Πέθανε ο Μοναχός Επιφάνιος – Ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους

Πέθανε ο Μοναχός Επιφάνιος – Ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους

Σε ηλικία 64 χρόνων έφυγε απο τη ζωή ο Μοναχός Επιφάνιος έχοντας δώσει σκληρή μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Ο Γέροντας Επιφανιος ανέλαβε τον Μυλοποτάμο (Ι. Κ. ΑΓ. Ευσταθίου) το 1991 όπου μετά την αναστήλωση της εκκλησίας, φύτεψε τον αμπελώνα και έχτισε το οινοποιείο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ” Η μαγειρική του Αγίου Όρους” το οποίο και μεταφράστηκε σε 7 γλώσσες.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στον Μυλοποτάμο.

Ο Αγιορείτης Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός είχε γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου έζησε μέχρι να τελειώσει το λύκειο.

Το 1973 αποφασίζει να απαρνηθεί τα εγκόσμια και μεταβαίνει για τον υπόλοιπο βιο του στο Άγιο Όρος.

Το 1990  συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα.

Με απόλυτο σεβασμό φρόντιζε τα αμπέλια στο Περιβόλι της Παναγίας, για να παράγει τα βραβευμένα βιολογικά κρασιά «Mυλοπόταμος».

Ο Μοναχός  εκτός από αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, ήταν και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Το  βιβλίο του  “Μαγειρική του Αγίου Όρους” έχει εκατόν είκοσι έξι συνταγές, οι πλέον αντιπροσωπευτικές απ’ όσες συνηθίζουν οι μοναχοί του Αγίου Όρους, από τη δίαιτα των οποίων αποκλείονται τα κρέατα, λευκά και κόκκινα. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους επί διακόσιες ημέρες τον χρόνο νηστεύουν, οπότε ανάλογο είναι και το διαιτολόγιό τους. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 7 ξένες γλώσσες.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.