Πέντε κοντινά χωριά στη Θεσσαλονίκη για αποδράσεις

Πέντε κοντινά χωριά στη Θεσσαλονίκη για αποδράσεις

01. Παλιός Παντελεήμονας, Νομός Πιερίας

Απόσταση, 130 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 30 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps. 

Ίσως το ομορφότερο «μπαλκόνι» της Πιερίας. Ένας πλήρως διατηρητέος οικισμός, που αποτελεί πλέον τουριστικό πόλο έλξης. Ένα χωριό κυριολεκτικά σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Ολύμπου, με μοναδική θέα στον Θερμαϊκό και τις ακτές της Πιερίας.

Μη χάσεις την κεντρική πλατεία του χωριού με τα πλατάνια, την παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο που μετατράπηκε σε παραδοσιακό καφέ και διαθέτει δωμάτια προς ενοικίαση. Οι ταβέρνες είναι εγγύηση και περιβάλλονται από καλαίσθητα καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, δώρα και κοσμήματα. Στα καλντερίμια του, τα εγκαταλειμμένα αρχοντικά αρχιτεκτονικής Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, αναπαλαιώνονται σχεδόν καθημερινά και το χωριό αποκτά νέους ξενώνες. Όπως και να ‘χει, αποτελεί μια ανάσα δροσιάς, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η πλατεία του χωριού, με τα αιωνόβια πλατάνια της και την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.
Άποψη του χωριού και της μοναδικής του θέας, που είναι διαθέσιμη, κυριολεκτικά, από κάθε παράθυρο του οικισμού…

02. Λιτόχωρο, Νομός Πιερίας

Απόσταση, 115 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 17 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps. 

Το Λιτοχωρο, είναι χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, απέχει 8 λεπτά από τη θάλασσα. Ένας ξεχωριστός προορισμός λοιπόν, για κάθε εποχή του χρόνου. Με τους 7.000 κατοίκους της, η γραφική αυτή κωμόπολη ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική μακεδονικού ρυθμού και τις εναλλαγές της τρομερά πλούσιας βλάστησης που την περιβάλλει. Είναι άλλωστε η συνηθέστερη αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στο «βουνό των θεών». Από τη θέση «Μύλοι», στα όρια της κωμόπολης, ξεκινά η πανέμορφη διαδρομή στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα.

Η περιήγησή σας, ας ξεκινήσει από τον παλιό οικισμό του Λιτοχώρου. Στενά δρομάκια και σπίτια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα παλιά σπίτια, είναι «φυτεμένα» και τα «μπαΐρια», δηλαδή οι μικρές συνοικιακές πλατείες του χωριού…

Το Λιτόχωρο, μπροστά από τον επιβλητικό Όλυμπο.
Κάθε φθινόπωρο, το Λιτόχωρο χρωματίζεται. Και τα χρώματά του, είναι μια απίθανη παλέτα.

03. Γουμένισσα, Νομός Κιλκίς

Απόσταση, 88,5 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 8 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps. 

Η Γουμένισσα των 3.600 κατοίκων, από ψηλά.

Το Πάικο, είναι ένα βουνό μαγεμένο. Οι διαδρομές του είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικές και το φθινόπωρο, τα φυλλοβόλα δάση του, προσφέρουν εικόνες που θα χαράξουν τη μνήμη σου. Ο κοντινότερος προορισμός «εισόδου» σ’ αυτό το μοναδικό βασίλειο οξυγόνου και χρωμάτων, είναι η κωμόπολη της Γουμένισσας.

Ενός οικισμού που έχει συσχετιστεί πλήρως με τα χάλκινα πνευστά και τη μουσική τους. Ακόμα και σήμερα, εάν επισκεφτείτε αυτό τον τόπο, ίσως βρεθείτε μπροστά σε μια αυτοσχέδια γιορτή, καθώς, κάθε σπίτι, διαθέτει έναν οργανοπαίχτη ολκής στο δυναμικό του! Η Γουμένισσα, είναι η κωμόπολη των παλιών παραδοσιακών αρχοντικών, είναι η κωμόπολη με τα άφθονα νερά και η κωμόπολη με τα δείγματα, της δικής μας, προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Φωτογραφία από το travelshare.gr
Φωτογραφία από το travelshare.gr

Πριν αφήσετε αυτόν τον μάταιο κόσμο, ας βρεθείτε σε ένα πανηγύρι με χάλκινα της Γουμένισσας. Θα το θυμάστε για πάντα.

Και τώρα, θα πάμε λίγο πιο μακριά. Γιατί πρέπει:

04. Λουτράκι, Νομός Πέλλας

Απόσταση, 127 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 40 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps. 

Το Πόζαρ, προέρχεται από το σλαβικό «Пожар» που σημαίνει φωτιά ή θερμότητα. «Ζαρ», είναι η θράκα.

Χειμώνας. Βράδυ. Μετά την Αριδαία, φτάνεις στα λουτρά του Πόζαρ. Παρκάρεις. Πλησιάζεις τη φυσική πισίνα, πλάι στην τεχνητή. Μένεις με το μαγιό. Και βουτάς. Ενώ ξεκινά να χιονίζει… Μια εμπειρία, εντελώς διαφορετική από τις άλλες, μια εμπειρία που πρέπει να αποκτήσεις. Οι μεταλλικές πηγές της περιοχής, αναβλύζουν σταθερά σε θερμοκρασία 37°C. Το θερμό νερό τους έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο.

Το φυσικό τοπίο στα Λουτρά Πόζαρ, ναι, είναι για να σου κόψει την ανάσα.

Το Λουτράκι, είναι ο κοντινότερος οικισμός στα λουτρά, 1.200 κατοίκων περίπου, και σημαντικότατης τουριστικής δομής, καθώς από τις αρχές του 1990, κατανόησαν τι τόπο «διαμάντι» είχαν κυριολεκτικά στην… αυλή τους. Έτσι, κυριολεκτικά, μπορείς να βρεις σχεδόν τριψήφιο αριθμό ξενώνων και ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή. Και καλύπτουν όλα τα γούστα.

05. Άγιος Αθανάσιος, Νομός Πέλλας

Απόσταση, 139 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 55 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps. 

Καλωσήρθατε στη δική μας Αράχωβα. Στο κοσμοπολίτικο θέρετρο του βορρά. Ο Άγιος Αθανάσιος Πέλλας είναι ένα, κυρίως, χειμερινό θέρετρο που θυμίζει παραμύθι. Στον δρόμο προς το φημισμένο Καϊμακτσαλάν, ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά μας κέντρα, στα 2.480 μέτρα. Ένας προβεβλημένος προορισμός που ανταποκρίνεται πλήρως στην φημολογία που χτίστηκε γύρω του. Ένας τόπος άγριας ομορφιάς, φτιαγμένος από πέτρα, στη γωνιά της Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα πρώην, πλήρως εγκαταλελειμμένο χωριό στα 1.200 μέτρα. Το 1992 χαρακτηρίστηκε «παραδοσιακός οικισμός» και ξεκίνησε η δεύτερη ζωή του. Ξαναγεννήθηκε ως ένας κοσμοπολίτικος οικισμός, με ταβέρνες, ξενώνες, πλακόστρωτα καλντερίμια στην αγκαλιά της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που βασίζεται στην πέτρα. Κάντε τις κρατήσεις σας εγκαίρως, καθώς, πλέον, σφύζει από ζωή…

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.