Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού,το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού,
το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν

Ο μαστός

Οι μαστοί βρίσκονται στο θωρακικό τοίχωμα και αναπτύσσονται στις γυναίκες στη διάρκεια της ήβης, όταν δηλαδή αρχίσουν να παράγονται οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) από τις ωοθήκες. Στον άνδρα, οι μαστοί παραμένουν ατροφικοί και σπάνια διογκώνονται (γυναικομαστία), οπότε ο άνδρας πρέπει να διερευνηθεί. Ο μαστός αποτελείται από 15-20 λόβια, τα οποία περιέχουν πολλά μικρά λοβίδια, που με τη σειρά τους περιέχουν αδένες που παράγουν το γάλα. Η παροχέτευση γίνεται από μικρούς σωλήνες (πόρους) που εκβάλλουν στη θηλή του μαστού, που βρίσκεται στο κέντρο μιας σκούρας περιοχής του δέρματος που ονομάζεται θηλαία άλως.

Μεταξύ των λοβιδίων και των πόρων υπάρχει λίπος. Οι μαστοί περιέχουν επίσης λεμφαγγεία και λεμφαδένες που παγιδεύουν μικρόβια, καρκινικά κύτταρα και άλλες βλαβερές ουσίες εμποδίζοντας τα έτσι να φθάσουν στην κυκλοφορία.

Οι μαστοί λοιπόν, είναι όργανα που χρησιμεύουν για να παράγουν το γάλα και αποτελούνται από διάφορους ιστούς (αδενικός ιστός, λιπώδης ιστός, μυϊκός ιστός), που με τη σειρά τους αποτελούνται από διάφορα κύτταρα (αδενικά κύτταρα που παράγουν το γάλα, λιπώδη κύτταρα που στηρίζουν τον μαστό, μυϊκά κύτταρα που βοηθούν στην έκκριση του γάλακτος).

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Σπάνια, όμως, αναπτύσσονται κακοήθειες και από τον λιπώδη ή τον μυϊκό ιστό, που λέγονται σαρκώματα.
Κάθε διόγκωση του μαστού δεν είναι απαραίτητα καρκίνος.
Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως είναι ομαλοί, δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα και η αφαίρεσή τους συνεπάγεται τη μη επανεμφάνισή τους.
Αντίθετα, ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς (δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος κα.).
Τονίζουμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μεταδοτικός.

Πρόληψη, προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας να ανιχνεύσετε τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, όπου οι πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας είναι πιο μεγάλες, είναι σημαντικό να κάνετε προληπτικές εξετάσεις. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, όταν ο όγκος είναι μικρός και δεν έχει εξαπλωθεί, είναι το κλειδί της επιβίωσης. Οι προληπτικές εξετάσεις είναι:

Κλινική εξέταση στήθους. Αν είστε μεταξύ 20 και 40 ετών, πρέπει να εξετάζει ο γιατρός το στήθος σας τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ο γιατρός εξετάζει τους μαστούς για εξογκώματα ή σκληρά σημεία.

Αυτοεξέταση των μαστών. Εξετάζοντας μόνη σας τους μαστούς σας, αυξάνετε τις πιθανότητες να εντοπίσετε τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα από τις ιατρικές εξετάσεις. Πρέπει να κάνετε μία αυτοεξέταση μία φορά το μήνα σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Ο καρκίνος αναπτύσσεται πιο συχνά σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές των μαστών.

Μαστογραφία. Η μαστογραφία, μία ακτινογραφία των μαστών που χρησιμοποιεί χαμηλή ακτινοβολία, μπορεί να εντοπίσει όγκους, ακόμα και πριν μπορέσετε εσείς ή ο γιατρός σας να τους αισθανθείτε. Η μαστογραφία σώζει ζωές ανιχνεύοντας τον καρκίνο του μαστού, όταν είναι περισσότερο ιάσιμος. Ωστόσο, αυτή η εξέταση δεν είναι αλάθητη. Κάποιες φορές αδυνατεί να δείξει τον όγκο και κάποιες άλλες ανιχνεύει κάποιο πρόβλημα, χωρίς αυτό να υφίσταται. Είναι καλύτερο να συνδυάζετε τη μαστογραφία με τακτικές κλινικές εξετάσεις και αυτοεξετάσεις των μαστών.

Η μαστογραφία που είναι σχεδιασμένη για τις γυναίκες που δεν έχουν νέες υποψίες ή εξογκώματα αποτελείται από δύο όψεις. Κάποια υποψία ή εξόγκωμα που πρέπει να εκτιμηθεί πιο προσεκτικά απαιτεί συνήθως επιπλέον όψεις, που ονομάζονται μεγεθύνσεις, για να εξεταστεί καλύτερα το εξόγκωμα.

Halo paptest είναι η πρώτη μη επεμβατική εξέταση, είναι ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία και δεν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.