Ο Παραολυμπιονίκης Χ. Ταϊγανίδης παρέδωσε το μετάλλιο στον Πανορμίτη, φωτο

Ο Παραολυμπιονίκης Χ. Ταϊγανίδης παρέδωσε το μετάλλιο στον Πανορμίτη, φωτο

Μετά από δέκα ώρες κολύμβησης και αφού διένυσε είκοσι πέντε ναυτικά μίλια (σ.σ. σχεδόν δηλαδή σαράντα επτά χιλιόμετρα!) ο χρυσός Παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2022 στην Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη και εκπλήρωσε το προσωπικό τάμα του.

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης ξεκίνησε στις 7 το πρωί το τολμηρό εγχείρημα να κολυμπήσει από την Ρόδο ως τον Πανορμίτη της Σύμης με στόχο να παραδώσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό το 2017 στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Στο πλευρό του βρισκόταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Καπελλάκης και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το εν λόγω εγχείρημα έχει επίσης και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού θα συγκεντρωθούν χρήματα για να αγορασθούν σκυλάκια-οδηγοί για τυφλούς.

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης έχει πάρει μέρος σε 5 Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχει 10 παραολυμπιακά μετάλλια, 4 χρυσά, 4 ασημένια, 2 χάλκινα μετάλλια, 14 παγκόσμιους τίτλους και 24 παγκόσμια ρεκόρ.

Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η φοβία του για το νερό τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση προκειμένου να το ξεπεράσει. Το 2003 και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο, έμαθε ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό Κοζάνης. Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Τα προβλήματα όρασης που τον ταλάνιζα το επόμενο έτος, τον ανάγκασαν να μεταπηδήσει στην κατηγορία S13. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, κατακτώντας την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα, στα 100 μέτρα ύπτιο, και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.

Το 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια. Τα αθλήματα στα οποία κατέκτησε την πρώτη θέση ήταν τα 200 μέτρα μικτή ατομική, τα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ύπτιο, τα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ελεύθερο. Στα 4 πρώτα μάλιστα κατέρριψε και τα μέχρι τότε παγκόσμια ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών.

Σημειώνεται πως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα, στην κατηγορία 200 μέτρα μικτή και στην κατηγορία 50 μέτρα ελεύθερο, καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο.

ekklisiaonline.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.