγχειρήματος προσκρούουν σε ένα σύνολο προβλημάτων, για τα οποία ευθύνονται τόσο η Διοίκηση του Λαχανόκηπου όσο και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν οχι ένα, οχι δυο αλλά επτά μελανά σημεία, επτά προβλήματα που σίγουρα προκαλούνται απο φυσικά πρόσωπα…

Απαριθμώντας τα:

1. Το σύστημα παροχής νερού πάσχει γενικώς. Οι σωληνώσεις είναι κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς διαρροές, οι οποίες καταστρέφουν ό,τι οι συμμετέχοντες καλλιεργούν. Ταυτόχρονα η αδυναμία ελέγχου της πίεσης του νερού δημιουργεί συνεχώς και μεγαλύτερα προβλήματα, μεγαλύτερες διαρροές, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των βλαβών και αυτές φυσικά εάν βρεθεί κάποιος να ενημερώσει την Διοίκηση, η οποία λάμπει δια της απουσίας της.

2. Απρίλιο με Μάϊο, όταν αρχίζει η καλοκαιρινή καλλιέργεια, συνήθως δεν υπάρχει νερό. Προφανώς γιατί κανείς δεν έχει την πρόνοια να ετοιμάσει το αρδευτικό σύστημα.

3. Η καθαριότητα του χώρου είναι είδος προς εξαφάνιση, δεομένου ότι από την Διοίκηση κανείς δεν φροντίζει να κόψει τα χόρτα που θεριεύουν και εν πολλοίς μπορεί να είναι και επικίνδυνο, ειδικά για τα παιδάκια που πηγαίνουν μαζί με τους γονείς τους. Η φιλότιμη προσπάθεια εκ μέρους των πολιτών περιορίζει ελάχιστα το πρόβλημα και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία – γειτονιές.

4. Στην έλλειψη καθαριότητας συμβάλλουν ασφαλώς και πολλοί χρήστες του λαχανόκηπου, οι οποίοι, όταν αποφασίζουν να αφήσουν το κηποτεμάχιό τους (και όχι μόνο), το αφήνουν με όλα τα σκουπίδια που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί, μεγεθύνοντας το, και η αδιαφορία της Διοίκησης να κόψει τα χόρτα και να είναι ο χώρος καθαρός.

5. Πριν από 3-4 χρόνια μια φορά την εβδομάδα επισκεπτόταν τον λαχανόκηπο και γεωπόνος, η οποία έδινε καλλιεργητικές συμβουλές για βιολογική καλλιέργεια. Μια σωστή ενέργεια, η οποία τελείωσε άδοξα.

6. Η έλλειψη εποπτείας εκ μέρους της Διοίκησης είναι εκκωφαντική. Ενώ στα «μισθωτήρια» αναγράφονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις ενός εκάστου εξ ημών των χρηστών, ουδείς φροντίζει για την εφαρμογή τους και αυτό έχει όλες τις κακές επιπτώσεις στην εικόνα του λαχανόκηπου. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να έχει ο λαχανόκηπος την χειρότερη δυνατή εικόνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

7. Ένα μεγάλο πρόβλημα στον λαχανόκηπο είναι και οι λεγόμενοι «απλοχέρηδες». Αυτοί κυρίως είναι η αιτία που ο «Λαχανόκηπος της Αρετής» έχει καταντήσει ο λαχανόκηπος της ντροπής. Είναι απολύτως απαράδεκτο σε μία μικρή κοινωνία, ο κάθε χρήστης να κοπιάζει να καλλιεργήσει και να αποκομίσει τους καρπούς του και κάποιοι «απλοχέρηδες» να έρχονται πρώτοι απ’ όλους και να παίρνουν τους καρπούς. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές η Διοίκηση τους γνωρίζει, όπως και όλοι ίδιοι τους, αλλά κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν στηλιτεύει, κανείς δεν αναρτά κάποια ταμπέλλα για να σταματήσει αυτό το αίσχος. Το τραγικό, δεν είναι ότι οι απλοχέρηδες αυτοί πεινάνε. Κλέβουν κατά συνήθεια και από κακοήθεια. Αυτός που πεινάει έχει αξιοπρέπεια και δεν κλέβει.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας μπορεί να ζητήσει όταν όμως είναι παρόν ο χρήστης του κηποτεμαχίου. Εξ’ άλλου, στις μικρές γειτονιές που δημιουργούμε και υπάρχει πολύ καλό κλίμα, ο ένας δίνει στον άλλο.

Το πρόβλημα των «απλοχέρηδων» έχει δύο ακόμη σοβαρές επιπτώσεις:
α) δημιουργεί σε όλους ψυχολογική επιβάρυνση, ενώ η ενασχόληση με τον λαχανόκηπο στοχεύει στο ακριβώς αντίθετο. Να δημιουργήσει μια γειτονιά ψυχολογικής ανάτασης, με συνεργασία, γέλια, χαρές, κοινωνική συναναστροφή.
β) Επειδή η Διοίκηση αδιαφορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, οι χρήστες φτάσαμε στην αντίπερα όχθη. Δηλαδή, ο καθένας «φράζει» το κηποτεμάχιό του για γλυτώσει, κατά το δυνατόν, την κλοπή των καρπών του.
Αυτό όμως έχει ως συνέπεια, αντί να χαίρονται ένα απέραντο καλλιεργημένο πράσινο 20 στρεμμάτων, να έχουν δημιουργήσει ένα λαχανόκηπο «έκτρωμα», σκεπασμένο με πανιά, νάιλον και κάθε λογής επινόηση του καθενός , μόνο και μόνο για να γλυτώσουν από τους «απλοχέρηδες».
Φρικιαστικό!!!!!!

Σε αναζήτηση στη σελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου www.oraiokastro.gr η τελευταία ανακοίνωση που αφορά τον λαχανόκηπο ήταν στις 28-2-18 απο τη ΔΗ.Κ.Ε.Ω.

Όλα τα παραπάνω είναι σήμερα τα κυριότερα προβλήματα του «Λαχανόκηπου της Αρετής», τον οποίο θα έπρεπε να φροντίζουμε όλοι μας, χρήστες και Διοίκηση, να τον εμπλουτίσουμε με πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και να έχουμε σαν βασικό κανόνα το γνωμικό του Ευριπίδη “τα πάντα τα γεννάει η γη και πάλι τα παίρνει” ….

⇒Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που είχε ασχοληθεί το oraiokastro24 τον Φεβρουάριο του 2020 επιλύθηκε. Αφορούσε τη δημιουργία παράτυπου καταφυγίου αδέσποτων τα οποία ζούσαν υπο άθλιες συνθήκες και η παρουσία τους στην περιοχή εκτός απο την επικινδυνότητα ορισμένων επιθετικών ζώων προκαλούσαν και συνθήκες ανθυγιεινές, δείτε σχετικά εδώ.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.